top of page
Ara

Dünyayı kasıp kavuran oyunun arkasındaki ekip: PUBG halka arz sonrası milyarlarca Dolar değerinde

1980'lerde Güney Kore'de ulusal kodlama yarışmalarını kazanan eski bir bilgisayar dahisi olan Kim Chang-han'ın zirveye yükseliş hikayesi

Dünyayı kasıp kavuran oyunun arkasındaki ekip: PUBG halka arz sonrasında milyarlarca Dolar değerinde

Yıl 2014'tü ve oyun başlangıcındaki çalışanların üçte birini işten çıkarmıştı. 2000 yılından bu yana, üç başlangıçta hepsi başarısız olan üç çok oyunculu çevrimiçi oyun yarattı.


46 yaşındaki Kim, "Hayatımın en karanlık zamanıydı" diye hatırladı. Ertesi yıl, şirketini şu anda Krafton Inc. olarak bilinen ve yönetici yapımcı olarak katıldığı şirkete sattı.


Sonra kaderi değişmeye başladı. Sektörde başarılı olmak için son bir girişim olarak, bir battle royale oyunu olarak bilinen oyunu, oyuncuların sürekli daralan bir savaş alanında birbirleriyle yarışarak ayakta kalan son kişi oldukları bir çevrimiçi oyun yapmaya karar verdi. “Varlığımdaki her lif bana bu oyunu yapmamı söylüyordu” dedi.


Kim, İrlandalı Brendan Greene'i şirkete katılmaya ve oyunun yaratıcı yönetmeni olarak Güney Kore'ye taşınmaya ikna etti.


O zamanlar Krafton olarak adlandırılan Bluehole Inc., 2017 yılında PlayerUnknown's Battlegrounds veya PUBG'yi piyasaya sürdü. 70 milyondan fazla kopya satan PC ve konsol sürümleri ve mobil sürümle tüm zamanların en başarılı oyunlarından biri haline geldi. Krafton'a göre yaklaşık 600 milyon kez indiriliyor.


Şimdi şirket, 2021'in ortalarından sonlarına kadar Güney Kore'nin yıllar içindeki en büyüğü olabilecek bir halka arz planlıyor. Geçen yıl Krafton’un CEO'su olan Kim, Seul’de yaptığı bir röportajda hisse satışının milyarlarca doları artırabileceğini söyledi ve daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.


Eugene Investment & Securities Co.'nun 5 Ocak raporuna göre, halka arz, başlangıç ​​için 30 trilyon won (27.2 milyar $) değerinde olabilir.


Komisyonculuğa göre, Güney Kore bu yıl 120'den fazla halka arz yoluyla 10,9 milyar dolarlık bir rekor toplayacak. Rapora göre, en büyük internet kredisi veren KakaoBank Corp. ve LG Chem Ltd.'nin pil biriminin ilk hisse satışlarını 2021'de gerçekleştirmesi bekleniyor. Halka arzlardaki artış, Güney Kore'nin gösterge hisse senedi endeksinin, dünyanın en iyi performanslarından biri olan son 12 ayda %34 kazanmasının ardından geldi.


Ülkenin şimdiye kadarki en büyük halka arzı, 2010 yılında Samsung Life Insurance şirketinin 4,3 milyar dolarlık teklifi oldu. Bunu 2017'de Seul merkezli bir oyun şirketi olan Netmarble'ın 2,4 milyar dolarlık listesi izledi.


Adı zanaatkarlığa olan bağlılığı temsil eden Krafton, dört oyun stüdyosunu yönetiyor, ancak Kim'e göre satışlarının ve kârlarının büyük çoğunluğunu PUBG oluşturuyor. Şirket dosyalarına göre, Eylül ayında sona eren dokuz ayda 1.1 milyar dolardan fazla gelir elde etti.


Krafton'da hisse sahibi olan Altos Ventures Management genel ortağı ve kurucu ortağı Han Kim, bazı kişilerin şirketin "tek seferlik bir mucize" olup olmadığı konusunda endişeleri olduğunu söyledi. "Bence daha önemli olan şey, şirketin PUBG'nin fikri mülkiyetini nasıl kullanabileceği ve bunu nasıl daha da büyük bir franchise haline getirebileceği."


Krafton’dan Kim, şirketin akış hizmetlerine ve bir web karikatürüne yüklenecek bir animasyon şov oluşturduğunu söyledi. Sonunda filmler ve dramalar çekecek, dedi. Kim, şirketin bu alanlarda satın almaya açık olduğunu söyledi.


Bir Krafton dosyalamasına göre, Krafton'un kurucusu Chang Byung-gyu, 30 Eylül itibarıyla %17 hisseyle en büyük hissedardır ve onu bir yan kuruluş aracılığıyla %16 hisseye sahip olan Tencent Holdings izlemekte. Kim ise %1.5'e sahip.


Kim, 1985 yılında 10 yaşındayken Güney Kore bilim bakanlığı tarafından düzenlenen kişisel bilgisayar yarışmasını kazandı ve başka birçok ulusal kodlama ödülü almaya devam etti. Ginno Games'in kurucu ortağı olduğu iki yeni şirkete dahil olduktan sonra 2009 yılında kurdu ve oyunu başarısız olunca "çok hüsrana uğradı".


Ama Krafton halka açılmaya hazırlanırken, bunların hepsi Kim'in arkasında. Şirketin oyun repertuarını ilk başarısının ötesine genişletmeye kararlı olduğunu söyledi. Şirket, önümüzdeki yıl PUBG ile ilgili başka bir PC ve konsol oyunu olan PUBG'ye ve 2022'de PUBG evrenini üç yüzyıl sonrasına gösteren bir hayatta kalma korku oyununa dayanan yeni bir battle royale mobil unvanını bu yıl piyasaya sürmeyi planlıyor.


Kim, "Tek atışlık bir mucize olarak kalmayacağız" dedi.


Yeni Bir PUBG oyunu, 2021 yılı içinde PC ve Konsol oyuncularıyla buluşmaya hazırlanıyor

Video oyun sektörünün kurallarını değiştiren PUBG'nin yeni bir oyunu üzerinde çalışıldığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre bu oyun, 2021 yılının sonuna kadar PC ve konsol oyuncularına ulaşması bekleniyor. PUBG Mobile'ın yeni bir sürümünün de bu yıl içinde yayınlanacak.


Piyasaya sürülmesiyle birlikte video oyun sektörünün geleceğini değiştiren hayatta kalma oyunu PlayerUnknown's Battlegrounds cephesinde büyük gelişmeler yaşanıyor. İddialara göre şirket, yeni bir PUBG oyunu üzerinde çalışıyor ve bu oyun, 2021 yılının sonuna kadar PC ve konsol oyuncularının beğenisine sunulacak. Ayrıca PUBG'nin mobil sürümünün yeni bir versiyonunun da bu yıl içerisinde yayınlanacağı ifade ediliyor.


Geçtiğimiz temmuz ayında yapılan açıklamalarda, PUBG'nin PC ve konsol sürümlerinin 70 milyon kopya satmayı başarmış, mobil sürümü de geçtiğimiz haziran ayı itibarıyla 600 milyon kez indirilme rakamlarını aşmıştı. Bu pozitif hava sürdüğü sürece şirket oyuncuları memnun ederken para basmaya devam edecek gibi görünüyor.

Etiketler:

0 yorum
bottom of page