top of page
Ara

Apple'ın bir süredir üzerinde çalıştığı araba hakkında yeni ipucu

Şirket, bir ön cam sistemini tescil ettirmek için Amerika Birleşik Devletleri Patent Ofisine başvurdu

Birkaç yıldır Apple'ın akıllı bir araba üzerinde çalıştığı konuşuluyor, ancak şirket bu konuda daha fazla bilgi vermedi. Şimdi her şey, Amerika Birleşik Devletleri Patent Ofisinin, gizemli arabaya başka bir ipucu olabilecek ısırılan elmanın ticari markası için bir başvuru aldığını gösteriyor.


Bu, ön camı hasara karşı izlemek için kullanılan bir sistemdir. İki cam tabakası arasında, ön camının herhangi bir hasar görmesi durumunda sürücüyü uyaracak iletken bir filmden oluşacaktı.


2015 yılında Bloomberg, Steve Jobs tarafından kurulan şirketin 2020'de otomobil geliştirmeye başlamak istediği bildirilen bir haberle ilgili tartışmalara yol açtı. Ayrıca Business Insider, şirketin yönetim kurulunun bir üyesinin Jobs'un tasarım yapacağını açıkladığını bildirdi.


Daha sonra 2017 yılında firmanın CEO'su Tim Cook, otonom bir aracın geliştirilmesi için çalışan 1.000 mühendisten oluşan bir ekibe sahip olduklarını ve Kaliforniya yollarında test yapmak için izin istediklerini açıkladı. Ayrıca bir yapay zeka navigasyon sistemi için eğitim aldıklarını da belirtti.


Titan adıyla anılan bu projede elektrikli otomobilleriyle tanınan Ford, Mercedes-Benz ve Tesla gibi otomotiv şirketlerinin eski yöneticileri görev yapacak.


Apple'ın 'gizemli' projesi nedir?

2014'ten itibaren Apple, Cupertino genel merkezinin yakınında gizli bir yerde elektrikli bir araç geliştirmek için çalışan 1.000'den fazla çalışanıyla "Project Titan" üzerinde çalışmaya başladı. İç çekişme, liderlik sorunları ve diğer sorunlar otomobil projesini etkiledi ve söylentiler Apple'ın 2016'da öngörülebilir bir gelecek için bir araba için planlarını rafa kaldırdığını öne sürdü.


Apple, projede çalışan yüzlerce çalışanı işten çıkardı ve Bob Mansfield liderliğinde Apple'ın, çeşitli iş ortağının arabalarında potansiyel olarak kullanılabilecek tam bir araba yerine otonom bir sürüş sistemi oluşturmaya geçtiği söyleniyor. şirketler.


Birçok söylenti, Apple'ın odak noktasını tam donanımlı bir araba yerine otonom sürüş yazılımına kaydırdığını öne sürse de, Ağustos 2018'de Tesla mühendisi Doug Field'ın yeniden işe alınması, Apple'ın yine bir araba seçeneğini araştırıyor olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı.


Güvenilir Apple analisti Ming-Chi Kuo, Apple'ın hala 2023 ile 2025 arasında piyasaya sürülecek bir Apple Car üzerinde çalıştığına inanıyor. Kuo, aracın Apple'ın "yeni yıldız ürünü" olacağına ve Apple'ın "daha iyi donanım ve yazılım entegrasyonu ve servisler "otomotiv pazarındaki potansiyel rakiplerinden daha fazla", TSMC tarafından üretilen Apple tasarımı çiplerle sunabileceğine inanıyor.


Apple, Ocak 2019'da Project Titan ekibini bir kez daha seçti ve 200'den fazla çalışanı çıkardı. Hareketin Doug Field liderliğinde yapılan bir yeniden yapılanmanın parçası olduğu söyleniyor, ancak bunun Apple'ın otonom araç planlarını nasıl etkileyeceği henüz belli değil.


2017 yılının Haziran ayında, Apple CEO'su Tim Cook, Apple'ın otonom sürüş yazılımı konusundaki çalışmaları hakkında kamuoyuna konuşarak şirketin çalışmalarını nadir ve samimi bir anda doğruladı. Apple, üzerinde çalıştığı şeyin ayrıntılarını sık sık paylaşmaz, ancak araç yazılımı söz konusu olduğunda, düzenlemeler nedeniyle sessiz kalmak daha zor olabiliyor.

