top of page
Ara

3 kritik ayar değişikliği ile WhatsApp kullanmaya devam edebilirsiniz

WhatsApp alışkanlıklarınızdan vazgeçemiyorsanız, güvende kalmak için bu kritik ayarları değiştirmeniz gerekiyor

3 kritik ayar değişikliği ile WhatsApp kullanmaya devam edebilirsiniz

WhatsApp kullanıcısıysanız, mesajlaşma platformunun sürpriz gizlilik değişiklikleri hakkında uyarı veren endişe verici haberler okumuş olabilirsiniz, çoğu alternatiflere geçmenizi öneriyor. İyi haber şu ki, bunu yapmanız şart değil — WhatsApp yine de kullanılabilir. Yine de kötü haber, güvende kalmak için bu kritik ayarları değiştirmeniz gerektiğidir.


WhatsApp değişiyor. Mesajlaşma platformu, ilk olarak Ekim ayında duyurulan ve Facebook ile daha fazla veri paylaşımına yol açan değişiklikleri onayladı. Geçen hafta WhatsApp için 2019'daki zararlı casus yazılım ifşaatlarından bu yana en zoru geçen hafta oldu. Dünyanın en büyük özel mesajlaşma aracının verileri dünyanın en acımasız veri makinesiyle paylaşacağı fikri bir tepkiye neden oldu. Son birkaç gün içinde yüzde yüzlerce artışla rakip habercilerin sayısı artıyor.

Biraz bakış açısı zamanı. WhatsApp'taki en özel ve hassas verileriniz, mesajlarınız size ve iletişim kurduğunuz kişilere özel kalacaktır; mesajlar gönderildikçe uçtan uca şifrelenir - yalnızca siz ve her mesajın diğer tarafı içeriğinin şifresini çözebilir. WhatsApp'ın bile geçiş halindeki içeriğe erişme yolu yoktur, telefonunuzdaki mesajlar ise cihazınızın güvenliği tarafından korunur.


Sorun meta verilerdir; mesajlarınızın etrafındaki kim, ne zaman ve nerede, ayrıca kişileriniz ve cihazınızla ilgili bilgiler. WhatsApp, Signal, Telegram ve iMessage'ın beğenilerinden çok daha fazla veri toplar. Ancak Facebook, Messenger, Google, Instagram, Snapchat ve TikTok gibi uygulamalarla karşılaştırıldığında çok az biriktiriyor. Bu nedenle, diğerlerinden uzak durmadığınız sürece, WhatsApp sizin en büyük sorununuz değildir.


Ancak, bu yeni başlık değişiklikleri göründüğü kadarıyla gizliliğinize ve güvenliğinize yönelik bir tehdit olmasa da, WhatsApp ile gerçek tehditler, gerçek riskler var. Evet, uygulamayı kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak bunu güvenli bir şekilde yapmak için ayarlarınızı değiştirmeniz gerekir.


Öncelikle, WhatsApp üzerinden size gönderilen kötü amaçlı içeriğin bağlantılardan ve bilinmeyen eklerden kaçınarak telefonunuza kötü amaçlı yazılım bulaştırmasını durdurmanız gerekir. Görüntüleri telefonunuzun fotoğraf albümüne veya galerisine otomatik kaydetme seçeneğini de devre dışı bırakmanız gerekir. Görüntü dosyaları gömülü tehditler ile oluşturulabilir ve sanal olarak paylaşılan içerik dünyasında, tüm bu bilinmeyen dosyaların telefonunuza erişmesine izin vermek istemezsiniz.

WhatsApp, signal, imessage, telegram

Çok daha önemlisi, gizliliğinizi gerçekten riske atan ve değiştirmeniz gereken iki ayar daha var. Yeni hizmet şartları değişikliğinin aksine, bunlar gerçek mesaj içeriğinizi de riske atar.


WhatsApp'taki en büyük riskiniz, hesabınızın ele geçirilmesidir - bu, her hafta korkutucu sayıda insanı etkileyen, devam eden bir beladır. Ayrıca, hesabınızı ele geçiren bir saldırgan geçmiş mesaj geçmişinize erişemeyecek olsa da, size gönderilen tüm mesajları hesabınızı kontrol ederken alacak ve her bir grubunuzdaki ve alınan yeni mesajlarda kişilerinizi görecek.


