top of page
Ara

Çin'de FMCG 2020'de %0,5 büyüdü

Hızlı büyümeye rağmen, e-ticaret ortamı daha karmaşık ve rekabetçi hale geldi

Çin'de FMCG 2020'de %0,5 büyüdü

Kantar Worldpanel'in en son verileri, COVID-19 sırasında Çin'in kentsel kesimindeki hızlı tüketim mallarının (FMCG) satış değerinin 2020'de %0,5 büyüdüğünü gösteriyor. Pazar ikinci çeyrekten bu yana istikrarlı bir şekilde toparlansa da, yıllık büyüme oranı hala önceki yıllara göre çok daha yavaş. Hükümet ayrıca Çin'in perakende satışlarında yıllık %3,9 düşüş bildirdi.


2020'de, Çin'deki şehir sakinlerinin gerçek kişi başına harcanabilir geliri %1,2 arttı. Harcama gücünün yavaşlamasıyla birlikte, kutuplaşma eğilimi: "primlendirme ve değere geçiş" devam edecek.


Ev temizlik kategorisi bu yıl %7,9 artışla en hızlı büyüyen kategori oldu. Bu, dezenfeksiyon ve temizlik ürünlerinin olağanüstü performansı sayesindedir. Pek çok tüketicinin evde daha fazla zaman geçirmesiyle birlikte, hazır erişte ve dondurulmuş yiyeceklerin hızla artmasıyla gıda% 2,7 arttı. Güzellik ve içecek kategorileri salgın nedeniyle ciddi şekilde bozuldu, ancak 2020'nin ikinci yarısında toparlanmaya başladı.


Kanallar açısından bakıldığında, yurtdışında seyahat ve aile toplantılarının kısıtlanması nedeniyle yurtdışı alım ve hediye satışlarında sırasıyla %59 ve %19'luk önemli bir düşüş yaşandı. Aynı zamanda, pandemi daha büyük çevrimdışı formatlardan (hipermarketler %7 ve büyük süpermarketler %6 azaldı) %35 büyüyen e-ticarete ve %9 artan küçük formatlara geçişi hızlandırdı.


Yonghui grubu, Walmart grubunu geride bıraktı ve şu anda değer payı açısından üçüncü sırada yer alarak 2020'nin 4. çeyreğinde yüksek bir seviyeye ulaştı. Yonghui, diğer illere ve daha düşük seviyeli şehirlere genişlerken, çekirdek bölgelerde daha yüksek seviyeli şehirlerde gücünü sürdürdü. grubun müşteri tabanını hızla büyütmesini sağladı. Sun Art, lider konumunu sürdürdü ve dijital dönüşüm ve yeni format geliştirme yoluyla küçük bir pay kazandı.


Bölgesel perakendeciler arasında Wumart, SPAR ve Bubugao, çevrimiçi işlerini hızlandırma, işletim sistemlerini geliştirme ve ulusal pazarda genişlemeye devam etme çabaları nedeniyle 2020'de hisse büyümesi elde ettiler.


İkinci bir COVID-19 dalgası ve sürekli değişen tüketici davranışının potansiyeliyle karşı karşıya kalan perakende dünyası, 2021'de gelişmeye devam edecek. "Ev İçi Tüketimi", "Canlı Yayın", "Topluluk Ticareti", "O2O" ve " Ulusal Genişleme ”bu yılın anahtar kelimeleri haline geliyor.


2021 için ileride neler var?


"Ev içi durumlar" hâlâ büyüme motoru

COVID-19 salgını restoranlar ciddi şekilde etkilendi. Ulusal İstatistik Bürosu'na göre Çin'in yiyecek içecek sektörünün geliri 2020'de %16,6 düştü. Kantar Worldpanel ayrıca, pandemiden sonra tüketicilerin yaklaşık %90'ının evde yemek yemeye daha istekli olduğunu tespit etti. 2021'in başlarında yeni enfeksiyon vakaları ortaya çıktıkça ev içi tüketimin devam etmesi bekleniyor. Tüketiciler ev yaşamına daha alışkın ve daha iyi bir yaşam kalitesi peşinde, bu nedenle aile üyelerinin çeşitli ev içi ihtiyaçlarını karşılayabilecek mal ve hizmetler durumlar büyük bir büyüme potansiyeline sahiptir.


Deneyim, e-ticaretin anahtarıdır

Hızlı büyümeye rağmen, e-ticaret ortamı daha karmaşık ve rekabetçi hale geldi. Alibaba ve JD.com gibi en iyi oyuncular, alışveriş deneyimlerini geliştirmek için yenilikçi yollar keşfetmeye zorlayan sosyal ticaretin artmasının getirdiği zorluklarla karşı karşıya. Örneğin, daha basit bir alışveriş sürecinin önemini anladılar ve tüketicilerin alışveriş ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için promosyonları optimize etmeye çalışıyorlar.


COVID kilitlenmeleriyle desteklenen yeni "canlı yayın ve e-ticaret" modeli, 2020'de hızlı bir büyüme yaşadı ve birçok üreticinin markalarının dönüşüm oranını etkileşimli bir şekilde artırmasına yardımcı oldu. Douyin gibi kısa video platformları, uygulama içindeki alışverişe açık canlı yayınlar aracılığıyla e-ticaret ayak izlerini de büyütmektedir. Birçok marka, fenomenler aracılığıyla mal satmanın yanı sıra kendi şovlarıyla da devreye giriyor. Uzun vadede, daha güçlü emtia arzı ve satış sonrası hizmet, canlı akışlı e-ticaretin daha sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.