"Otonom sistemlere odaklanıyoruz. Bu bizim çok önemli gördüğümüz çekirdek bir teknoloji. Onu bir nevi tüm AI projelerinin annesi olarak görüyoruz. Muhtemelen üzerinde çalışılması en zor AI projelerinden biri."

2017'nin başlarında, Apple'a California DMV'den otonom araçları halka açık yollarda test etme izni verildi ve Hertz'den kiralanan birkaç 2015 Lexus RX450h SUV'da kendi kendini süren otomobil yazılım platformunu test ediyor. SUV'lar, Nisan ayından itibaren Cupertino'nun sokaklarında sensör ve kameralarla görüntülendi.

Apple, kendi kendine sürüş yazılımını çalıştıran bir dizi farklı sensörle donatılmış birkaç Lexus SUV'a sahiptir. Yeni LIDAR ekipmanı Ağustos 2017'de görüldü, Mayıs 2018 itibarıyla Apple'ın otonom sürüş yazılımını kullanan 70 aracı yolda görüntülenmesinin yanısıra Apple, 2018'de filosunu önemli ölçüde artırmıştı.


Apple, seri üretilen araçlarda kullanım için çok hantal ve pahalı olan mevcut LiDAR sistemlerinden daha küçük, daha uygun fiyatlı ve daha kolay toplu üretilen dört LiDAR sensörü tedarikçisiyle görüşmelerde bulundu. Apple, gelecekteki otonom bir araçta potansiyel olarak kullanılabilecek "devrim niteliğinde bir tasarım" hedefliyor.


Apple'ın kendi aracını mı inşa etmek mi yoksa diğer üreticilere otonom donanım mı tedarik etmek istediği belirsizliğini koruyor, ancak Apple, aracı kim yaparsa yapsın sensörler ve yazılım üzerinde kontrol istiyor. Apple ayrıca kendi LiDAR sensör ekipmanı üzerinde çalışıyor.


Apple ayrıca, "Palo Alto'dan Sonsuz Döngüye" nin kısaltması olan "PAIL" adlı kendi kendine giden bir servis üzerinde çalışıyor. Servis programı, çalışanları Apple'ın Silikon Vadisi'ndeki ofisi arasında taşıyacak. Apple, Volkswagen ile ortaklık kuruyor ve çalışanların servis aracı olarak hizmet vermesi için otonom yazılımını Volkswagen T6 Transporter kamyonetlerine kuracak.

Alman web sitesi Müdürü Magazin, Apple'ın endüstriyel tasarım grubunun, Apple Car'ın bir Apple Van olabileceğini gösteren siyah ve gümüş kaplamalı bir minibüsün prototiplerini ürettiğini iddia ediyor. Bu, Apple'ın kendi kendine giden çalışan servisleri üzerinde çalıştığını öne süren söylentilere bağlanabilir.


Apple, çalışmakta olan otonom sürüş yazılımının farklı yönleri üzerinde çalışan birkaç ekibe sahiptir. Kanada'da, iki düzine eski BlackBerry QNX müşterisinden oluşan bir ekip, temel işletim sistemini geliştirmeye yardım ederken, başka bir ekip, bir baş üstü ekranı ve kendi kendine sürüş yetenekleri gibi üzerinde çalışacak yazılımları geliştirmek için çalışıyor.


Apple'ın araba projesinin geçmişi

Apple'ın bir otomobile olan ilgisi, orijinal iPhone'un öncesine dayanıyor ve Apple yöneticileri, cihaz piyasaya sürülmeden önce bir araba yapmayı tartıştı. Steve Jobs, bir Apple otomobil geliştirmeyi düşündü ve hatta 2010 yılında hafif, ucuz "V-Araç" üreticisiyle görüştü, ancak sonunda 2008'de bir otomobil üzerinde çalışmamaya karar verdiği ve bunun yerine geliştirmeye odaklanmayı tercih ettiği söyleniyor.


