top of page
Ara

Başarılı CEO'ların yaptığı en iyi 3 şey

Liderlik uzmanı Trey Taylor'a göre, düşündüğünüz gibi olmayabilir

Açık Öğretim Lisesi • Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı

Bir CEO'nun üç temel sorumluluğu nedir?

  1. Sistemler

  2. Yapı

  3. Ölçeklenebilirlik

Basitçe ifade etmek gerekirse, CEO, işletmenin var olmasına izin veren ürünü ve süreci mükemmelleştirir ve ardından sonucu şirketin hedeflerine ulaşmak için sürdürülebilir ve ölçeklenebilir hale getirir.


Ancak bu yıl "A CEO Only Does Three Things" kitabının yazarı J.D. Trey Taylor'dan yeni bir bakış açısı sunuyor. Taylor, danışmanlığı trinity-blue aracılığıyla C-Suite yöneticilerine yönetici koçluğu ve stratejik planlama sağlar ve birden çok yatırım sermayesi firmasında ortaktır.


Taylor ile 2020'nin başında gelişmiş beyin grubu Danışma Kurulu aracılığıyla tanıştım. Pandemi patladığında, grubun üyeleri arasında önümüzdeki 2020 maceralarında ileriye dönük finansman yollarını ve strateji yollarını belirlemeye yönelik günlük strateji çağrılarında hemen öne çıktı. Süreç herkes için dayanılmazdı, ancak çoğu bir yıl boyunca başka hiçbir şeye benzemeyen yeni sonuç seviyelerine ulaştı.


Kültür, insanlar ve sayılar başarınızı garantileyen odak noktalarıdır

Taylor, bugün ve her zaman liderlerin ustalaşması gereken üç odak noktasının şunlar olduğunu savunuyor:

  1. Kültür

  2. İnsanlar

  3. Rakamlar

İhtiyacımız olan tek şey, bu üç temel hedefe hakimiyetimizdir. Bu şimdi bizim için ne anlama geliyor?


"Kültür, stratejiyi kahvaltı niyetine yer"

Hepimiz ünlü Peter Drucker'in "Kültür, stratejiyi kahvaltıda yer" sözü gibi ifadelerde kültürün erdemlerinden bahsediyoruz. Peki kültür tam olarak nedir?


Taylor'a göre, kurumsal kültürü, çalışanlarının temelindeki ortak değerlerle uyumlu hale getirmek zorlu ve temel bir gerekliliktir. Ve bunu başarırsanız, bu sizin en önemli rekabet avantajınızdır.


Özetle kültür, bizi bir araya getiren etik ortam, inançlar, gelenekler ve ritüellerdir. Her grup bir kültür yaratır: Grubun, paylaşılan inançlara dayalı olarak birbirlerine karşı hareket etmenin doğru yolu olduğuna inandıklarının bir özeti.


Taylor, kitabında, kültürü siz yaratsanız da yaratmasanız da var olduğunu ve genellikle iki kovadan birine düştüğünü söylüyor.


Bunlar 1) planlanmamış ve geçici olan en düşük ortak paydadır. Bu kültür, müşterilerini kalıcı kılma eğilimindedir ve varsayılan olarak, belirli bir programda öncülük etmekten sorumlu kişiler tarafından yapılan seçimlere düşmektedir.


Veya, 2) CEO ve liderlik tarafından sadece yazılı olarak değil, aynı zamanda bir şirketin insanlarında yapmadıkları ölçüde somutlaşan paylaşılan değerler, bağlılık ve hedefler şeklinde hayata geçirilen bir şekilde tanımlanan kasıtlı bir kültür sadece şirket kültürüne bağlı kalın; yayarlar.


Her CEO için canlı bir kültür yaratma çalışmasının, organizasyonun tam anlamıyla başarılı olması için ilk ve en yüksek öncelik olması esastır.


Doğru insanlar en büyük avantajınızdır

İnsanların önceliği kültür ile el ele. CEO'nun en büyük zorluklarından biri, başarılı olabilecekleri bir kültür içinde işinize güç katacak doğru kişileri seçmektir. Taylor kitabında, doğru insanları seçmek CEO'nun açık işidir ve başkalarına devredilemez, çünkü insanlar diğer değişkenlerden daha önemlidir.


Duygu, duygusal olgunluk becerileri ile her adayın hem düşünme, hem entelektüel hem de yetenek yönlerinin önemini vurgulamak çok önemlidir.


