top of page
Ara

Microsoft, 2030 yılına kadar iklim değişikliği ile mücadele için 'Sıfır Karbon' alanı yaratacak

Güncelleme tarihi: 20 Oca 2020

Ünlü teknoloji devi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 2030 yılına kadar yayılan karbon salınımı sıfıra indirmek için yaklaşık 1 milyar dolar yatırım ile karbon ayak izini ortadan kaldırma konusunda iddialı bir taahhütte bulundu.

Microsoft'un başkanı Brad Smith yaptığı açıklamada, "Dünyanın net sıfıra ulaşması gerekecek olsa da, daha hızlı hareket etmeyi ve daha ileri gitmeyi göze alabilenlerimiz bunu yapmalı," dedi.


Şirketin planı, bu yıl hem kendi operasyonlarında hem de tedarik zincirinde 16 milyon metrik ton olduğu tahmin edilen karbon emisyonlarını yarıdan fazla azaltmayı içeriyor.


Doğrudan emisyonlarını azaltmaya yönelik önlemler arasında, 2025 yılına kadar elektrik tüketiminin %100'ünü telafi etmek için yeterli yenilenebilir enerji satın alınması ve 2030 yılına kadar küresel kampüslerinde sadece elektrikli araçlar kullanılması yer alıyor. Ayrıca, karbon azaltma geliştirmek için 1 milyar dolarlık ek bir "iklim yenilik fonu" kurulacak teknoloji tesisleri ile sürdürülebilirlik hedefleri için önemli bir hamle yapılmış olacak.


2050 yılına gelindiğinde Microsoft, 1975'te kurulduğundan bu yana doğrudan ya da elektrik tüketimi yoluyla yaydığı tüm karbonu ortamdan uzaklaştıracağını" söyledi. Microsoft'un sözü, teknoloji şirketlerinin iklim değişikliği tehdidini ele almak için daha fazlasını yapmaları için hissedarlardan ve hatta kendi çalışanlarından gelen baskılarla karşı karşıya kalmasıyla geliyor.


Amazon geçen yıl, karbon emisyonlarını 2040 yılına kadar net sıfıra çıkarmayı içeren daha geniş bir iklim taahhüdünün bir parçası olarak 2024 yılına kadar 100.000 elektrik dağıtım aracı satın alacağını ve dağıtacağını söyledi. Ertesi gün, Amazon çalışanları önceden planlanmış bir grev gerçekleştirdi şirketin iklim değişikliği konusunda hareketsiz olduğunu algıladı. Grup o sırada Amazon'un iklim taahhüdünü alkışladı, ancak bunun hala yeterli olmadığını söyledi.


Apple, tüm ürünlerini sadece geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir malzemelerden yapmak için uzun vadeli bir hedef belirlemiştir. İPhone üreticisi, tüm mağazalarının, veri merkezlerinin ve şirket ofislerinin artık %100 temiz enerji ile çalıştığını söyledi. Ancak Apple, hissedarların iklim değişikliği önerilerini de geri çekmişti.


Diğer büyük oyuncular işçileri tarafından daha fazlasını yapmaya çağırılıyor. Kasım ayında yayınlanan ve 1.100'den fazla çalışan tarafından imzalanan Google CFO Ruth Porat'a yazdığı bir mektupta, çalışanlar, şirketin 2030 yılına kadar sıfır emisyonla taahhüt edilmesini, fosil yakıtların çıkarılmasını sağlayan ve iklim değişikliğini reddeden düşünce kuruluşlarının finansmanını durdurmayı talep etmelerini istedi.


Google, kısmen uyguladığı çeşitli programları sayesinde 2007'den bu yana karbon açısından, şirketin en son çevresel raporuna göre 2018 yılında çevreye 1,2 milyon mt karbon emisyonu salınımı gerçekleştiği paylaşıldı.


Microsoft'un paylaştığı video:


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page