İPhone artık Apple'ın en kârlı cihazı olarak güvende olduğundan, Apple diğer araştırma ve geliştirme yollarına yöneldi ve bir kez daha otomobille ilgili bir proje olasılığını araştırdı. Apple Car ile ilgili ilk detaylar 2015'in başında sızmaya başladı.


2015 yılının Şubat ayında, Apple'a kiralanan gizemli bir minibüs, Kuzey Kaliforniya'da sokaklarda araba kullanırken görüldü. Minibüste birden fazla kamerayla bağlı bir kamera teçhizatı vardı ve bu da Apple'ın bunu Google Street View'a benzer bir ürün geliştirmek için kullandığı yönünde spekülasyonlara yol açtı. Daha tuhaf spekülasyonlar, kendi kendine giden bir araç olasılığına doğru uzanıyordu, ancak minibüsleri gören insanlar, minibüslerin şoförleri olduğunu hemen belirlediler. Apple daha sonra çıktı ve minibüslerin bir haritalama projesiyle ilgili olduğunu söyledi, ancak şüphesiz Apple'ın bir arabadaki sırrının keşfedilmesine yol açan katalizör oldular.


Minibüslerin ilk görülmesinden sadece günler sonra, kimliği belirsiz bir Apple çalışanı Business Insider'a e-posta göndererek Apple'ın "Tesla'ya parasının karşılığını verecek" bir proje üzerinde çalıştığını öne sürdü. Kaynak, Tesla çalışanlarının Apple'da "vazgeçilemeyecek kadar heyecan verici" bir proje üzerinde çalışmak için ekibe dahil olduklarını söyledi.


Bu şaşırtıcı ipucu, birkaç medya sitesinin Apple'ın planlarını derinlemesine incelemesine yol açtı ve Şubat ortalarında Financial Times, Apple'ın "çok gizli bir araştırma laboratuarında" çalışmak üzere otomotiv teknolojisi ve araç tasarım uzmanlarını işe aldığını öğrendi. Bu parça, Apple'ın eski Mercedes-Benz Araştırma ve Geliştirme yöneticisi Johann Jungwirth'i işe aldığını vurguladı ve Apple'ın otomotiv ürünlerini araştırma çabalarına dikkat çekti.


Financial Times ve diğer medya kaynakları başlangıçta Apple'ın belki de CarPlay üzerine inşa etmek için gelişmiş bir yazılım platformu geliştirdiğini tahmin ediyordu çünkü tam bir araba projesi kulağa inanılmaz geliyordu, ancak birkaç saat sonra The Wall Street Journal figüratif bir bomba fırlattı. Apple, 2014 yılında keşfetmeye başladığı bir proje olan site, gerçekten de elektrikli bir araç yaratmaya çalışıyordu.


The Wall Street Journal'ın kaynaklarına göre Apple, "Project Titan" kod adı altında minivan benzeri bir elektrikli araç tasarlamak için çalışan yüzlerce çalışana sahipti. Projeyi Dan Riccio altında yürüten Apple Ürün Tasarımı Başkan Yardımcısı Steve Zadesky, Apple CEO'su Tim Cook tarafından çoğu Apple içinden olmak üzere 1.000'den fazla çalışanı işe alma yetkisi aldı. Apple yöneticileri, Magna Steyr gibi üst düzey otomobillerin sözleşmeli üreticileriyle bir araya geldi ve Apple'ın araba projesine odaklanmasaydı birlikte çalışmış olabilirdi.

Apple'ın araba ekibi, sessiz motorlu kapılar, direksiyon simidi veya gaz pedalları olmayan otomobil iç mekanları, artırılmış gerçeklik ekranları, bir arabanın tepesinden daha az çıkıntı yapan geliştirilmiş bir LIDAR sensörü ve küresel tekerlekler gibi çok çeşitli teknolojileri araştırdı, ancak hiçbiri yoktu Otomobil ve yöneticiler için net görüş, arabanın otonom mu yoksa yarı otonom mu olması gerektiği gibi önemli noktalarda bile aynı fikirde değildi, bu da gecikmelere ve iç çekişmelere yol açtı.


