top of page
Ara

Windows 11: Microsoft'un sunması gereken özellikleri

Gelecek vaat eden Windows 10, piyasaya sürüleceği son masaüstü işletim sistemi olmasına rağmen, Microsoft bu ayın sonunda Windows 11'i lanse edebilir

Windows 11: Microsoft'un sunması gereken özellikleri

Microsoft aylardır "yeni nesil" bir Windows söylentileri gündemdeki yerini koruyor ancak yeni ipuçları, şirketin yalnızca mevcut Windows 10 yazılımı için bir güncelleme değil, işletim sisteminin yeni, numaralı bir sürümü için bir güncelleme hazırladığını gösteriyor: Windows 11.


Yazılım devi, dün 24 Haziran için yeni bir Windows etkinliğini duyurdu ve “Windows için sırada ne olduğunu” gösterme sözü verdi. Etkinlik davetiyesi, pencereden yalnızca iki dikey çubukta parlayan ışıkla, 11 numaraya çok benzeyen bir ana hat oluşturan yeni bir Windows logosuna benzeyen bir resim içeriyordu. Microsoft, bu resmin hareketli bir versiyonunu izledi, şirketin yatay çubukların bir anlam taşıma olasılığını da açıkça ortaya koyuyor.

Microsoft'un Windows etkinliği, tipik Windows ve Surface etkinlikleri için normal başlangıç ​​zamanı değil, 11AM ET'de başlar. Etkinlik davetinin ardından Microsoft yöneticisi Yusuf Mehdi, “Windows 95'ten beri yeni bir Windows sürümü için bu kadar heyecanlanmadığını” söyledi. Microsoft'un özellikle Windows'un "yeni bir sürümünün" yolda olduğundan bahsettiğini ifade etti.


Etkinlik daveti, Nadella'nın "yeni nesil Windows" duyurusunu yapmasından sadece bir hafta sonra geldi . Nadella, Microsoft'un yakında "Windows'ta son on yılın en önemli güncellemelerinden birini" paylaşacağına söz verdi. Microsoft'un baş ürün sorumlusu Panos Panay, bu yılın başlarında Windows'un “yeni nesil”i hakkında da bilgi verdi.


Microsoft, gerçekten Windows 10'un ötesine ve Windows 11'e geçmeye hazırlanıyorsa, bunu yansıtacak büyük görsel değişiklikler görmeyi bekliyoruz. Microsoft, şirketin “ Windows'un kapsamlı görsel gençleşmesi” olarak adlandırdığı Sun Valley kod adlı bir işletim sistemi üzerinde bir süredir çalışıyordu.


Bu görsel değişikliklerin çoğu, Microsoft'un emekliye ayrılmadan önce Chrome OS'ye rakip olmayı amaçlayan hafif bir Windows sürümü olan Windows 10X üzerinde tamamladığı çalışmadan gelecek. Buna yeni bir Başlat menüsü, yeni sistem simgeleri, Dosya Gezgini geliştirmeleri ve Windows kullanıcılarını iletişim kutularında geçmişe sürükleyen Windows 95 döneminden kalan ikonlar bile dahil. Yuvarlatılmış köşeler ve yerleşik Windows uygulamalarına yönelik güncellemeler de planlanmıştır.


Windows için kullanıcı arayüzünün ötesinde önemli değişiklikler de yolda. Microsoft, birden fazla monitörde uygulamaların yeniden düzenlenmesi sorunu için planlanan düzeltmeler, yakında çıkacak bir Xbox Auto HDR özelliği ve Bluetooth ses desteğinde iyileştirmeler ile birçok kalıcı sorunu çözmeye hazır görünüyor.


