top of page
Ara

Instagram yeni rakibi ve en çok indirilen 4. sosyal medya uygulaması Dispo ile tanışın

Kısa süre önce piyasaya sürülen fotoğraf paylaşım uygulaması Dispo, basit ve nostaljik konseptiyle kullanıcılar ve yatırımcılar arasında popüler

Instagram rakibi ve en çok indirilen 4. sosyal medya uygulaması Dispo ile tanışın

On yıldan fazla bir süredir Instagram, fotoğraf uygulamalarının tartışmasız kraliçesi oldu, ancak şimdi çok fazla potansiyele sahip bir rakip geldi. Bu, 19 Şubat'ta beta sürümünde başlatılan anlık görüntüleri paylaşmak için yeni bir sosyal ağ olan Dispo. Bir haftadan kısa bir süre içinde Dispo, AppStore'da en çok indirilen dördüncü uygulama oldu ve yatırımcıların ilgisini çekti.


'Tek kullanımlık dijital kamera' konseptinde olan genç uygulama Dispo, şimdiden 20 milyon doları aştı. Axios'a göre şu anda yaklaşık 200 milyon dolar değerinde.

Dispo uygulaması, Instagram'a kıyasla daha fazla işlev veya harika yenilikler sunmadığı için öne çıkıyor. Aksine, 'temele dönüş' olarak tanımlanabilecek bir konseptte, düzenleme ve yayınlama imkânlarını sınırlıyor.


Analog film kameraları için nostaljiden esinlenen Dispo, fotoğrafları kesmenize, düzenlemenize veya filtre, çıkartma, metin vb. Eklemenize izin vermez. Dahası, anında veya kullanıcı istediği zaman yayınlanamazlar, ancak 'görünürler' Ertesi gün saat 09:00'a kadar. Bu nedenle Buzzfeed portalı, bunun 'Instagram karşıtı' sosyal ağ olduğunu söylüyor.


Dispo'da fotoğraflar olduğu gibi gösterilir ve neler olduğunu açıklamak için bir başlık ekleyemezsiniz. Bunlar ayrı olarak veya diğer kullanıcılar tarafından paylaşılabilen ve desteklenebilen 'rulolar' halinde yayınlanır. Bu türden diğer uygulamalarda olduğu gibi, kullanıcılar 'beğeni' verir ve yayınlar hakkında yorum yapabilirler.


Yalnızca sesli sohbetlere odaklanan yeni sosyal ağ Clubhouse gibi, Dispo da şimdilik yalnızca davetle indirilebilir.

Konsept olarak nostaljik bir tavır

Dispo'nun yaratıcısı David Dobrik, The New York Times'a verdiği röportajda seçenekleri kasıtlı olarak sınırladığını açıkladı. Amaç, kullanıcıyı daha önce olduğu gibi tek kullanımlık bir kamera kullanma deneyimine yaklaştırmaktır.


“Arkadaşlarımla partilere gittiğimde, evin her yerinde tek kullanımlık kameralar vardı ve insanları gece fotoğraf çekmeye davet ediyorlardı. Sabah, tüm kameraları kaldırır, görüntülere geri dönüp 'Dün gece ne oldu?' Derlerdi. YouTube'da öne çıkan ve artık feshedilen Vine video platformu Dobrik'i açıkladı.


Bu beta sürümünü zaten deneyenler sadeliğini ve daha doğal ve spontane görüntüler gösterme olasılığını takdir ediyor.


Los Angeles'taki bir sosyal strateji ajansı olan Warm Robots'un kurucusu Goldie Chan, "Fotoğrafların daha basit olduğunu hissediyorum" dedi. Diğer uygulamaların çok fazla öğesi olduğunu ekledi, ancak "Dispo veya VSCO gibi bir şeye sahip olduğunuzda, sadece fotoğraf çekiyorsunuz. Zamanda bir anı yakalayıp gitmesine izin verebilirsiniz. "


"Oturup kesmek ya da düzenlemek zorunda değilim. Bir fotoğraf çekiyorum ve umuyorum. Utahlı bir ev kadını olan Anyha Garcia, "Şimdi bakıp bu ayarlamaları yapmak veya çekmeye çalıştığımdan 10 ila 12 daha fazla fotoğraf çekmekten endişe etmek yerine geri dönüp bakabilirim" dedi.


“Instagram herkesi birer usta fotoğrafçılara dönüştürdü. Dispo, sizi amacı olan bir fotoğrafçı yapar. Topluluğun inşası tam da budur: Herkes aynı şeyi kendi lensleriyle arıyor ”dedi. Renk temalı birkaç rulo oluşturan kullanıcı Terry O'Neal, diğer kullanıcılardan her konuya uyan resimlerle işbirliği yapmalarını istedi. "Topluluğun kurulduğu yer burası, herkes kendi gözünden aynı şeyi arıyor" dedi.


Dispo nasıl ortaya çıktı?

David Dobrik, samimi fotoğraflarını Instagram'a Haziran 2019'da göndermeye başladı ve hızla milyonlarca takipçi topladı. Gigi Hadid ve Tana Mongeau gibi diğer etkileyiciler ve ünlüler, kullanıcılar arasında bir trend yaratarak kendi 'tek kullanımlık' hesaplarını açtı.


Bu planın potansiyelini gören Dobrik, mükemmel fotoğraflarla bu saplantıyı ortadan kaldırmanın bir yolu olarak tek kullanımlık kamera deneyimini dijital dünyaya taşımak için yola çıktı.


Dobrik, Aralık 2019'da David's Disposable uygulamasını başlattı ve bir gecede 'geliştirilmiş' retro görünümlü görüntülerin yakalanmasına izin verdi. Platform, 24 yaşındaki Youtuber'ı Dispo'ya kadar gelişimine daha fazla yatırım yapmaya teşvik edecek kadar takipçi kazandı.


Influencer, kullanıcılar ve yatırımcılar arasında Dispo uygulaması

Dispo, piyasaya sürülmesinden bir haftadan kısa bir süre sonra Amerika Birleşik Devletleri'ndeki AppStore'dan en çok indirilen uygulamalar arasında dördüncü sıraya yükseldi. YouTube'da çeşitli influencer incelemelerinin yanı sıra davet alma ve hızlandırılmış büyüme teknikleri için ipuçları zaten dolaşıyor. Clubhouse'ta Dispo ile ilgili sohbet grupları açıldı ve uygulamanın bazı fotoğrafları NFT veya 'fungible token' olarak dijital sanat pazarına ulaştı.


Çok erken bir aşamada olmasına ve şirketin kadrosunda yalnızca sekiz kişi bulunmasına rağmen, Dispo Japonya'da bir ofis açmayı planlıyor ve kendisini girişim yatırımcıları için çok ilginç bir bahis olarak konumlandırdı.


Şirket, Reddit'in kurucu ortağı Alexis Ohanian'ın Seven Seven Six firmasının liderliğindeki bir yatırım turunda geçen yıl Ekim ayında 4 milyon dolar topladı. Axios'a göre, geçen hafta Spark Capital liderliğindeki A Serisi finansman turunda 200 milyon dolar değerinde 20 milyon dolar daha topladı. Ek olarak, The Information'a göre Sequoia Capital, Andreessen Horowitz ve Benchmark gibi diğer üst düzey risk sermayesi şirketleriyle görüşüyorlar.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page