İç sorunların bir sonucu olarak, 2016 yılının Ocak ayında Steve Zadesky projeden çıkma planlarını açıkladı ve ayrılmasının ardından kimin devralacağına dair sorular bıraktı. Temmuz 2016'da, 2012'de Apple'dan emekli olan eski Apple yöneticisi Bob Mansfield, elektrikli araç ekibine liderlik etmek için geri döndü.


Mansfield 2016 yazında projeyi yönetmeye başladıktan sonra, Apple'ın araba stratejisinin otonom sürüşe doğru kaydığı iddia edildi ve 2016 Ağustos ve Eylül aylarında Apple, dahili bir "yeniden başlatma" sonrasında projede çalışan düzinelerce çalışanı işten çıkardı. diğer otonom sürüş girişimlerine katılmaya devam eden.


Apple, projeyi, aslında bir otomobil yapmak yerine otonom araçlar için "temel teknolojiye" daha fazla odaklanacak şekilde ayarladı ve ilk söylentiler şirketin hala bir araba geliştirdiğini ve ortaklıklar kurmaya devam ettiğini öne sürerken, daha sonraki bilgiler gerçek bir araba şimdilik durdu.


Apple ayrıca çalışanları Apple'ın Silikon Vadisi'ndeki ofisi arasında taşımak için tasarlanmış bir servis programı üzerinde çalışıyor. Apple, Volkswagen ile ortaklık kuruyor ve çalışanların servis aracı olarak hizmet vermesi için otonom yazılımını Volkswagen T6 Transporter kamyonetlerine kuracağı iddia ediliyor.


Ağustos 2018'de söylentiler, Apple'ın potansiyel olarak Apple markalı tam bir araç fikrini bir kez daha keşfedebileceğini öne sürdü. Güvenilir Apple analisti Ming-Chi Kuo, Apple'ın otonom bir araç üzerindeki çalışmalarını durdurduğunu ve bunun yerine yazılıma odaklandığını öne süren söylentilere rağmen, Apple'ın 2023 ile 2025 arasında piyasaya sürülecek bir Apple Car üzerinde çalıştığını söyledi.


Ocak 2019'da Apple, otonom araç ekibindeki 200 çalışanı işten çıkardı ve bu çalışanların çoğu Apple'daki diğer projelere geçti. Ekibin itlaf edilmesine rağmen Apple, otonom sistemlerle "büyük bir fırsat" olduğuna inanmaya devam ettiğini ve geri kalan ekibin "2019 için birkaç önemli alana" odaklandığını söylüyor.


Dahili olarak, çalışanlar işten çıkarmaların bir sürpriz olmadığını, ancak Bob Mansfield ile birlikte ekibe liderlik etmek için Ağustos 2018'de Apple'a katılan Doug Field'ın yeni liderliğinde beklenen bir yeniden yapılanma olduğunu söyledi. Bu değişikliğin Apple'ın otonom araç alanındaki çalışmalarını nasıl etkileyeceği belli değil.


Apple, Haziran 2019'da sürücüsüz bir servis tasarlayan sürücüsüz bir araç girişimi olan Drive.ai'yi satın aldı. Apple, kendi sürücüsüz otomobil projesi için mühendislik ve ürün tasarımı alanlarında birden fazla Drive.ai çalışanını işe aldı.


İstihdam süreci

Apple, Apple Car'da çalışan yaklaşık 200 çalışandan oluşan bir ekiple başladı, ancak 1000'den fazla çalışana sahip olmayı hedeflediği söylendi. Apple, 2015'in başından bu yana otomotiv endüstrisinden ve batarya teknolojisi ve otonom sistemler konusunda uzmanlık sahibi araştırmacılar gibi otomobille ilgili diğer alanlardan çalışanları işe alıyor.


Apple, bazı söylentilerin odak noktasını tam bir araba yerine otonom sürüş yazılımına kaydırdığını ve gerçek planlarını belirsiz bıraktığını öne sürmesine rağmen araba projesi için işe almaya devam etti.


Apple'ın ekibindeki bazı çalışanlar daha önce Tesla, Ford ve GM gibi büyük şirketlerde çalışırken diğerleri A123 Systems, MIT Motorsports, Ogin, Autoliv, Concept Systems ve General Dynamics gibi daha küçük şirketlerden işe alındı.