Hack, hesabınızı yeni bir telefonda etkinleştirdiğinizde WhatsApp'ın size gönderdiği SMS mesajını paylaşmanız için sizi kandırarak çalışır. WhatsApp'ı yüklerler ve telefon numaranızı cihazlarına girerler. Daha sonra altı basamaklı bir kod içeren bir mesaj alırsınız ve arkadaşlarınızdan birinin zaten ele geçirilmiş olan hesabını size mesaj göndermek ve onlar için söylediği kodu sormak için kullanırlar. Bunu yaptığınız anda hesabınızı kaybedersiniz.

WhatsApp, signal, imessage, telegram

Hesabınızı geri alacaksınız, ancak bu zaman alacaktır. Saldırgan hesabınıza ekstra güvenlik eklerse, ki güvenliği kendiniz eklemelisiniz, o zaman bir hafta veya daha uzun süre WhatsApp hesabınız olmadan yola devam etmek kalabilirsiniz. Bu riskin önlenmesi kolaydır. Tek yapmanız gereken, uygulamanıza bir PIN numarası eklemektir. Bu olmadan bir saldırgan, SMS kodunu ele geçirse bile hesabınızı ele geçiremez. Bir saldırganın WhatsApp'ı geri yüklemenizi daha zor hale getirmesine olanak sağlayan, siz yapmadıysanız, bu PIN'i kendisi ayarlamaktır.


Ve son olarak, WhatsApp’ın gizliliğindeki en büyük boşluğa, yedeklere geldik. WhatsApp'taki mesajlarınız gönderildikçe uçtan uca şifrelenir ve alındığında veya kaydedildiğinde telefon güvenliği ile korunurken, WhatsApp'ın sohbet geçmişinizi Apple veya Google'ın bulutuna yedekleme seçeneğini kullanırsanız, bu yedeklemeler bu uçtan uca şifreleme ile korunmaz. İçeriğinizin bulutta analiz edildiğine veya verilerinin işlendiğine dair ciddi iddialar yoktur, ancak Apple veya Google tarafından erişilebilir, bu da WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemesinin amacını geçersiz kılar.

WhatsApp, signal, imessage, telegram

Kayıp bir telefonun sohbet geçmişinin kaybolması riski göz önüne alındığında, bu yedeklemeleri devre dışı bırakmanızı tavsiye etmekte tereddüt ettim. Ancak, riskler göz önüne alındığında bulut yedeklemeleri sunmayan Signal'i göz önüne alındığında, bunları şimdi devre dışı bırakmanın tam zamanı. WhatsApp uzun süredir ertelenen çoklu cihaz seçeneğini başlattığında, diğer cihazlarınıza dönerek kaybolan bir cihaz için bir yedek alacağınızdır. Merkezi, şifreli bir mesaj deposuna güvenilir cihazlar tarafından erişilebilen iMessage bu şekilde çalışır.


Ve bu nedenle, en azından şimdilik WhatsApp'ı kullanmaya devam edin. Platform, şartlarda zorunlu değişiklikle ortaya çıkan tepkiye yanıt olarak yayınlanan yeni bir SSS'de açıkladığı gibi, bu tamamen iş hizmetleriyle ilgilidir, şirketlerin size mesaj göndermek ve size satış yapmak için WhatsApp'ı kullanmalarına yardımcı olur ve Facebook'a geri dönerler böyle yap. Bu, WhatsApp'ın yaptığı gerçek değişiklik - platformu ticarileştiriyor.

Yine de yakın gelecekte, şimdiye kadar olanlardan çok daha büyük bir sorun var. Facebook, WhatsApp'ın temel platformunu Messenger ve Instagram'dakilerle entegre etmeye yönelik bir programın ortalarında. Buradaki fikir, tüm kitleleri bir araya getiren geniş, birlikte çalışabilir bir mesajlaşma devi yaratmaktır.


Teknik düzeyde zorluk, halihazırda entegre edilmiş olan Messenger ve Instagram'ı, varsayılan uçtan uca şifrelemeye sahip üçünden yalnızca biri olan WhatsApp ile bir araya getirmektir. Facebook geçmişte gizlilik ve güvenliği bu daha büyük kullanıcı tabanına genişletmekten bahsetmişti. Ancak WhatsApp’ın ticari gelişimiyle birlikte ele alındığında, bu entegrasyon farklı bir yöne gidecek gibi görünüyor.


Sorunun büyüklüğünü görmek için WhatsApp'ın veri gizliliği etiketine diğer ikisine kıyasla bakmanız yeterlidir. Asıl gerçek şu ki, bu entegrasyon, gizliliğiniz için az önce gördüğümüzden çok daha ciddi olabilir. Yani, evet, yine de WhatsApp'ı kullanabilirsiniz - ancak gelecekte bu tavsiye değişebilir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page