top of page
Ara

Yapay zeka destekli sağlık hizmeti girişimi: CarePods

Dünya genelinde birçok insan, sağlık hizmetlerine ulaşmak konusunda zorluklar yaşıyor

Yapay zeka destekli sağlık hizmeti girişimi: CarePods

Dünya genelinde birçok insan, sağlık hizmetlerine ulaşmak konusunda zorluklar yaşıyor. Bu zorlukların temel nedenleri arasında yetersiz tıp profesyoneli sayısı, ülkeler arası göç, ve mali sıkıntılar bulunuyor. Bu sorunları aşmaya yönelik bir çözüm olarak ortaya çıkan Forward adlı bir girişim, insanlara kendi başlarına muayene olma imkanı sunan "dünyanın ilk yapay zeka destekli doktoru" CarePod'u tanıttı. CarePod, erken teşhis ve takip için yapay zeka destekli tanı araçları sunan, kendi başına hizmet veren bir platform.


Hastalar, CarePod'lara giriş yaparak bir uygulama aracılığıyla temel sağlık ölçümlerine, biyometrik vücut taramalarına ve kan testlerine erişim sağlıyorlar; ayrıca ek tarama seçenekleri de mevcut. Forward'a göre, sağlık uygulamaları aracılığıyla insanlar, diyabet, hipertansiyon, depresyon ve anksiyete gibi çeşitli hastalıklarla başa çıkma konusunda destek alabilirler. Muayene sırasında toplanan tüm veriler, Forward'ın bakım platformuna iletilir ve bu platform, yapay zeka ve insan tıp personelinin bir kombinasyonunu kullanarak tedavi süreçlerini sürekli takip eder, hastalık risklerini belirler ve kullanıcıların sağlık durumunu değerlendirir.


CarePod'lar, alışveriş merkezleri, spor salonları ve ofisler gibi kamusal alanlara yerleştirilmesi hedefleniyor. Forward, 2024 yılında San Francisco, New York, Chicago ve Philadelphia gibi büyük şehirlerde faaliyetlerine hız vermesi bekleniyor. Marka ayrıca, CarePod'larının sayısını artırmak için 100 milyon dolarlık bir yatırım aldı ve hizmet, aylık 99 dolardan başlayan bir üyelik modeli üzerinden sunulacak.

Özellikle pandemi sonrası dönemde Türkiye'den, Güney Kore'ye, ABD'den, Mısır'a kadar birçok yerde doktor bulma zorlukları yaşanıyor. Bu durum özellikle birincil sağlık hizmetlerine ulaşım konusunda zorluk yaşayanlar için geçerli. Böyle durumlarda Forward'ın CarePod'u gibi çözümler, doktordan randevu bulma veya haftalar süren randevular almakla uğraşma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Ayrıca şirketin seçtiği lokasyonlar ise oldukça akıllıca. Forward, CarePod'ları alışveriş merkezleri ve ofisler gibi yerlere yerleştirerek, sağlık hizmetini kullanıcıların günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası haline getiriyor, adeta bir spor salonu veya favori kahve dükkanı gibi.

Elbette CarePod gibi girişimler, geleneksel yüz yüze gerçekleşen doktor ziyaretlerinin yerini doldurmayı hedeflemiyor. Ancak hastalıklara erken teşhis ve takip odaklı olmaları, birincil sağlık hizmetlerine olan baskıyı önemli ölçüde hafifletebilir. Gelişmiş tanı yöntemleri ve generatif yapay zekanın hastaların sağlık yolculuğundaki verileri hızla sentezleme yeteneği, yapay zeka destekli çözümleri, hatta insan meslektaşlarını hastanın sağlık yolculuğundaki noktaları birleştirmede daha etkili hale getirebilir.


Özellikle, ülkemizde yaşanan doktor göçü sonrası sağlık alanında doktor bulma sorunlarının artış gösterdiği günümüzde, bu tarz girişimlerin ülkemizde başarılı olması mümkün mü? Denemeye değer.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page