Becerilerin ve yeteneğin ötesinde, Üçüncü Boyutu düşünün: "Ben"

Taylor, inançlarımızı, öz imajımızı ve doğru ve yanlış duygumuzu barındıran yaratıcı bilinçdışının "Ben" olarak adlandırdığı üçüncü bir beceri boyutunu savunuyor. Amacımız bu unsura bağlı. Amacımız net olduğunda, muazzam miktarda zihinsel enerjiyi kanalize ederiz. Ve misyon odaklı olduğumuzda, isteksiz işçileri sürükleyip kandırmak artık gerekli değil. CEO'nun işletmenin en yüksek potansiyeline ve ihtiyaçlarına odaklanmasına izin vererek, kendi kimlik ve amaç duygularına mecburdurlar.


Bu nedenle, COVID-19 salgınının zorluklarıyla karşı karşıya kalan birçok kuruluş, şirketin sahip olduğu en yüksek hazine olarak haklı olarak kabul ettikleri, çalışanlarının rollerini korumak için bu kadar aşırılıklara gitti.


Doğru sayılara dikkat edin

Rakamlarla liderlik etme yeteneği aşikar görünebilir, ancak bugün birçok kuruluşun şaşırtıcı Aşil Topuğu. Taylor, girişimci yanlısı Marcus Lemonis'ten alıntı yaparak, "rakamlarınızı bilmiyorsanız, işinizi bilmiyorsunuzdur."


Örnek olarak, liderleri her şeyin yolunda olduğuna inanırken başarısız olan herhangi bir sayıda işletmeyi sayabiliriz. CEO'ların bir sonraki hamlelerini desteklemek için her zaman yeterli fonlara erişim yeteneğini korumaları gerektiğini söylemeye gerek yok.


Güneş enerjisi veya diğer hızlı büyüme sektörlerindeki kaç şirket, "iyi haber" in ortasında yerine getirme ve sonunda ölme becerilerinde sıkışıp kaldıkları siparişlere satış ve komisyon ödemek için yanlışlıkla bu kadar para harcadı?


Doğru verileri izlemek ve paylaşmak ekibinize güç katar

Doğru verileri paylaşmak, çalışanlarınızın çalışmalarının genel işletme üzerindeki etkisini görmelerini sağlar. Sürecin özü, izlediğiniz KPI'ların (Anahtar Performans Göstergeleri) katılımcılara çalışmalarının beklentilerini ve etkilerini güne kadar gösteren doğru sayılar olduğundan emin olmaktır. Ek olarak, genel Temel Performans Göstergelerini bir ekiple veya şirketle paylaşmak, yaratıcı enerjilerini hayal bile edilemeyecek seviyelere yükseltmek için güçlendirir.


Örneğin Taylor, ek içerik üretmeden reklam gelirini %700 artırmayı hedefleyen Pixable kitabında hikayeyi anlatıyor. Bunu başarmak için şirket, hayati verileri paylaşan makalelerin sitede daha fazla zaman geçirdiğini belirleyen, materyali diğer profesyonellerle daha geniş bir şekilde paylaştığını ve hatta bilgileri sosyal medya yaşamlarında daha geniş bir şekilde öne çıkaran 30 gün içinde dört veri bilimciyi işe aldı. Dolayısıyla, "sitede geçirilen süre" ölçülmesi gereken en önemli metrik haline geldi. Bunu bilen satış ekibi, "sahada geçirdiği süre" örnek olay incelemelerini belirli dikey pazarlar için özelleştirebildi. Üretkenlik (ve karlılık) yükseldi.

"Çalıştığım neredeyse her işte, verilerde saklı fırsatları keşfediyoruz. Pixable hikayesi bir anormallik değil, ancak çok az iş liderinin işlerinin nasıl çalıştığını tam olarak anlamak için zaman ayırması ve daha da azının ekipleriyle bu bilgiye sınırsız erişimi paylaşması anlamında nadirdir."

Şirketinizdeki en anlamlı verileri inceleyerek neler keşfedebileceğinizi hayal edin, örneğin müşteriler en çok neye değer veriyor? Çalışanlarınız en çok zaman ve maliyetli kaynakları nerede kullanıyor? Yatırımlar ve sonuçlar uyumlu mu?


Sonuçta, 2021'de ve her yıl büyümeye giden rotanız sadece üç şeye odaklanmanızdır: Kültür, İnsanlar ve Sayılar. Herhangi bir iş ortamında, başarınızı artıracaktır.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page