top of page
Ara

Getir, Alman rakibi Gorillas’ı satın almaya çok yakın

İstanbul merkezli teslimat girişimi Getir, Reuters'in haberine göre rakibi Gorillas'ı satın almaya hazırlanıyor

Satın alma teklifinin nakit ve hisse takası şeklinde gerçekleşeceğini belirten kaynaklar, nihai kararın henüz verilmediğini ve müzakerelerin bir bir süre daha devam edeceğini duyurdu.


Beklendiği gibi bu satın alma gerçekleşirse, Mubadala Investment Co. ve Sequoia Capital tarafından desteklenen Getir’in İngiltere ve Almanya’nın da dahil olduğu Avrupa pazarında daha fazla söz sahibi olması olası.


En son geçtiğimiz yıl 3 milyar dolarlık bir değerlemeyle fonlanan Gorillas, yatırımcıların para kaybeden sektöre karşı daha temkinli davranmasının ardından seçenekleri değerlendirmeye karar vermişti.

Konuyla ilgili olarak henüz Getir ve Gorillas temsilcileri konu hakkında yorum yapmadı.

Daha önce konuya yakın kaynaklar Gorillas’ın bazı rakipleriyle birleşme veya satış olasılıkları hakkında görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.


Pandeminin etkisi azalmasıyla birlikte, şirketler karlılığa geçişe daha fazla odaklanmaya başlarken, sektör de konsolide olma stratejisini benimsemiş görünüyor. En son Getir, 2021’in sonlarında İngiliz startup Weezy’yi bünyesine, Gorillas bu yılın başlarında Fransız Frichtti’yi satın almıştı.


Berlin merkezli Gorillas, 2020’de kurulduktan sonra, teslimat hizmetlerinin popülaritesinde ciddi bir artış yaşanan pandemi döneminde büyük yatırımlar aldı. Ancak pandemi etkisi azalmasıyla birlikte şirket yakın zamanda küçülme kararı ile işten çıkarmalara ve faaliyet gösterdiği bazı pazarlardan çıkmak zorunda kalmıştı.


Gorillas CEO’su Kağan Sümer 2022 yılının başında yaptığı açıklamada, şirketi karlılığa döndürebilmek için yeni finansman arayışına girmeyi düşündüklerini açıklamıştı.


2015 yılında faaliyete başlayan Getir, hızlı teslimat işini büyütmek için 2022 yılının mart ayında 11,8 milyar dolar değerleme ile yaklaşık 800 milyon dolar yatırım almayı başarmıştı.

Yakın dönemde, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde "gölge mağaza" yaptırımları sonrası duraksama dönemine giren hızlı teslimat şirketlerinin, gelecek dönemde tek çatı altında birleşerek daha büyük karlılıklar elde etme planlarının nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz.

3 yorum
bottom of page