top of page
Ara

EY: İnovasyon, Avrupa'nın geçmişinde olduğu kadar geleceğini nasıl şekillendirir?

Hem iş dünyasında hem de kamu sektöründe daha iyi karar vermeyi güçlendirmeyi amaçlayan veri stratejisiyle AB'nin doğru yönde ilerlediğini görülüyor.

Avrupa, eski çağlara dayanan değişen bir çevreye uzun ve gururlu bir yenilik ve adaptasyon geçmişine sahiptir. Bugün, COVID-19'un etkisiyle güreştiği için bu kalıcı inovasyon ruhuna büyük ölçüde güvenmek zorunda. Avrupa'nın yeniliğe yaklaşımı ve bu kriz zamanında değişim ile başa çıkması sadece bugün nasıl olacağını değil, aynı zamanda gelecekte nasıl değişeceğini de belirleyecektir. Dijitalin önemi Avrupa'da zaten geniş ölçüde anlaşılmış olsa da, bugün gördüğümüz insanların sınırlı hareketliliği onun alaka düzeyinin altını çiziyor. Bu artık süreçlerin dijitalleşmesi hakkında soyut bir konuşma değil. Dijital, sağlık, iletişim, iş, işbirliği ve her yerde mal ve hizmet alışverişinin devamlılığını garanti etmek için hayati bir unsur haline gelmiştir. Ekonomilerimizin ve toplumlarımızın hayatta kalması, yüksek kaliteli iletişim ağlarına erişme, uzaktan çalışma ve sanal yöntemler kullanarak hizmet sunmak için işbirliği yapma becerimize dayanır. Dijital araçlara hiç bu kadar ihtiyaç duyulmamıştı ve hükümetlerin işletmeler ve vatandaşlarla nasıl etkileşime girdiğini ve nasıl işlem yaptığını yeniden düşünme fırsatı bulamamıştı. Kuruluşlar için dijital çözümlerin ve dijital stratejilerinin stres testi için hiç bu kadar mükemmel bir ortam olmamıştır. AB, dijitalin beraberinde getirdiği fırsatın ölçeğini fark ediyor - Avrupa Komisyonu'nun en önemli önceliklerinden biri “dijital çağa uygun bir Avrupa” inşa etmektir. Mevcut küresel kriz işletmeler ve hükümet için öncelikleri yeniden şekillendiriyorsa, dijital bazı kuruluşların sürekliliğini ve bazen varlığını garanti etmede çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, Komisyon'un 2022 yılına kadar dijital olarak dönüştürülmüş, kullanıcı odaklı, veri odaklı ve kolayca birlikte çalışabilir bir kuruluş olma tutkusu zorunlu hale gelmiştir. Ve bu yaklaşımı tüm AB Üye Devletleri'ne yaymak istiyor. Diğer birçok büyük örgütün yaşadığı zorluklara ve öğrenmelere dayanarak Komisyon, açık bir amacı göz önünde bulundurarak ve bir dijital ekosistem oluşturarak dijital dönüşüme bütünsel bir yaklaşım sergilemelidir. Bu, çalışanları ve ortakları ile Üye Devletlerdeki farklı paydaşlarla daha güçlü katılım ve işbirliği anlamına gelir. Sadece yeni çözümlerin ve teslimat süreçlerinin geliştirilmesini değil, aynı zamanda hizmetlerin son kullanıcı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak nasıl sağlandığını ve bulut ve gelişmekte olan teknolojilerin kullanımını tam olarak yeniden düşünmeyi gerektirir. En önemlisi, Komisyonun tüm iş gücünün artmasını gerektirir. Dahası, bunun nispeten kısa bir süre içinde yapılması gerekir. Peki Komisyon dijital hedeflerini nasıl yerine getirebilir? Uygulama hayati önem taşır. “Dijital yapmak ”tan“ dijital olmak ”a geçiş, geniş bir kuruluştaki çalışma uygulamalarında yaygın değişiklikler yapılmasını gerektirecektir.


Dijitalleşme teknoloji ile başlamıyor. İnsanlarla ve zihniyetle başlar…

Herhangi bir değişiklik sürecinin sağlam yönetimi başarı için çok önemlidir. Altyapı ve yazılım yüklemek, süreçleri ve hizmetleri yeniden düşünmek, alışkanlıkları ve çalışma şekillerini değiştirmek ve insanları yeni becerilerle donatmaktan çok daha kolaydır. Bu yüzden kültürel değişim programları Komisyonun dijital dönüşümünü desteklemeli ve yönetim ekiplerinden başlayarak en üste yayılmalıdır. Programlar, AB’nin dijital vizyonunu Komisyon’un iş gücüne taşıyacak ve onları hayata geçirme konusunda güçlendirecek. Görevlerinde başarılı olmak için Komisyon personelinin yeni bir zihniyet benimsemesi gerekecektir. Bugün, mevcut pandemi nedeniyle, dünyadaki kamu daireleri ve ajanslar, genellikle çok az farkla veya çok az farkla, akıllı çalışma modellerine doğru hareket etmeye zorlandı. Ayrıca, departmanlar ve süreçler genellikle silolarda çalışır veya krizler sırasında kritik operasyonların sürekliliğini sağlamak için entegre bir yaklaşımdan yoksundur. Devlet kurumlarının giderek daha çevik ve işbirlikçi olmaları gerekecek. Ayrıca, müşteri merkezli veya son kullanıcı merkezli bir zihniyet ve önce dijital bir yaklaşım benimsemeleri gerekecektir. Daha önemlisi, Komisyon personeli özel sektördeki büyük ölçekli dönüşüm projeleriyle neyin doğru neyin yanlış gittiğini öğrenmekten faydalanacaktır. Dijitalleşme, mevcut süreçleri otomatikleştirmekten çok daha fazlasıdır. Yeni araçlar, beceriler ve ekosistemler gerektirir. Komisyon personeli, yeni ortaklarla işbirliği yaparak ve dinamik satın alma gibi yöntemleri kullanarak, yüksek kaliteli ve vatandaş odaklı sonuçlar elde etmeye yardımcı olan yeni çalışma yöntemleri uygulayabilir. Bu büyük bir ödül.