Tesla'nın yüksek profilli Apple işe alımları arasında eski makine mühendisliği müdürü David Nelson, eski kıdemli güç aktarma sistemi test mühendisi John Ireland, araba projesi için ek çalışanlar işe almak üzere çalışan eski Tesla baş işe alım sorumlusu Lauren Ciminera ve eski Tesla başkan yardımcısı Chris Porritt bulunuyor , Apple Car'ın geliştirilmesinde önemli bir rol oynamak için Apple'a katılmış olabilir. Porritt, Tesla'ya katılmadan önce Land Rover ve Aston Martin gibi şirketlerde çalışmış, Avrupa otomotiv endüstrisinde onlarca yıllık deneyime sahip.


Eski Tesla kıdemli CNC programcısı David Masiukiewicz, Nisan 2016'da Ürün Gerçekleştirme Laboratuvarı'nda çalışmak ve belki de Apple Car için tasarlanmış parçaların prototiplerini oluşturmak üzere Apple'a katıldı. Daha önce Andretti Autosport'taki CNC makine atölyesinde çalışan Kevin Harvey de laboratuvarda çalışıyor.


Diğer önemli işe alımlar arasında, elektrikli araçlar için pil üretiminde uzmanlaşmış bir şirket olan A123 Systems'den beş çalışan yer alıyor. Apple, birçoğu elektrikli araçlar için tasarlanmış lityum iyon piller konusunda uzmanlığa sahip olan kaçak çalışanlar için A123 Systems tarafından açılan bir dava ile karşı karşıya kaldı. Şirketin eski CTO'su Mujeeb Ijaz, Apple'ın en yüksek profilli işe alım şirketlerinden biridir. Ijaz, A123 Systems'de araştırma ve geliştirmeden sorumlu bir ekibi yönetti ve ondan önce Ford'da elektrikli ve yakıt hücreli araç mühendisliği yöneticisi olarak çalıştı.


Apple ayrıca iki eski Ford mühendisini ve General Motors'tan gelen bir mühendisi işe aldı ve Samsung'un pil uzmanlarını kaçırıyor. Vücut çalışmasında uzmanlığa sahip diğer eski Ford çalışanları arasında Todd Gray ve Aindrea Campbell bulunmakta.


Apple, 2015 yılının ortalarında, daha önce ürün hizmeti ve kaliteye liderlik eden küresel operasyonlar başkanı olduğu Chrysler Group'un Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Doug Betts'i işe aldı. Bahisler, Apple'ın otomobil projesi üzerinde çalışan operasyon ekibinin bir parçası olabilir.


Apple, elektrikli motosiklet başlangıcı Mission Motors'tan birkaç çalışanı işe aldı ve bildirildiğine göre şirketin kapanmasına yol açtı. Apple, başlangıçtan elektrikli sürücü uzmanlığına sahip olduğu söylenen altı mühendis aldı.


Apple, Tesla'nın otonom araç ürün yazılımı projesinde çalışan Tesla Motors mühendisi Jamie Carlson, otonom araçlarda uzmanlaşan bir araştırmacı olan Paul Furgale, NVIDIA'nın eski derin öğrenme direktörü Jonathan Cohen gibi otonom araçlarda uzmanlığı olan kişileri işe alıyor. NVIDIA'nın Drive NX platformu için derin öğrenme ve daha önce Waymo'nun sistem mühendisliği başkanı olarak görev yapan Jaime Waydo.


Apple ayrıca, eski bir Volkswagen mühendisi olan Megan McClain'i, bağlı ve otonom araçlar üzerinde çalışan bir Ford mühendisi olan Sanjai Massey, NVIDIA için sürücü destek sistemleri geliştiren Carnegie Mellon Üniversitesi, Xianqiao Tong'da yüksek lisans araştırmacısı Vinay Palakkode'yi işe aldı. Stefan Weber, sürücü destek sistemleri üzerinde çalışan bir Bosch mühendisi ve otonom araçlarda eski uzmanlığa sahip Delphi araştırma bilimcisi Lech Szumilas.