Belki de çözülmeyi bekleyen en büyük sorun Windows mağazasıdır. Microsoft, son aylarda Windows için yeni bir uygulama mağazası üzerinde çalışıyor ve söylentiler, bugün var olandan önemli bir ayrılma olacağını gösteriyor. Nadella, Windows ile "geliştiriciler ve içerik oluşturucular için daha büyük ekonomik fırsatların kilidini açmaya" söz verdi ve Windows mağazası bunu yapmanın açık yolu gibi görünüyor.


Microsoft'un, geliştiricilerin Chrome veya Firefox gibi tarayıcılar da dahil olmak üzere herhangi bir Windows uygulamasını göndermesine izin vermek için Windows uygulama mağazasını elden geçirdiği bildiriliyor. Bu, tek başına mağazayı önemli ölçüde iyileştirebilir, ancak Microsoft, uygulamalarda üçüncü taraf ticaret platformlarına izin vermeyi de düşünüyor olabilir. Bu, Microsoft'un kendi uygulama içi satın alma sistemlerini kullanan geliştiricilerden pay almayacağı anlamına gelir.


Windows 11 markasına geçiş, Microsoft'un Windows'a yaptığı yeniden yatırımı da destekleyecektir. Yazılım üreticisi, işletim sisteminin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir salgın sırasında geçen yıl Windows'a yeniden ilgi duyduğunun sinyalini verdi. Dünyanın dört bir yanındaki çalışanlar ve öğrenciler evden çalışmak için dizüstü bilgisayarlara ve kişisel bilgisayarlara yöneldikçe Windows kullanımı artışı sürmesi bekleniyor.


Microsoft, Panos Panay kontrolünde geçen yıl bir takım yönetimsel değişikliklere gitti. Bunun akabinde Windows bölünmesinin, Windows 10 için aylarca süren karmaşık geliştirme deneyimlerinden, gecikmiş Windows güncellemelerinden, önemli yeni özelliklerin eksikliğinden ve birçok Windows güncelleme sorunundan sonra çalışmadığının açık bir itirafıydı.


Yine de Windows 11'e geçmek Microsoft için sürpriz bir hamle olacaktır. Şirket, işletim sistemini sürekli güncellenen bir hizmet olarak konumlandırmak için yaptığı büyük baskıda daha önce Windows 10'dan “Windows'un son sürümü” olarak söz etmişti. Windows için aylık güncellemeler olsa da, daha önemli değişiklikler genellikle yılda iki kez sunuluyor.


Microsoft, bu güncellemeleri adlandırmakla uğraştı. Windows 10 Yıldönümü Güncellemesi, Sonbahar Yaratıcıları Güncellemesi ve Kasım 2019 Güncellemesi gibi basit tarihler yer alıyordu. Microsoft ayrıca yakın zamanda, güncellemelerin hem yayın yılını hem de güncellemenin başlatıldığı yılın bir kısmını belirtmek için güncellemelere 20H1 veya 21H1 olarak atıfta bulunarak başka bir adlandırma şeması benimsemişti.


Windows 11'e geçiş, Microsoft'un güncelleme adlandırma sorunlarını mutlaka ortadan kaldırmaz, ancak şirket ayrıca Windows 11.1 gibi nokta sürümlerini de benimserse, bu kesinlikle hem tüketicilerin hem de BT yöneticilerinin hangi sürümün en son olduğunu hızlı bir şekilde anlamalarına yardımcı olur.


OEM'ler ayrıca bir Windows 11 sürümü görmekten mutluluk duyacaktır. Windows'un yeni bir sürümü her zaman yeni donanım satışlarını ve işletim sistemine olan ilgiyi artırır. Microsoft bunu yeni bir kullanıcı arayüzü ve Windows için yeni bir görünüm ve his ile desteklerse, Windows için on yıllardır gördüğümüz tipik oyun kitabı olacaktır.

Büyük bir yeni Windows sürümü almak üzereyiz gibi göründüğü için, Windows 11'in başarılı olması için Microsoft'un sunması gereken bazı özellikler:


PC'deki Xbox oyunları

Xbox Game Pass, hem Xbox konsolunda hem de PC'de büyük bir oyun kitaplığına erişmenizi sağlayan bir abonelik hizmeti olan Microsoft için büyük bir başarıdır.


