top of page
Ara

Microsoft, Android uygulamalarını Windows'ta özgün bir şekilde çalıştırmanın bir yolunu geliştiriyor

Microsoft'un bu hamlesi, Windows tableti ve hibrit ekosistemi yeniden canlandırmayı hedefliyor

Yaygın olarak uygulama eksikliğinin Windows Phone ekosistemini öldürdüğüne inanılıyor ve Microsoft, geliştiricilerin Android kodlarını yeniden kullanarak telefonlar için Windows uygulamaları oluşturmalarına izin vermek de dahil olmak üzere çeşitli akıllı çözümlerle bunu çözmeye çalışırken, hiçbiri yazılım devi lehine sonuç vermedi. Kaliteli uygulamaların sayısı söz konusu olduğunda, Microsoft’un Windows 10 masaüstü ekosistemi de o kadar iyi değil. Şirket, bu sorunu çözmek için Astoria Projesi'nin başarmayı amaçladığına benzer bir şey deniyor.


Güvenilir Microsoft gazetecisi Zac Bowden'a göre Microsoft, Windows 10 kullanıcılarının Windows 10'da Android uygulamalarını çalıştırmalarına olanak tanıyan bir çözüm üzerinde çalışıyor. Zac'e göre, özelliğin kullanıma hazır olabileceğini söylediği için bunun halka açık hale gelmesi sonsuza kadar sürmüyor prime time gelecek yıl kadar erken. Şirketin bunu nasıl yapacağına ilişkin ayrıntılar şu anda bilinmiyor, ancak Zac yapabildiğinde daha fazlasını paylaşmaya söz verdiği için yakında bir yanıt alacağız.


Android uygulamalarını Windows 10 PC'de çalıştırma yeteneği zaten hepinizin duyduğu bir şeydir. Orta seviye veya amiral gemisi Samsung Galaxy telefon ve Windows 10 bilgisayar kullanan biriyseniz, Microsoft'un Samsung ile stratejik ortaklığı sayesinde bilgisayarınızda zaten Android uygulamaları çalıştırıyorsunuzdur. Elbette, tüm akıllı telefonlar Samsung'a ait değildir ve bu nedenle, çok sayıda kullanıcı, Samsung Galaxy sahiplerinin şu anda elde ettiklerinden faydalanan kişi değildir.


Ancak, bu teyit edilmemiş bir rapor olduğu için yaklaşan özellik hakkında umutlarınızı yükseltmemelisiniz. Ancak Microsoft bunu başarırsa, Android kullanıcılarının Mac yerine bir PC seçmek için çok güçlü bir nedeni olacaktır.


Microsoft'un iddialı projesi, Windows Central'a göre Latte kodlu. Rapor, Microsoft'un önümüzdeki yıl Latte'yi Windows 10 Sonbahar 2021 güncellemesinin bir parçası olarak yayınlamayı planladığını da ekliyor.


Microsoft’un Android uygulamalarını Windows’a getirme planı: Project Latte

Microsoft, uygulama geliştiricilerin Android uygulamalarını bir MSIX olarak paketleyerek ve geliştiricilerin Microsoft Store'a göndermelerine izin vererek, çok az veya hiç kod değişikliği yapmadan Android uygulamalarını Windows 10'a getirmelerine olanak tanıyan bir yazılım çözümü üzerinde çalışıyor. Konuya aşina olan kaynaklara göre, projenin kod adı 'Latte' ve bana gelecek yıl gösterilebileceği söylendi.


Şirket, daha önce hiç gün ışığını görmeyen Astoria kod adlı bir proje aracılığıyla Android uygulamalarını Windows 10'a getirme fikrini benimsemişti. Project Latte, benzer bir ürün sunmayı hedefliyor ve muhtemelen Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) tarafından destekleniyor. Bununla birlikte, Microsoft'un Android uygulamalarının gerçekten çalışması için kendi Android alt sistemini sağlaması gerekecek.


Microsoft, WSL'nin yakında GUI Linux uygulamaları ve WSL üzerinden çalışan uygulamaların performansına yardımcı olması gereken GPU hızlandırması için destek alacağını duyurdu.


Google Play Hizmetlerinin yerel Android cihazlar ve Chrome OS dışında herhangi bir şeye yüklenmesine izin vermediğinden, Project Latte'nin Play Hizmetleri için destek içermesi olası değildir. Bu, Play Services API'leri gerektiren uygulamaların Windows 10'a gönderilmeden önce bu bağımlılıkları kaldırmak için güncellenmesi gerektiği anlamına gelir.


Günümüzde kullanıcılar, Windows 10'da yerleşik olarak bulunan Telefonunuz uygulamasını kullanarak uygulama akışı aracılığıyla bilgisayarlarında Android uygulamalarını çalıştırabilirler, ancak bu işlevsellik bir avuç Samsung cihazıyla sınırlıdır ve her zaman güvenilir değildir. Android uygulamalarını bilgisayarınıza yerel olarak yükleyip çalıştırabilmek, çok daha iyi bir deneyim sağlayacaktır ve sahip olduğunuz telefona bağlı olmayacaktır.


Project Latte, uygulama geliştiricilerinin halihazırda bir Windows sürümü olmayan uygulamaları getirmesine izin verecektir. Pek çok Android uygulaması öncelikle telefonlar için tasarlandığından ve telefon boyutundaki bir ekrandan daha büyük herhangi bir şeyde daha az tercih edildiğinden, Project Latte herhangi bir zamanda gelirse ne tür uygulamaların ortaya çıktığını görmekle ilgileneceğim.


Microsoft, son birkaç yılda, platformda uygulama geliştirme söz konusu olduğunda yerel Windows uygulamalarını artık her şeyden önce görmediğini açıkça ortaya koydu. Microsoft artık PWA, UWP, Win32, Linux (WSL aracılığıyla) ve yakında Android uygulamaları dahil olmak üzere birçok uygulama platformunu memnuniyetle karşılıyor.


Microsoft'un Project Latte ile olan planlarını iptal etmediğini varsayarsak, Android uygulamalarını platforma getirmek, Windows 10'u uygulama desteği söz konusu olduğunda neredeyse evrensel bir işletim sistemi haline getirecektir. Microsoft'un gelecek yıl Project Latte'yi duyurmayı umduğu ve Windows 10'un 2021 sonbahar sürümünün bir parçası olarak gönderilebileceği söylendi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page