top of page
Ara

Etkili iletişim yöntemleri

İyi iletişimciler, bir şeyin söylenmiş olmasının, onun duyulduğu anlamına gelmediğini bilirler. Büyük iletişimciler, duyulmuş olsa bile anlaşıldığı anlamına gelmediğini bilirler

İyi iletişimciler, bir şeyin söylenmiş olmasının, onun duyulduğu anlamına gelmediğini bilirler. Büyük iletişimciler, duyulmuş olsa bile anlaşıldığı anlamına gelmediğini bilirler

İletişim eksikliği bir kuruluş için ölümcül olabilir, çoğu insan bunun farkındadır. Bazı insanların ve ne yazık ki bazı liderlerin anlamadığı şey, yanlış iletişimin de aynı derecede ölümcül olabileceğidir. Yanlış iletişimin bir nedeni, kötü bilgilendirilmiş bir iletişimcidir.


İyi bilgilendirilmiş iletişimciler bile bazen yanlış iletişim kurabilir. Ama en iyi iletişimciler bunu yapmaz. Başarılı iletişim için aşağıdaki dört ilkeyi tutarlı bir şekilde uygularlar.


Önce mesajlarını basitleştirirler. Argoyu atlarlar ve anlaşılması kolay kelimeler ve ifadeler kullanırlar. Gerekenden fazla kelime kullanmazlar. İki heceli bir kelime yetecekken dört heceli kelime kullanmazlar. Kiraya veren iletişimciler etkileyici olmak isterler. Büyük iletişimciler bir izlenim bırakmak ister.


En iyi iletişimciler, konuştukları kişi veya kişileri görürler. Dikkat edin “ile” konuşun dedim. İnsanlarla konuşmazlar ve kesinlikle insanlarla konuşmazlar. Dinleyicilerini tanırlar ve bu insanların çıkarları doğrultusunda konuşmaya çalışırlar.


Harika iletişimciler, sahneden veya toplantı odasından çıktıklarında iletişimin bitmediğini bilirler. İnsanların söylediklerinin doğru olup olmadığını belirlemek için onları izleyeceğini biliyorlar. Yani sadece doğruyu söylemezler, aynı zamanda gösterirler. Eylemleri sözleriyle örtüşüyor. Bu eylemler mesajlarını güçlendirir ve hayata geçirir. Eylemleri, sadece az önce konuşulan kelimelere değil, aynı zamanda gelecekteki sözlerine de bütünlük katar.


En iyi iletişimciler, iyi bir diyalogun en iyi monologdan daha iyi olduğunu bilirler. Bu yüzden dinleyicileriyle etkileşime geçerler ve söylediklerinin duyduklarıyla uyuştuğunu gösteren bir yanıt ararlar. Duyulanların da anlaşılıp anlaşılmadığını belirlemek için bir veya iki soru sorarlar.

İletişimin başarısı için %100 sorumluluk kabul ederler. Gerçek iletişimin gerçekleştiğini söyledikleri için asla varsaymazlar.


İletişim bir beceridir ve tanım gereği beceri geliştirilebilir bir şeydir. Ancak bu gelişme, aslında daha etkili bir iletişimci olma arzusuna bağlıdır. Etkili iletişim, Otantik bir Lider için hayati bir beceridir. Başarılı iletişim başarılı sonuçlara yol açar.


Bugün iletişim becerilerinizi geliştireceğinize karar verin ve liderlik ettiğiniz insanlar yarın size teşekkür edecek.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page