top of page
Ara

Küçük bütçeli bir girişimcinin, konut devine dönüşüm hikayesi

Gospatric Home, kâr amacı gütmeyen konut kuruluşu L&Q'yi kurarak Londra'nın en büyük ev sahibine 80 dolarlık bir yatırım yaptı. Forbes'ten Douglas Bell'in kaleminden anlatılan olağanüstü hikayesi.

L&Q'nun kurucu ortağı Paskalya'da öldü. 1963'te sadece 80 dolarlık sermayeyle, 43 milyar dolarlık konut devini kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurdu.
Gospatric Home 1933-2020

Kore Savaşı'nda görev yapan eski İngiliz Ordusu Binbaşı, bir seri girişimci ve IPC medya direktörü oldu. En büyük başarısı, şimdi 43 milyar dolarlık emlak portföyüne sahip olan ve yüz binlerce Londralıya ev sahipliği yapan 30 yaşında kar amacı gütmeyen bir Konut Derneği kurmaktı. Paskalya tatili sırasında kalp cerrahisi sonrası 87 yaşında sağlık komplikasyonlarından ölen evde Vikipedi profili ve Getty Görüntü Kütüphanesi'nde fotoğraf yok; son 57 yılda 250.000 kişiye ev inşa etmesine rağmen çok düşük bir profil. İlham verici kurucu ortak ve L&Q başkanı, 100.000'den fazla boru hattında 110.000 evin mirasını bırakıyor. Bir sosyal girişimci, hayırsever ve gerçekten de kültürel milyarder olarak yarattığı olağanüstü etkiyi değerlendirmek için zaman ayırmalıyız.


Yaptığı işin faydaları gelecek nesillere etki edecek. Ancak Gos'nun topluma girişimci katkısı büyük ölçüde göz ardı edildi, bu muhtemelen olağanüstü alçakgönüllülüğünün bir yansımasıdır. Belki de kişisel zenginliğe olan kültürel takıntımız, daha anlamlı başarılar üzerine. Gos ve kurucu ortağı Rev Nick Stacey para ya da dikkat için L&Q kurmadı. İkisi de bu milyar dolarlık başarıdan zengin olmadı. Başkaları için yaptılar. İlk başta sezgisel görünüyor; kâr üzerinden toplumsal değerlere öncülük ederek sıfırdan 43 milyar dolarlık bir imparatorluk yarattıklarını söyledi. Bunu yaparken, hızla büyümeye devam eden tarihi bir yatırım getirisi elde ettiler. Asla parayla ilgili değildi. İnsanlar hakkında bir yenilik hikayesi. Ekosistem haline gelen bir fikir. Sosyal etkiyi, insanları ve uzun vadeli çıkarları iş planlarının önüne ve merkezine koyar. Umarım yakalar.


