top of page
Ara

Yazmanın psikolojik Faydaları

Yazma ve mutluluk üzerine yapılan araştırmaların çoğu, "ifade edici yazma" ya da ne düşündüğünüzü ve nasıl hissettiğinizi not etmekle ilgili

Yazmanın psikolojik faydaları

Yazma ve mutluluk üzerine yapılan araştırmaların çoğu, "ifade edici yazma" ya da ne düşündüğünüzü ve nasıl hissettiğinizi not etmekle ilgilidir. Blog yazmak bile terapötik değer açısından özel anlamlı yazıya “şüphesiz benzer faydalar sağlar”.


Açıkça yazma ve iletişim kurma

Kelimelerle tembellik, duyguları tanımlamada, deneyimleri paylaşmada ve başkalarıyla iletişim kurmada zorluk yaratır. Sadece konuştuğunuzda tökezleyerek ortaya çıkmalarını sağlamak için zihninizdeki düşünceleri ete kemiğe büründürmek fevkalade sinir bozucu. Neyse ki, düzenli yazmak biraz rahatlama sağlıyor gibi görünüyor.


Hem duygusal zekada hem de matematik gibi zorlu bilimlerde yazmanın insanların son derece karmaşık fikirleri daha etkili bir şekilde iletmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir.


Zor zamanları yazmak ve yönetmek

Yakın zamanda işten atılan mühendisleri takip eden bir çalışmada, araştırmacılar, sürekli olarak anlamlı yazılarla meşgul olan mühendislerin daha hızlı başka bir iş bulabildiklerini buldular. Adam Grant diyor ki:


“İşlerini kaybetme konusundaki düşüncelerini ve duygularını yazan mühendisler, eski işverenlerine karşı daha az öfke ve düşmanlık hissettiklerini bildirdiler. Ayrıca daha az içtiklerini bildirdiler. Sekiz ay sonra, kontrol gruplarındaki mühendislerin %19'dan azı tam zamanlı olarak yeniden işe alındı, bu oran etkileyici yazı grubundaki mühendislerin %52'sinden fazlası."


Daha eski bir araştırmaya göre, travmatik olaylar hakkında yazmak, duygusal faydaların artmaya başladığı yaklaşık 6 ay sonrasına kadar, katılımcıları daha depresif hale getirdi.


Bir katılımcı, “Yazdıklarım hakkında kimseyle konuşmamış olmama rağmen, sonunda onunla başa çıkabildim, onu engellemeye çalışmak yerine acının üstesinden gelebildim. Şimdi düşünmekten zarar gelmez."


Etkileyici yazmanın bir etkisi olması için zamanlamanın kritik öneme sahip olduğu görülüyor. Süreci zorlamak sadece işleri daha da kötüleştirebilir, ancak yazmak doğal olarak meşgul bir faaliyetse, faydaları açık görünüyor.


Yazma ve “zihinsel sekmeleriniz”

Hiç aynı anda çok fazla İnternet sekmesi açtınız mı? Beyninizde aynı anda çok fazla sekme açıldığında, bu genellikle aynı anda çok fazla düşünceyi zihinsel olarak dengelemeye çalışmanın sonucudur.


Yazmak, fikirlerinizi şekillendirir ve onları kafanızdan çıkarır, bant genişliğini boşaltır ve Wikipedia'da gece geç saatlerde bir aşağı doğru sarmal gibi tarayıcınızı çökertmenizi önler.

Önemli fikirleri not almak, düşüncelerinizi zamana ya da aşırı kalabalık bir zihne kaptırmanın stresini hafifletir.


Liderlik açısından yazma yetisi

Dünya şu anda kişisel marka tufanı altında boğuluyor olsa da, “herkesin yayınlayabileceği” bir dünyanın getirdiği gerçekten ilginç fırsatlar var.


Yalnızca kelimeleriniz aracılığıyla geniş ölçekte bir etki bırakabilme yeteneği, şaşırtıcı bir kavramdır. Biri size ilk kez e-posta göndererek, ortaya koyduğunuz çalışma için teşekkür ederek ve bunun onlara nasıl yardımcı olduğunu veya onları etkilediğini paylaştığında biraz yaratıcı bir şok yaşarsınız.


Şüphesiz, bu “ölçekli liderlik” için olumlu geri bildirimler, yazar için minnettarlığa ve daha fazla motivasyona yol açar.


Son olarak, yazmak fikirlerinizi, duygularınızı, hedeflerinizi bu şekilde ifade etmeye alışırsanız, önemli faydalar sağlar.


Gerçekliğinizin farkındalığını kazanırsınız: Her gün aklınızdan geçenleri, ne elde etmeyi umduğunuzu ve buna göre nasıl hissettiğinizi yazarsanız, kendinizi daha net farkedebilirsiniz.


Zor anların üstesinden daha kolay gelirsiniz: Olanlar hakkında yazanların, yazmayanlara göre zor anların üstesinden daha çabuk geldiklerini öne süren bazı araştırmalar var.


Daha mutlu omanızı sağlar: Bu, önceki iki noktanın doğrudan bir sonucudur. Herkese açık bir blog yazmaya gerek yok, bir tür kişisel günlük yazmak gibi şeyler içinde geçerli.


Daha odaklı yaşarsınız: Sürekli düşünceleriniz hakkında yazarsanız, ulaşmak istediğiniz, hayalleriniz olan hiçbir zaman gözden kaybolamazsınız.


Net bir şekilde iletişim kurmanızı sağlar: Konuşmaktan farklı olarak, yazarken aklınızdaki şeyi açıklamak için daha karmaşık kelimeler ve ifadeler ararsınız. Bu, kendinizi daha iyi ifade etmenize ve karmaşık fikirleri çok daha etkili bir şekilde iletmenize olanak sağlayacak bir yapı oluşturmanıza yardımcı olur.


Stres seviyenizi azaltır: Aklınıza gelen her şeyi yakalayarak zihninizi boşaltırsınız, kafanıza birçok şeyin çarpmasına neden olan stresi ortadan kaldırmak için fikirlerinizi yazmak ve geliştirmek, sadece onları almakla kalmayıp, daha güçlü bir etki yaratır. değil, aynı zamanda, aksi takdirde soyut olarak orada kalacak olan tüm rasyonalizasyon sürecini de.


Daha üretken olursunuz: Yazmak beyninizdeki nöronları harekete geçirir ve onu diğer görevlerin üstesinden gelmeye hazır hale getirir. Ayrıca görevlerinizi uygun kelimelerle yazmak sizi onları doğru şekilde yapmaya hazırlar.


Daha fazlasını öğrenebilirsiniz: Aldığınız bilgileri kendi sözcüklerinizle yazmak, aksi takdirde yakında unutacağınız bilgileri özümsemenize ve pekiştirmenize yardımcı olur.


Hiçbir zaman kaybolmayan hatıralara sahip olursunuz: Her gün yazarsanız, düşüncelerinizin tarihsel bir kaydına sahip olursunuz, muhtemelen basit bir fotoğraf albümünden çok daha ilginç bir şey.


Daha iyi kararlar alabilmeniz mümkün: Yazarken düşüncelerinizi temizlersiniz ve açıkçası daha net düşünmek daha iyi seçimler yapmanızı sağlar.


Eleştiri karşısında bile, yazarlar diğer birkaç kişi gibi fikirlerini savunmayı öğrenirler. Eleştiri, çoğu zaman haksız da olsa, şampiyonların kahvaltısıdır.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page