Hem iş dünyasında hem de kamu sektöründe daha iyi karar vermeyi güçlendirmeyi amaçlayan veri stratejisiyle AB'nin doğru yönde ilerlediğini görülüyor.

EY Digital Leader for EU institutions,

EY Baltic Performance Improvement,

Technology Advisory Leader

Bağlantılı, birlikte çalışabilir bir Avrupa

Komisyonun dijitalleşmesi, Üye Devletlerin hizmetlerini sınır ötesi güvenli bir şekilde bağladıkları daha dijitalleşmiş bir AB yolunda yapılan kritik adımlardan sadece biridir. Mevcut koronavirüs krizinin vurguladığı gibi, dijital iletişim, deneyim yönetimi platformları ve sınır ötesi işlem yapabilmek Üye Devletlerin sürdürülebilirliği ve refahı için hayati önem taşımaktadır. Tüm Üye Devletler kendi dijital hükümet çözümlerini geliştirmektedir, bazıları Estonya ve Danimarka gibi mükemmel ilerleme kaydetmiştir. Yerel düzeyde süreçlerde yenilikler yapıyor ve değer yaratıyorlar. Sonuç olarak, tüm AB'nin ihtiyaçlarını karşılamak için her bir Üye Devletten birçok örnek çıkarılabilir. Proaktif, vatandaş odaklı ve tamamen dijitalleştirilmiş bir hükümete sahip olmak birçok Üye Devlet için zaten bir hedeftir. Nihai amaç, hem hükümetlerle hem de sınırlar ötesinde kesintisiz hizmet ve işlemlere sahip olmak olmalıdır. Bazı durumlarda, teknolojik çözümlerin kendileri Avrupa çapında tutarlı olmalıdır. Dolayısıyla veriler kritik öneme sahiptir. Verilerin etkili bir şekilde değiş tokuş edilmesi için Üye Devletlerde veri yapıları ve standartlar konusunda uyum sağlanması gerekmektedir. Bu çerçeve yürürlüğe girdikten sonra, yeni süreçler ve e-devlet çözümleri inşa edilebilir ve hizmetler daha kolay dijital hale getirilebilir. AB genelinde tutarlı ve tekrar kullanılabilir veriler, eğilimleri anlamak ve geleceğe yönelik tahminler yapmak için temel oluşturacaktır.


Hem iş dünyasında hem de kamu sektöründe daha iyi karar vermeyi güçlendirmeyi amaçlayan veri stratejisiyle AB'nin doğru yönde ilerlediğini görmek harika. Bir diğer önemli gelişme, AB vatandaşlarının değerlerine ve haklarına saygı gösteren yapay zeka seçeneklerine ilişkin politika önerilerini (pdf) özetleyen teknik incelemesidir. Ayrıca ihtiyaç duyulan şey, finansman ve kaynaklar açısından bir yatırım ve vatandaşlarının ve işletmelerinin çıkarlarını kalbine koyarak AB'nin işletim modelini dönüştürmeye yönelik mutlak bir taahhüttür. Hükümetin dijitalleşmesi AB'ye daha verimli bir Avrupa Komisyonu, vatandaş merkezli kamu hizmetleri ve diğer yargı alanları için model olma seçeneği sunuyor. Ayrıca, Avrupa'nın dijital, hız ve inovasyonun sadece mevcut sağlık krizine dayanmasını sağlayacağı mesajını - yüksek ve net - göndermesine izin veriyor; heyecan verici ve müreffeh bir geleceğin temeli olacaklar.


Özetle

AB, fırsatın ölçeğinin farkına varıyor - Avrupa Komisyonu'nun en önemli önceliklerinden biri 'dijital çağa uygun bir Avrupa' inşa etmektir. Komisyonun karşı karşıya olduğu büyük zorluk, diğer birçok büyük örgütün karşılaştığı zorluklara benzer. Üst düzey siber güvenlik ve sınır ötesi birlikte çalışabilirliğe sahipken hizmet sunumuna buluttan önce yaklaşan bir dijital ekosistem oluşturulmasını içerir. Hükümetin dijitalleşmesi AB'ye oynayacakları çok şey veriyor: daha verimli bir Avrupa Komisyonu, vatandaş merkezli kamu hizmetleri ve diğer yargı alanları için model olma seçeneği.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page