top of page
Ara

Dinlediğiniz o şarkının adını bulamadınız mı? Google'ın size özel bir çözümü var

Hiç kafanızda sürekli çalan ama adını ve hatta kelimeleri hatırlayamadığınız bir şarkı oldu mu? Google'ın son hamlesine karşılık Shazam'ın ne yapacağı merak konusu

O zaman bu kulaklarınıza müzik olabilir. Google artık kulak kurtları veya sıkışmış şarkı sendromu için basit bir tedavi sunuyor: Ekran kapalı olsa bile melodiyi mırıldanabilir, ıslık çalabilirsiniz. Google kısa bir olasılıklar listesi hazırlayacaktır.


O merak ettiğiniz şarkının sözleri ve kim tarafından söylendiğini çok merak ediyorsanız eğer Google'a mırıldanabilir, ıslık çalabilir veya melodi söyleyebilirsiniz.


Mobil cihazınızda Google uygulamasının en son sürümünü açın veya Google Arama widget'ını ekleyerek, mikrofon simgesine dokunun ve "Bu şarkı nedir?" demeniz veya "Bir şarkı ara" düğmesini tıklamanız yeterli. Sonra 10-15 saniye mırıldanmaya başlayın. Google Asistan'da da bu kadar basit. "Hey Google, bu şarkı nedir?" Deyin ve sonra melodiyi mırıldanın.

Google bunu neden oluşturdu? Google, ayda neredeyse 100 milyon kez hangi şarkının çaldığı sorulduğunu söylüyor. İşte detaylar:


Aradığınız şarkının adını aramak için mırıldanın

O merak ettiğiniz şarkının sözleri ve kim tarafından söylendiğini çok merak ediyorsanız eğer Google'a mırıldanabilir, ıslık çalabilir veya melodi söyleyebilirsiniz. Mobil cihazınızda Google uygulamasının en son sürümünü açın veya Google Arama widget'ını ekleyerek, mikrofon simgesine dokunun ve "Bu şarkı nedir?" demeniz veya "Bir şarkı ara" düğmesini tıklamanız yeterli. Sonra 10-15 saniye mırıldanmaya başlayın. Google Asistan'da da bu kadar basit. "Hey Google, bu şarkı nedir?" Deyin ve sonra melodiyi mırıldanın. Bu özellik şu anda iOS'ta İngilizce ve Android'de 20'den fazla dilde mevcut.


Mırıldanmayı bitirdikten sonra, makine öğrenimi algoritmamız olası şarkı eşleşmelerini belirlemeye yardımcı olacak. Bu özelliği kullanmak için mükemmel bir satış konuşmasına ihtiyacınız yok. Melodiye bağlı olarak size en olası seçenekleri gösterecek. Ardından en iyi eşleşmeyi seçebilir ve şarkı ve sanatçı hakkındaki bilgileri keşfedebilir, eşlik eden müzik videolarını görüntüleyebilir veya en sevdiğiniz müzik uygulamasında şarkıyı dinleyebilir, şarkı sözlerini bulabilir, analizleri okuyabilir ve hatta mevcut olduğunda şarkının diğer kayıtlarına göz atabilirsiniz.


Makineler melodileri nasıl öğrenir?

Peki nasıl çalışıyor? Bunu açıklamanın kolay bir yolu, bir şarkının melodisinin parmak izlerine benziyor oluşur: Her birinin kendi benzersiz kimliği vardır. Şirket, uğultunuzu, ıslığınızı veya şarkı söylemenizi doğru "parmak izi" ile eşleştirebilecek makine öğrenimi modelleri oluşturdu.


Aramaya bir melodi mırıldandığınızda, makine öğrenimi modellerimiz sesi şarkının melodisini temsil eden sayı tabanlı bir diziye dönüştürme yöntemiyle çalışıyor. Model, şarkı söyleyen, ıslık çalan veya uğultu yapan insanların yanı sıra stüdyo kayıtları da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklara göre şarkıları tanımlamak üzere eğitiliyor. Algoritmalar, eşlik eden enstrümanlar ve sesin tını ve tonu gibi diğer tüm ayrıntıları da ortadan kaldırıyor ve geriye kalan tek şey olan şarkının sayıya dayalı sıralaması veya parmak izi üzerinden ilerliyor.


Bu dizileri dünyanın dört bir yanından binlerce şarkıyla karşılaştırıyor ve olası eşleşmeleri gerçek zamanlı olarak belirleniyor. Örneğin, Tones'u dinlerseniz ve ben "Dance Monkey" şarkıyı ister söyleyin, ister ıslık çalınsın, ister mırıldanın farketmeksizin Google size olası tüm sonuçları gösteriyor. Benzer şekilde, makine öğrenimi modelleri, şarkının stüdyoda kaydedilmiş versiyonunun melodisini tanıma ve onu bir kişinin mırıldanan sesiyle eşleştirmek için kullandıklarını belirtti.


Bu, Google AI Araştırma ekibinin müzik tanıma teknolojisinin çalışmasına dayanıyor. Mobil cihazlara müziğin düşük güçle tanınmasını sağlamak için derin sinir ağlarını kullanarak 2017'de Şimdi Çalınan Pixel 2'de başlatmıştı. 2018'de aynı teknolojiyi Google uygulamasındaki SoundSearch özelliğine getirdi ve erişimi milyonlarca şarkıdan oluşan bir kataloğa genişletmişti.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page