Diğer 2015 işe alımları arasında, sürücü yardım sistemi bileşenleri üzerinde çalışan Tesla Motors mühendislik müdürü Hal Ockerse; Texas Instruments'ta bir otomotiv algoritma ekibinde çalışan Subhagato Dutta; ve daha önce Hindistan'ın en büyük otomotiv üreticisi olan Tata Motors'ta çalışan Yakshu Madaan.


Apple, 2016 yazında BlackBerry'nin otomotiv yazılım bölümünü daha önce yöneten ve çok çeşitli araç içi bilgi-eğlence sistemlerinde bulunan yazılım platformu QNX'i geliştiren Dan Dodge'u işe aldı. Dodge'un otomotiv yazılım uzmanlığı, Apple'ın otonom araç sistemini geliştiren ekipte çalıştığını gösteriyor.


Apple'ın Kanada, Kanata'daki bir tesiste araç içi yazılım platformu geliştirmek için çalışan en az iki düzine eski BlackBerry QNX çalışanı var.


Popüler YouTuber ve mühendis Mark Rober, hem arabada kitap okumak gibi aktiviteler yaparken hem de eğlence amaçlı olarak kendi kendine giden arabalarda kullanılmak üzere tasarlanmış VR teknolojisini geliştiren Apple'ın özel proje ekibinde geçici olarak çalıştı.


Rober, birkaç yıldır Apple ile birlikte ve ilgili birçok patentte listelenmiştir. VR teknolojisi, özellikle bir kişinin araç kullanmasını gerektirmeyen otonom araçlarda kullanılacaktır.


Apple, Ağustos 2018'de Tesla'da beş yıl çalışarak Model 3'ün üretimini denetleyen Doug Field'ı yeniden işe aldı. Field, 2013'te Tesla için Apple'dan ayrılıncaya kadar Apple'ın Mac Donanım Mühendisliği Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.


Field'ın Bob Mansfield altında Apple'ın otonom araç programında çalıştığı söyleniyor, bu da Apple'ın yine de kendi otonom aracını yapmakla ilgilenebileceğini gösteriyor.


Apple, Aralık 2018'de eski kıdemli Tesla ve Microsoft HoloLens Tasarımcısı Andrew Kim'i işe aldı ve geçmişine bakıldığında, Apple'ın söylentili AR gözlük projesi veya geliştirilmekte olduğu söylenen yaklaşan Apple arabası üzerinde çalışıyor olabilir.


Apple, Temmuz ayında otomobilin dış ve iç mekanlarında uzmanlığa sahip eski bir Tesla yöneticisi olan Steve MacManus'u işe aldı. MacManus şu anda Apple'da "Kıdemli Yönetmen" olarak çalışıyor ve Apple'ın araba projesi üzerinde çalışıyor olabilir.


Gizli Karargah

Apple Car ile ilgili birçok söylenti, Apple çalışanlarının proje üzerinde Bay Area'da çok gizli bir yerde çalıştığını gösteren ayrıntılar içeriyor. Söylentiler ve spekülasyonlar, Apple'ın araba kampüsünün Sunnyvale, California'da, şirketin Cupertino'daki ana 1 Infinite Loop Kampüsünden sadece birkaç dakika uzaklıkta olabileceğini gösteriyor.

Gizli Karargah

Apple resmi olarak Sunnyvale bölgesinde bilinen birkaç binayı kiralıyor, ancak aynı zamanda SixtyEight Research adlı sahadaki bir paravan şirkette de faaliyet gösterdiği söyleniyor. SixtyEight Research, bir pazar araştırma şirketi olduğunu iddia ediyor, ancak bir "otomobil çalışma alanı" ve bir "onarım garajı" inşası için şehir izni aldı. Sunnyvale'de yer alan araba projesinin söylentilerinin doğru olup olmadığı bilinmemektedir, ancak geçmiş bilgilere dayanarak, otomobilde (veya araç yazılımında) geliştirme gerçekten şirketin ana kampüsünün dışındaki gizli bir yerde gerçekleşiyor. Apple, Sunnyvale bölgesinde, bir zamanlar Pepsi şişeleme fabrikası olan endüstriyel bir bina da dahil olmak üzere pek çok gayrimenkul satın aldı.


