top of page
Ara

Dark web'de 1000 Dolara varan Bitcoin karşılığında Covid-19 aşıları satılmaya başlandı

Dark Web'deki satıcılar, siber güvenlik firması Check Point'in Ocak ayı raporuna göre, 1000 Dolar değerinde Bitcoin için ödeme isteyen Koronavirüs aşısı için reklamlar yayınlıyor

Dark web'de 1000 Dolara varan Bitcoin karşılığında Covid-19 aşıları satılmaya başlandı

İlk aşının Aralık ayında acil kullanım için yetkilendirilmesinden bu yana karanlık ağda aşı dolandırıcılığı yaygın olsa da, belirtilmemiş aşı dozlarının reklam sayısı ve fiyatı artmaya devam etti. Check Point, geçen ay sadece 8 sayfalık ilan varken, 34 sayfada 340'tan fazla ilan buldu.


Reklamlarda, Moderna veya Pfizer aşısını satıp satmadıklarını belirtmiyordu. Hatta birkaç liste, aşı dozlarıyla ilgili hatalı bilgiler sunarken, bir reklamda aşının kişi başına 14 doz gerektirdiğini iddia etti. Resmi tıbbi protokol iki doz gerektirir.


Aşı reklamlarındaki artış, büyük olasılıkla, ABD'deki yaygınlaştırma Warp Speed ​​Operasyonu tarafından belirlenen hedeflere ulaşmada başarısız olduğu için aşıyı almak için artan sabırsızlık ve çaresizlikten kaynaklanıyor. Check Point raporunda, dolandırıcıların, özellikle aşı alıcılarının ilk kademesine dahil olmayanların, insanların aşı olma çaresizliği üzerinde oynadıklarına inandıklarını yazdı.


Şirket bir blog gönderisinde, "Bunun, aşılarını ülkelerinin hükümetlerinden almak için haftalarca veya aylarca beklemek istemeyen bireylerin talebindeki artıştan kaynaklandığına inanıyoruz." Dedi.


Rapora göre, Check Point araştırmacılarına, şifreli bir mesajlaşma uygulaması olan Telegram aracılığıyla aşıyı sağladığını iddia eden satıcılardan birine ulaştıktan sonra, bitcoin cinsinden 750 dolarlık bir koronavirüs aşısı dozu teklif edildi. Bitcoin ödemesi yapıldıktan sonra satıcının hesabı silindi ve araştırmacılar aşı almadı.


Dark web'deki dolandırıcılar da aşı dozlarını toplu olarak sunduklarını iddia etti. Bir satıcı, 30.000 $ 'a 10.000 şişe değerinde belirtilmemiş aşının reklamını yaptı.


Artan dolandırıcılık, karanlık ağa daha fazla dikkat çekerken, yetkililer muhtemelen daha fazla siteyi dağıtmak istiyor. Avrupalı ​​yetkililer, 13 Ocak'ta internetin en büyük suç faaliyeti forumlarından biri olan DarkMarket'e el koyduklarını açıkladılar. Sitenin 500.000'den fazla kullanıcısı vardı.


Europol yaptığı açıklamada, "Europol'deki operasyonun ölçeği, karanlık ağın bir suç işlemenin bir yolu olarak kullanılmasına yönelik küresel kararlılığı göstermektedir." dedi.


Dark web dolandırıcıları, izlenmesi zor olduğu için muhtemelen bitcoin ödemeleri gerektiriyordu. Temmuz ayında, bilgisayar korsanları düzinelerce ünlü Twitter profilini ele geçirdi ve bunları Bitcoin ödemeleri için kullandı.


Emtia sabit bir hisse senedi olarak görüldüğünden, bazıları kripto para birimini altınla karşılaştırdığından, salgın başladığından bu yana Bitcoin büyük bir değer artışı gördü.

Etiketler:

0 yorum
bottom of page