top of page
Ara

Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşı: Koronavirüs hayatımızdan ne zaman çıkacak?

Geçen hafta, Özlem Şahin ve Uğur Türeci'nin de ortakları arasında bulunduğu Pfizer/BioNTech firmaları, Covid 19 virüsüne %90 koruma sağlayan aşının bulunduğunu açıklamıştı

Geçen hafta, Özlem Şahin ve Uğur Türeci'nin de ortakları arasında bulunduğu Pfizer/BioNTech firmaları, Covid 19 virüsüne %90 koruma sağlayan aşının bulunduğunu açıklamıştı. Ardından ABD şirketi Moderna'nın %95 koruma sağlayan aşısı ve Rusya'da geliştirilen Sputnik denemesi, Covid 19'un hayatımızdan çıkacağına dair umut verdi.

Bugün yapılan açıklamada, BioNTech aşının %95 oranında etkili olduğunu ve mutasyonlara cevap verebileceğini belirtti.

Pfizer ve BioNTech aşısının üçüncü aşama klinik denemelerinin sonuçlarında elde edilen veriler, aşının her yaştan ve etnik kökenden insana eşit derecede etki ettiğini gösteriyor.

Deneme verilerinin tamamı henüz yayınlanmamış olsa da, şirketler herhangi bir güvenlik endişesinin olmadığını savunuyor.

Aşı, virüsten gençlere göre daha fazla risk altında olan yaşlılara da aynı şekilde etki ediyor.

Oxford Üniversitesi'nden Prof Trudie Lang, aşı üzerine yapılan çalışmaları "Dikkate değer ve çok güven verici bir durum" olarak değerlendirdi.

Denemelere katılan 41.000 kişinin yarısına aşı, yarısına plasebo verildi.

Gönüllülerin %2sinde baş ağırısı ve yorgunluk gözlense de, yaşlılarda herhangi bir yan etki görülmedi.

Yapılan açıklamalara göre, şimdi üçüncü aşama denemesinde olan 10'dan fazla farklı aşı var, ancak aşıların virüsün insanlara bulaşmasını engelleyip engellemediği ve korumanın ne kadar süreceği belirsiz durumda.

FDA ile görüşmeler 8-10 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Tahmin edilene göre, düzenleyicilerin güvenliğinden emin olunduğu takdirde, BioNTech ve Moderna şirketleri aşının global olarak üretimini beraber sağlayacak.


Uğur Türeci’nin yaptığı açıklamaya göre, 2021 bahar aylarında Covid 19 hayatımızdan çıkmış olacak.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page