Potansiyel olarak Apple'ın araba projesiyle ilişkilendirilen binaların birçoğunda, Zeus, Rhea ve Athena gibi Yunan mitolojik karakterlerine atıfta bulunan gizli iç isimler vardır ve bunların tümü Yunan mitolojisindeki "devlerle" teğetsel olarak ilişkilidir ve bu da binaların "Proje" ile ilgili olduğunu ima etmektedir."


Apple'ın şehir yetkililerine sunduğu bina planları, şirketin "Rhea" kod adlı Sunnyvale tesisinin, "yağlama bölmesi", "tekerlek dengeleyici", "lastik değiştirici" ve "tekerlek gibi otomotiv terimlerine atıfta bulunarak otomobille ilgili bir şey için kullanıldığını gösteriyor olabilir.


Apple'ın Berlin'de gizli bir araç araştırma ve geliştirme laboratuarı işlettiği söyleniyor. Tesisin, mühendislik, yazılım, donanım ve satış geçmişine sahip Alman otomotiv endüstrisinden 15 ila 20 erkek ve kadın istihdam ettiği söyleniyor. Laboratuvardaki işçilerin hepsi kendi alanlarında "ilerici düşünürler" olarak tanımlandı.


Apple, 2018'in sonlarında Kaliforniya, Milpitas'ta büyük bir üretim tesisi kiraladı. Apple'ın siteyi ne için kullanmayı planladığı belli değil, ancak potansiyel olarak araba projesiyle ilgili olabilir.


Apple'ın kendi kendine giden araba programı, Apple'ın araç protokolleri Apple tarafından yayınlanan bir teknik incelemede özetlenen güvenlik üzerine yoğunlaşıyor. konuşlandırılan bir araç, simülasyon ve kapalı parkur deneme sahaları kullanılarak "sıkı doğrulama testine" tabi tutulur ve araçları çalıştıran test sürücülerinin birden fazla eğitim kursunu tamamlaması gerekir. Apple ayrıca, sürücünün gerektiğinde devralmasını gerektiren ve aracın başa çıkamadığı durumlarla karşılaştığında kontrolü sürücüye vermesini gerektiren güvenlik protokollerine de sahiptir.


Didi Chuxing yatırımı

Apple, 2016 yılının Mayıs ayında, Uber'e benzetilebilecek olan Çin araç çağırma hizmeti Didi Chuxing'e 1 milyar dolar yatırım yaptı. Didi Chuxing, yüzde 80'den fazla pazar payıyla Çin'deki araç paylaşım endüstrisine hakimdir. Temmuz 2016'da Uber, Çin ve Didi Chuxing'deki operasyonları arasında bir birleşmeyi duyurdu ve Didi Chuxing'in ülkedeki erişimini daha da genişletti ve Apple'ın yatırımına değer kattı.


Didi Chuxing, gelecekte kendi kendini süren araçlar için bir veri kaynağı olarak hizmet veren Apple'ın otomobil projesi için potansiyel olarak yararlı olabilir. Apple otonom bir araba sistemi geliştirirse, onu Didi Chuxing sürücülerine dağıtmak, şirkete sürücüsüz algoritmalarını geliştirmek için zengin bir bilgi sağlayacaktır.


Apple'ın otomatik ilgili etki alanları

Aralık 2015'te Apple, apple.car, apple.cars ve apple.auto dahil olmak üzere otomatik olarak ilişkili üç üst düzey alan adı kaydettirdi. Üç alan potansiyel olarak CarPlay ile ilişkili olabilirken, Apple'ın gelecekte kullanılacak alanları elektrikli bir araba veya otonom bir araba sistemi ile kaydetmesi de mümkündür.


Şu anda etki alanları Apple tarafından kullanılmıyor ve herhangi bir bilgi içermiyor.


Yayın tarihi

Apple Car söylentileri, Apple'ın Apple Car için 2020 çıkış tarihini hedeflediğini öne sürmüştü, ancak şimdi Apple gerçek bir araba geliştirme çalışmalarını durdurduğu için şirketin planları değişiyor. Apple analisti Ming-Chi Kuo geçtiğimiz günlerde Apple'ın 2023 ile 2025 arasında piyasaya sürülmesi planlanan Apple markalı bir araç üzerinde çalıştığını söyledi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page