Kapsamlı bir topluluk ekosistemi oluşturmak

İnsanlar artık pandemiden sonra alışveriş yapmanın daha uygun yollarını arıyor ve topluluk ticareti, günlük ihtiyaçlara yönelik ihtiyaçlarını karşılamak için bu eğilimi sürdürüyor. Yakın alan formatları artık patlama yaşıyor: örneğin, küçük süpermarketler, marketler ve grup satın alma. 2020'den bu yana, iş odağı hipermarketlerden kaymış olan en iyi perakendeciler de dahil olmak üzere birçok perakende kuruluşu, topluluk ticaretine büyük yatırım yaptı. Örneğin, RT-Mart geçen yıl Temmuz ayında ilk küçük süpermarketi "RT-Mart mini" yi piyasaya sürdü ve 2021'de yeni formatı daha fazla lokasyona yaymayı planlıyor.


Topluluk grubu satın alma 2020'de şüphesiz gündemde olan bir konuydu. Kantar Worldpanel'in son araştırması, Çin'in 1-3 katmanlı şehirlerindeki 25 yaş üstü kullanıcılar arasında aylık topluluk grubu satın alma penetrasyonunun geçen yıl Aralık ayında %20'nin üzerine çıktığını gösteriyor. Bu yeni model, birbirine sıkı sıkıya bağlı mahallelerin ortak olduğu ve topluluk liderleri ile bölge sakinleri arasında karşılıklı güvenin inşa edilmesinin daha kolay olduğu daha düşük seviyeli şehirlerde daha yerleşiktir. Geçen yıl birçok internet devi bu savaş alanına girdi. Danışmanlık bölümümüze göre, topluluk grubu satın alımlarının pazar büyüklüğü bu yıl 100 milyar doları aşacak. Yeni politikaların kontrolü altında, topluluk grubu satın alma daha standart ve düzenli bir modele doğru ilerleyecektir.


Topluluk ticaretinin geleceğinin, yalnızca konut sakinlerinin günlük alışveriş ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda daha kapsamlı toplum hizmetleri de sağlayabilecek daha geniş bir ekosistem olacağı öngörülebilir.


O2O'nun daha fazla büyümesi

O2O dağıtım hizmetleri, 2020'de bir başka sıcak konuydu ve topluluk grubu satın alımından daha büyük bir ölçeğe ulaştı. Kantar Worldpanel'e göre, O2O'nun penetrasyonu 2020'de kentsel Çin'de %60'a ulaştı. Pandemi salgını sırasında çok sayıda yeni kullanıcı işe alındı. Penetrasyon, 2020 yılının ilk çeyreğinde %40'ın üzerinde bir zirveye ulaştı ve O2O tutma oranı %50'nin üzerindedir. Esas olarak fiyata odaklanan topluluk grubu satın almanın aksine, O2O tüketicilerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için var. Hedef kitle, fiyata daha az duyarlıdır ancak çok hızlı teslimat talep etmektedir.


2020'de Tmall, Ele.me ve Meituan gibi internet platformları O2O'yu geliştirmek için daha fazla çaba harcadı. Bu arada, RT-Mart, Yonghui ve Wal-Mart gibi geleneksel perakendeciler de kendi platformlarını oluşturarak veya üçüncü taraf dağıtım platformlarıyla çalışarak çevrimiçi işlerini hızlandırdılar. 2021'de O2O, fiziksel perakendecilerden sağlanan bol miktarda tedarik ve teslimat platformlarının sunduğu güçlü lojistik sayesinde büyümeye ve tüketicilere daha verimli bir şekilde hizmet vermeye devam edecek.


Perakendeciler dikkatli bir şekilde ülke çapında büyüyor

Birçok tuğla ve harç perakendecisi, salgının getirdiği zorluklar nedeniyle geçen yıl yeni mağaza açılışlarının sayısını azalttı. Bununla birlikte, bazıları yeni mağaza açılışları veya birleşme / satın almalar yoluyla hala önemli bir büyüme elde etti. Yonghui, 2020'de Yunnan, Jiangxi ve Guangxi eyaletlerine başarıyla genişledi, bu nedenle şu anda Çin'in 29 eyaletinde mağazası var. Shandong eyaletinde lider bir marka olan Jiajiayue, satın almalar yoluyla işini Hebei, Anhui, Jiangsu ve İç Moğolistan'a genişletti.


Sağlam bir tedarik zinciri sistemi ve yüksek verimli operasyon, Çin'deki ulusal genişleme için kritik öneme sahiptir. Markaların farklı bölgelerdeki tüketim alışkanlıklarını iyice anlamaları ve iş modellerini veya mağaza biçimlerini yerel ihtiyaçları daha iyi karşılayacak şekilde buna göre ayarlamaları da önemlidir. Perakende devleri, 7FRESH'i takip edebilir ve bölgesel pazarlardan yararlanmak için bir kısayol olarak yerel perakendecilerle işbirliği yapabilir.

Etiketler:

0 yorum
bottom of page