top of page
Ara

Bilim insanları, evrenin arka plan dalgalarını keşfetmiş olabilir

Yerçekimi dalgası keşfi, kozmosu anlamamıza yardımcı olabilir

Bilim insanları, yalnızca kara delik çarpışmaları gibi olağandışı olaylardan gelenleri değil, evrenin arka planının bir kısmını oluşturan yerçekimi dalgalarını tanımlamış olabilirler. New Atlas, NANOGrav araştırma ekibinin yerçekimsel dalga geçmişini, yani kozmos boyunca süper kütleli kara delik birleşmelerinden gelen dalgaları temsil edebilecek "güçlü bir sinyal" keşfettiğini duyurdu.


NANOGrav, dalgaları doğrudan tespit etmeye çalışmak yerine, bu dalgaların ışık kalıpları çoğunlukla uzun süreler boyunca tutarlı olan *pulsarlar üzerindeki etkilerini arıyordu. Araştırmacılar, olabildiğince uzun süre (en az üç yıl) olabildiğince çok pulsara (şimdiye kadar 45) gözlemlediler ve kolektif zamanlamayı yüzlerce nanosaniye çarpıtıyor gibi görünen ortak bir süreci fark ettiler.


Bu kesin bir sonuç değil. Bilim insanları, verileri daha fazla pulsar ve daha uzun çalışmalarla doğrulamak isteyecekler ve bu yıllar alabilir. Ancak bu, arka plandaki yerçekimi dalgalarını temsil ediyorsa, bu dalgaların kaynaklarını ve nihayetinde bu "gizli" kuvvetlerin evreni nasıl şekillendirdiğini belirlemeye yardımcı olabilir.


*: Pulsar ya da atarca, "kalp gibi atan" anlamına gelmektedir. İngilizcede "kalbin atması" anlamına gelen "pulsate" kelimesinden türetilmiştir. Pulsarlar, içinde bulundukları nebulaların çekirdeği ve kalbi hükmünde oldukları kadar, kalp atışları gibi muntazam fasıllarla (ritimlerle) uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızlarıdır. (Wikipedia)

0 yorum
bottom of page