L&Q’nun Yalın Başlangıç ​​Hikayesi

1963'te kurucu başrahibi Nick Stacey, 35 yaşında, yakın zamanda atanan Woolwich Rektörü iddialıydı. İş, Stacey'yi acil yardıma ihtiyacı olan yerel ailelerle günlük temasa soktu. İkinci Dünya Savaşı gazisi, Oxford Üniversitesi mezunu Olimpiyat sporcusu, Güney Londra zaferi oldu. Cemaatinin tekrar eden sorunları, onu serseri bir sosyal girişimci ve Gos Home için müthiş bir iş ortağı ve arkadaşı haline getirdi. İki genç hırslı kurucu, Londra'nın yoksul ve evsizlerinin gerçek dünyadaki zorluklarını bizzat ziyaret ederek anlamaya çalıştı. “Lahana ve bayat idrar gibi” kokan bir evsiz hosteli ziyaret ettiğinde, bir anne 30 yaşındaki Gos ve Rev Stacey'yi çocuklarının uyuduğu korkunç bodrum katına gösterdi; dört yaşındaki kızı yanağına sıçan ısırığı çekiyor. Ahlaksızlıklar bunlardı. Bu “sallanan altmışlar” da gerçek Londra'ydı; dünyanın en müreffeh şehirlerinden birinde küçük düşürücü yoksulluk. Tipik olarak, orta sınıf profesyoneller için, bu sahne gözden uzak ve akıl dışı olacaktır. Her ikisi için de güçlü bir uyandırma çağrısı ve yaşam için bir motivasyon olduğu açıktır. Çözülmesi gereken sorun buydu. 1963'te yaklaşık yarım milyon Londralı, bir konut bekleme listesindeydi. Efsanevi gecekondu toprak ağaları, başarısız konut piyasası ve başarısız yerel yönetim ile yeni çözümlere ihtiyaç duyuldu. Çiftin bir şekilde, sahip olmadıkları para ile evlerini satın alarak veya inşa ederek yoksul ailelere yardım etmenin bir yolunu bulması gerekiyordu. Kurucuların misyonu, 32 iş arkadaşından 80$ (64 £) tohum sermayesini yükselterek, Londra'nın fakir ve evsizlerinin bir şekilde veya daha kaliteli konutlara yardımcı olmaktı. Enflasyona göre düzeltilmiş bugünkü dolar değerinde 677 dolar. Gos ve Reverend Stacey tarafından toplanan gönüllüler, sıradan yabancılar için mülkleri ve onlar için ödeme yapmanın akıllı yollarını arıyorlar. Deneyim eksiklikleri ya da fon yetersizlikleri yüzünden görünüşte engelsiz görünen iki eski askerdi. Naivete, kararlılık ve biraz yaratıcılık onları 2 Wrottesley Road'da ilk evi satın almak için adım adım 4.300 dolara götürdü. Bir pazarlık. Fikir, bu evi evsizler için bir pilot proje olarak dönüştürerek işleri daha iyi hale getirip getiremeyeceklerini görmekti. Yeni bir Konut Derneği olarak Çeyrek oluşturdular. Mülk, bugüne kadar tek bir anneye ve bebeklerine yardım eden bir hostel olarak kalmaktadır. 2013 yılındaki bir söyleşi de, “Hiçbirimizin konut yönetiminde nitelikleri yoktu. Bu, yollarımızda sıkışıp kalmayacağımız anlamına geliyordu - daha maceracıydık. Boş zamanlarımızda her şeyi kendimiz yaptık.” dedi.


Dikkat çekici çabalarının bu ilk günlerde bir yan koşuşturma olduğunu unutmayın. İki kurucu, tek konutları dönüştürerek, yalın (bugünün parasında on binlerce) tasarruf ederek binlerce pound tasarruf ederek ve buna karşılık özkaynak değerinde binlerce pound yaratarak iki veya üç yeni daire oluşturma fırsatı buldular. İlk kez gelenler olarak, yerel evleri bulup Yerel Otorite'den çok daha verimli bir şekilde birden fazla daireye dönüştürebileceklerini öğrendiler. Bunu yapmak için birkaç kuralı bükmek zorunda kaldılar. Dönüşümler, gerekli başlangıç ​​mantrasını izleyerek yetkilendirme planlamadan başladı; “Affetmek, izin almaktan daha kolaydır.” Bu erken aşamada birkaç kurala ulaşmamış olsaydı, başaramamış olabilirlerdi. Yaptıkları için mutlu olmalıyız. Her mülk daha fazlasına yol açtı. Bu büyük yolculuğa başladıktan 57 yıl sonra, organizasyon şimdi Barking Riverside gibi boru hattında birçok büyük gelişme ile 500.000 kişiyi (Londra nüfusunun% 5'ine eşdeğer) barındırmaya hazır; Thames Nehri üzerindeki muazzam bir brownfield sitesi.

Barking Riverside planlarından CGI, L & Q'nun masterplan geliştirmesinde alışveriş, restoranlar, kafeler, toplum ve sağlık tesisleri ve okullar için 10.800 yeni ev ve 65.000m2 ticari alan yer alacak.