Microsoft'un bu avantajı eve basması gerekiyor. Xbox Game Pass, oyuncuların PC'lerinde veya dizüstü bilgisayarlarında konsolda kaldıkları yerden devam edebilmeleri için Windows 11'de yerleşik olmalıdır.


Bu, akış yoluyla yapılabilir, bu nedenle oyunun PC'ye yüklenmesi gerekmez ve zorlu 3D oyunları oynamak için üst düzey bir sisteme ihtiyacınız yoktur. Microsoft bu akış hizmetini zaten denedi ve Windows 11'de yerleşik olması harika olurdu ve oyunculara yükseltme yapmak için güçlü bir neden sunar.


Microsoft'un bulutta kayıtlı oyunları işlemenin bir yolunu bulması gerekecek, ancak bu gerçekten Windows 11 için bir oyun değiştirici olabilir.


ChromeOS'a rakip olacak performans

Microsoft, kısa süre önce ChromeOS'a rakip olarak gösterilen Windows 10X'i, Windows 10X'e yapılan çalışmanın ana Windows işletim sistemine besleneceğini iddia ederek konserve etti.


Bu doğruysa, Microsoft'un Windows 11'de başarması gereken bir şey, sınırlı, Chromebook tarzı donanım üzerinde çalışabilme yeteneğidir. Windows 10, yıllar içinde desteklendi ve düşük kaliteli bir işlemciye ve 8 GB'den daha az belleğe sahip bir sistemde çalıştırmaya çalışmak acı verici.

Microsoft, düşük kaliteli donanım pazarını tamamen bırakmak istemiyorsa, Windows 11'i sınırlı, düşük enerjili bileşenlerin yanı sıra güç dolu PC'lerde çalışacak kadar çevik hale getirmesi gerekiyor.


Daha temiz arayüz

Windows 10'un çok fazlası hala 'yeni' Windows, geçmiş Windows hayaletlerinin üzerine sıvanmış.

Lansmanından altı yıl sonra - Windows 10'un hem modern bir Ayarlar menüsüne hem de eski okul Kontrol Paneline sahip olması utanç verici. Bazıları hala 1990'lardan sürüklenmiş gibi görünen, örtüşen bir işlevsellik karmaşası.


Microsoft, bırakma konusunda korkunç bir sorun yaşıyor. Windows 11'den temiz bir çıkış yapması ve her yerde tek, modern ve tutarlı bir arayüz sunması gerekiyor.


Kolay otomatik yedekleme

Windows 10'da yedekleme, bir araba kazasıdır. Başlat Menüsüne 'yedekleme' yazın ve üç seçenek içeren bir ekrana yönlendirilirsiniz: dosyaları OneDrive'a yedeklemek, Dosya Geçmişini kullanarak yedeklemek veya 'Windows 7 Yedekleme ve Geri Yükleme'yi kullanmak. Ortalama bir kullanıcı bunu nasıl anlayacak? Sadece dosyalarının güvenli bir şekilde korunmasını istiyorlar, bir dizi çelişkili seçenek değil.


İşe yarayan arama özellikleri

Windows'ta arama hala yeterince iyi değil. Cortana kısıtlı kullanılmasına rağmen artık bir kenara bırakıldı, ancak Windows 10 arama çubuğundan yalnızca belgeleri, fotoğrafları bulmak veya uygulamaları açmak yetenekleri dışında fazla birşey sunamıyor.


Neyse ki, Microsoft'un zaten bir çözümü Mac'in Spotlight aramasının benzer bir uygulaması olan PowerToys Run adlı bir Windows 10 uygulaması var. Arama seçeneği yerine gömülü olarak kullanılması gereken bir uygulama olarak göze çarpıyor.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page