top of page
Ara

Google, iki hafta boyunca işe alımlara ara verdi

Google, iki hafta boyunca işe alım yapmayı durdurma kararı alması şaşkınlık yaratırken, hali hazırda iş sözleşmesi yapılan kişileri etkilemeyeceği açıklandı

Google, iki hafta boyunca işe alımlara ara verdi

Google, iki hafta boyunca işe alım yapmayı durdurma kararı kararı alması şaşkınlık yaratırken, hali hazırda iş sözleşmesi yapılan çalışanların etkilemeyeceği açıklandı. 2022'nin ikinci çeyreğinde yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayan Google'un bu kararı alması şirket içerisinde şaşkınlık yaratırken, ekonomi dalgalanmaları nedeniyle bu tarz tedbirlerin alındığı öğrenildi. Google'ın üst düzey yöneticilerinden Prabhakar Raghava tarafından gönderilen bir e-postada bu zamanı şirkette çalışan kişi sayısını tekrar değerlendirmek için bu süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.


Google, geçtiğimiz hafta, yılın geri kalanında işe alım hızını yavaşlatacağını belirtmişti. Şirket kısa ve orta vadede, mühendislik, teknik ekip gibi kritik pozisyonlar için istihdam etmeyi sürdüreceğini devam edeceğini söylemişti.


Aslında, bu karara benzer bir karar alınması bekleniyordu çünkü Alphabet hisseleri bu yıl yüzde 21 oranında düşüş yaşadı. Şirket, analistlerin tahminlerin gerisinde kalması yanı sıra, şirketin Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ruth Porat, içinde bulunduğumuz dönemde olası finansal olumsuzluklar hakkında da uyarılarda bulunmuştu.


Dünyaca ünlü teknoloji şirketleri arasında istihdam etmeyi erteleyen tek teknoloji şirketi Google değil. Ayrıca, geçtiğimiz haftalarda, Apple da 2023'te işe alımları yavaşlatacağı yönünde gelişmeler gündemde bomba etkisi yaratmıştı. Paylaşılan bilgilerin detaylarında Apple'ın bu kararının, şirket bünyesinde yer alan tüm ekibi etkilemeyeceği belirtildi. Diğer teknoloji şirketlere benzer şekilde Meta, Temmuz ayının başında 2022 yılının ikinci yarısının şirket için zor geçebileceği öngörülerini çalışanlara paylaştı.


Özellikle bu yılın ikinci yarısında şirketin büyüme hızının beklentilerin gerisinde olabileceğini belirten Meta CPO'su Chris Cox, bu süreçte alınan kararların büyük önem taşıdığını açıkladı.


Geçtiğimiz Mayıs ayında Netflix, şirketin gelirlerinin düşüşü ardından, küçülmeye giderek iki turda işten çıkarmalar gerçekleştirmişti. Netflix'ten bir şirket temsilcisi konuyla ilgili olarak, yavaşlayan gelir artışının, maliyet artışının da büyümeyi etkileyen faktörler anlamına geldiğini, bu nedenle çoğu ABD merkezli yaklaşık 150 çalışanı işten çıkarmak zorunda kaldıklarını duyurmuştu.


Benzer şekilde, Cameo, Uber, Robinhood, Peloton, Snap, Instacart ve Lyft de işe alım süreçlerini bir süreliğine de olsa, yavaşlatacağını açıkladı.


Aslında bu gelişmeler, Rusya'nın işgali nedeniyle ülkeden çekilmeler sonrası büyük bir pazar gelirlerinden mahrum kalması, pandemi sonrası tüketicilerin değişen beklentilerinin değişimi ve diğer değişkenler ile tetiklenen küresel ekonomi dalgalanmaları sonrası, şirketlerin olası kriz senaryolarına karşı aldıkları tedbir olarak değerlendirilebilir.


Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page