top of page
Ara

OpenAI'nin CEO’su Sam Altman görevden alındı: Şimdi ne olacak?

Yapay zeka alanında öncü bir rol üstlenen OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, yönetim kurulu kararıyla görevden alındı

OpenAI'nin CEO’su Sam Altman görevden alındı: Şimdi ne olacak?

Yapay zeka alanında öncü bir rol üstlenen OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, yönetim kurulu kararıyla görevden alındı. Yapılan açıklamada, Altman'ın yönetim kurulu ile iletişiminde samimiyet eksikliği ve sorumluluklarını yerine getirme kabiliyetindeki eksiklikler nedeniyle görevine son verildiği belirtildi. Bu değişiklikle birlikte, şirketin CTO'su Mira Murati geçici CEO olarak atanırken, OpenAI kalıcı bir CEO arayışına gireceğini duyurdu.

OpenAI yönetim kurulu, Altman'ın görevden alınması kararını, şirketin geleceği ve başarıları konusunda güven kaybına dayandırdı. Ayrıca, Altman'ın davranışlarının yönetim kurulunun sorumluluklarını yerine getirmesini engellediği vurgulandı.


Sam Altman, konuyla ilgili ilk açıklamasını X platformunda yaparak, OpenAI'da geçirdiği zamandan memnun olduğunu ve bu sürecin kişisel ve dünya için bir dönüşüm sinyali olduğunu ifade etti. Altman, gelecekteki planları hakkında daha fazla detay verme sözü verdi.


38 yaşındaki Sam Altman, yapay zeka mühendisi olmamakla birlikte, Silikon Vadisi'nde tanınan bir isimdir. 2015 yılında Tesla CEO'su Elon Musk ve diğer destekçilerin katkılarıyla kurulan OpenAI'nin başkanlık görevini üstlenmiş ve geçtiğimiz yıl ChatGPT'nin duyurusuyla dikkatleri üzerine çekmişti.


OpenAI'nin yönetim kurulu, Altman'ın görevden alınmasıyla birlikte şirketin geleceğine dair belirsizlikleri giderebilmek ve yeni bir liderlik yapısı oluşturabilmek amacıyla kalıcı bir CEO arayışına gireceğini belirtti. Bu gelişmeler, OpenAI'nin önümüzdeki dönemde nasıl bir rota izleyeceği ise merak konusu.


Geçtiğimiz dönemde, Microsoft, Nokia'nın telefon bölümünü satın almış ve Lumia modellerine o dönem Microsoft Phone OS yüklü cihazları satışa sunmak için kendi atadığı CEO'su ile yola devam etmiş olsa da, arzu edilen başarıya ulaşamaması ardından, Microsoft 18 Mayıs 2016'da Microsoft Mobile, özellikli telefon ticaretinin "HMD Global" adlı diğer bir Finlandiya kuruluşuna satmıştı. Tıpkı OpenAI CEO Sam Altman'ın görevden alınması olayındaki gibi Microsoft'un OpenAI'a 10 milyar dolar yatırım yapmasının üzerinden çok uzun bir süre geçmeden benzer bir olay yaşanması, önümüzdeki günlerde Microsoft'un kendi atayacağı bir CEO ile kendi platformuna ağırlık vereceği bir döneme gireceğinin ve ilerleyen günlerde olası olumsuzluk koşullarında şirketin satılması yönünde bir hamle yapabileceği olasılığını akıllara getiriyor.


Öte yandan, bu gelişme, OpenAI CEO Sam Altman'ın kovulma hikayesi, bir dönem Steve Jobs'un Apple'dan ayrılması ve sonrasında, Apple'ın yaşadığı olumsuz süreçlerden sonra, Jobs'un kurduğu NeXT şirketini satın almasıyla, Steve Jobs'un şirketi dev bir markaya dönüştürme patternlerine benzer izler taşısa da, benzer bir olayı bu sefer görür müyüz, bilinmez.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page