Vicdanlı Kapitalizm

O zamanlar farkında olmadan kurucular, mütevazı bir ev dönüşümünden başlayıp birkaç yıl sonra ev binasına ilerleyerek Londra’nın en büyük ev sahibi olacak olanı başlattılar. L&Q artık büyüme modeli olarak Barking Riverside gibi önemli gelişmelere yol açıyor. Her yeni proje önemli bir sosyal etkiye sahip olacak şekilde tasarlanmıştır; sosyal konut için para ödemek. “L & Q’nun iş modeli hem sosyal hem de ticari ilkelere bağlı kalmaya devam ediyor” diye açıklıyor L & Q’nun iki yıldır kurucuları ile birlikte çalışan ve her şeyin nasıl başladığına şaşkınlıkla bakan CEO'su David Montague. “Gerçekten olağanüstü bir hikaye. L&Q şu anda 57 yaşında ve ticari güdü ile sosyal amaçların birleşimi hâlâ var. Kurucuların sosyal girişimci değerlerini kuranlar çok önemlidir. ” Kültür açıkça başarılarının merkezinde. L&Q, geliştirici-ev sahibi olarak bina ve kiralamadan önemli miktarda kar sağlar. Yeni inşaat mülklerinin %50'den fazlası düşük gelirli ailelere ayrılmıştır. 2019'da 252 milyon dolar fazla nakit yaratıldı; %21,5 gibi etkileyici bir kâr: hepsi yeni konutlara yatırıldı. Bu vicdanlı kapitalizmdir. Bir Konut Derneği olarak L&Q, Sanayi Devrimi'nin bir parçası olarak ortaya çıkan Guinness Ortaklığı, Octavia Hill ve Peabody Trust gibi Victoria öncüllerini takip ediyor. İngiliz sanayileşmesinden bu yana, yoksulluk büyük şehirlerde yoğunlaşmıştır ve konut ihtiyaçlarında artan bir boşluk ile bu güne kadar bir sorun olmaya devam etmektedir. Konut Dernekleri, yoksullara karşı yığılmış bir ekonomiyi yeniden dengelemek için yenilikçi bir özel sektör çözümüdür. Sübvansiyonlu konut modelini yeni para kazanarak sürdürmenin mümkün olduğunu buldular. Bugün, L&Q çapraz sübvansiyonlu bir iş modeli ile gelişmektedir. Genel olarak konuşursak, evlerin %25'i açık satış (fazla üretim), %25 özel kira (fazla üretim), %25 sosyal kira (sübvansiyonlu) ve %25 alt pazar mülkiyeti (ortak mülkiyet gibi sübvansiyonlu ürünler) için inşa edilmiştir. ). Londra Belediye Başkanı (kamu finansmanı) ile ortaklık, ortalamalarını Londra'nın iç kısmındaki %60 alt pazar evlerine (%40 tam pazar) yükseltmeye yardımcı olur.

Kültürel Milyarderler

Kendilerini bu muazzam mülkiyet imparatorluğunun başarısından zenginleştirmeye çalışmasalar da, Gos Home ve Nick Stacey, bu yazarın mütevazi görüşünde kültürel milyarderlerin tanımıdır. Kutlamamız gereken milyarderler. Sosyal girişimci olarak yarattıkları zenginlik her gün yüzbinlerce insan tarafından kullanılıyor. Onların hikayesi de kendimize empoze etmeyi seçtiklerimiz dışında girişimciler için herhangi bir yeterlilik engeli bulunmadığını zamanında hatırlatıyor. Onların hikayesi bize, işletmenin deney, ticaret ve tekrar yoluyla anlamlı sorunları olabildiğince akıllıca çözmekle ilgili olduğunu hatırlatır. Eylemin yerini tutamayacağını. Bu, günümüzde karşılaştığımız ekonomik ve sosyal kriz, koronavirüsün yıkıcı etkilerinden ve modern ekonomimizi tekrar sağlığa kavuşturmak için gereken kültürel sıfırlama göz önüne alındığında, bugün her zamankinden daha alakalı. Bunu tersine çevirmek için iyi bir girişimciliğe ihtiyacımız olacak. En acil yeni gerçekler arasında konut ve mülteci krizlerini derinleştirmek, yeni nesil yenilikçilerin yeni çözümlere adım atmasını gerektirecek. Gos’nın tarihi girişimci örneğinden öğrenmek için iyi oluruz; Bu canavar problemlerini çözmeye başladığımız için sürekli bir ilham kaynağı. Onları çözün, yapmalıyız. Unutmayın, bu girişim ve başarı sadece parayla ilgili değildir. Anlamlı problemleri çözmekle ilgilidir.

0 yorum
bottom of page