top of page
Ara

Facebook, son günlerin popüler uygulaması Clubhouse'a rakip bir uygulama geliştiriyor

Dünyaca ünlü sosyal ağ şirketi, Snapchat ve TikTok gibi diğer popüler uygulamalarından özellikleri esinlenme konusunda uzun bir geçmişe sahip

Facebook, son günlerin popüler uygulaması Clubhouse'a rakip bir uygulama geliştiriyor

Konuya aşina olan iki kişi Çarşamba günü The New York Times'a verdiği demeçte, Facebook, kullanıcıların çok çeşitli sohbetleri barındırmasına, katılmasına veya dinlemesine olanak tanıyan popüler yeni uygulama Clubhouse'a benzer kendi sesli sohbet ürününü geliştirmek için çalışıyor.


Rapor, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in Facebook'un sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik planlarını tartışmak için @Zuck23 takma adıyla kullanarak Clubhouse'da görülmesinden bir haftadan kısa bir süre sonra geldi.


Times'ın bildirdiğine göre Facebook çalışanlarına Clubhouse'a benzer bir uygulama yapma "emri verildi" ve Zuckerberg "sesli iletişim formlarıyla ilgilendi." Raporda, bir Clubhouse benzeri uygulama oluşturma çabasının erken aşamalarında olduğu da belirtiliyor.


Facebook'un neden bir Clubhouse benzeri bir uygulama oluşturmak için çabaladığını anlamak çok kolay. Geçtiğimiz baharda piyasaya sürüldüğünden bu yana, Clubhouse, özellikle Hollywood ve Silikon Vadisi içerisindeki birçok kişi arasında ilginç konuşmaları duymak için başvurulacak uygulama olarak istikrarlı bir şekilde ivme kazandı. Ancak yalnızca davetle kullanılabilen uygulama, platformunu son zamanlarda daha fazla kullanıcıya açmaya başladı ve bu da indirme sayısında artışa neden oldu. Axios'un Salı günü bildirdiğine göre, 2020'nin sonunda yalnızca 1 milyon indirmeye sahip olan Clubhouse, şu anda yaklaşık 5 milyon indirmeye ulaştı.


Uygulamanın kendisi karmaşık değildir: Kullanıcılar uygulamaya gidebilir ve belirli bir konuşmanın devam ettiği bir "odaya" katılabilir. Genellikle bu konuşmalar iş ve ağ konularına odaklanır; Örneğin, "Pivoting from live events to virtual events + sponsorships” ve “virtual writing cafe”, kullanıcıları çeken son iki odaydı. Kullanıcılar içeri girdikten sonra tartışmayı dinleyebilir ve oda yöneticisi tarafından onaylanırsa zili dinleyebilir ve sohbete kendileri katılabilir. Birkaç düzine konuşmacı ve birkaç yüz kullanıcının dinlediği odaları görmek alışılmadık bir şey değildir. Ve bazen, Elon Musk'un son zamanlarda uygulamada konuşması gibi, odalar en fazla 5.000 üyeye ulaşabilir.


Facebook, geçmişte Snapchat’in "Hikayeler" özelliğinden esinlendiği gibi, Instagram, Facebook ve WhatsApp gibi diğer popüler uygulamalarına da bu özelliği ekledi. Facebook'un 2012'de satın aldığı Instagram, geçen yaz TikTok'a benzer şekilde kullanıcıların 15 saniyelik video kliplere müzik eklemelerine olanak tanıyan Reels özelliğini de duyurmuştu.


Elbette Facebook'un da yeni rakipler satın alma geçmişi var. Ancak bu, en azından şu anda, Federal Ticaret Komisyonu tarafından "aldatıcı" bir antitröst davasıyla karşı karşıya olduğu için Facebook'un odak noktası değil.

0 yorum
bottom of page