top of page
Ara

Wavemaker, Ocak ayı küresel pazarlama trendleri analizini paylaştı

2020'de ekonomi ile ilgili yeni veriler, bu hafta dünya genelinde ekonomik aktivitenin ılımlı düşüşü hakkında ipuçları veriyor

Wavemaker, Ocak ayı küresel pazarlama trendleri analizini paylaştı

2020'nin dördüncü çeyreğine ilişkin ülkelerin GSYİH sonuçları olabileceği kadar kötü olmasa da, ekonomik aktivite küresel mali krizde beklentileri aşan bir miktarda düşmeye devam etti. Nominal olarak, GSYİH 2020 boyunca %2,3 azaldı. Referans için, 2009'da ekonomik aktivite %1,8 düştü.


Tüketici harcamaları yıl için %2,7'lik düşüşle daha kötü durumdaydı ve dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğin %1,7'lik düşüşünü takip etmek için %1,4'lük bir düşüş sağladığından, en azından her dönem için üçüncü ve dördüncü çeyrekler arasındaki alt kategorilerde trendler özellikle farklı görünmedi.


Mallara yapılan tüketici harcamaları önemli ölçüde arttı

Alt kategorilerin daha da derinlemesine incelendiğinde, mallara yönelik tüketici harcamaları tüm yıl için %5,6, motorlu taşıtlar ise %2,8 arttı. Dördüncü çeyrekte, sonuçlar sırasıyla %6,5 ve %13 artışlarla daha da güçlendi. Bu, geçtiğimiz hafta ABD Sayım Bürosu tarafından yayınlanan verilerde motorlu taşıt bayileri tarafından perakende satışlarında gördüğümüz ve 2020'de yıllık bazda %1,1'lik bir kazanç elde ettiğimiz büyüme oranından önemli ölçüde daha iyiydi.


Eğlence ürünleri ve araçlar daha fazla büyüdü. yıl için %13 ve son çeyrekte %18 artarken, ev mobilyaları yıl için %6,5 ve çeyrek için %12 büyüdü. Dayanıksız mallar, şirket dışı / ev içi tüketim için yiyecek ve içecek satın alımlarında (toplam tüketici harcamalarının %8'ini oluşturan) %11'lik artışla 2020'nin tamamı boyunca %2,3 ve 2020 yılı 4. çeyreğinde %3,3'lük artışla genel olarak sağlıklıydı. tüm yıl boyunca. Dördüncü çeyrekte %10'luk bir artış görüldüğü için büyüme yıl boyunca iyi bir şekilde devam etti.


Hizmet harcamaları düştü

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, tüketici harcamalarının üçte ikisini oluşturan hizmet harcamaları, 1959 yılına kadar bu verilerin izlendiği diğer tüm yıllara kıyasla daha fazla düştü. (Son çeyrekte %31), ulaşım hizmetleri (Yıl için %24 ve çeyrekte %26 düşüş) ve yemek hizmetleri ve konaklama (2020'nin tamamında %20 ve yalnızca dördüncü çeyrekte %19 düşüş).


Bu kategoriler sırasıyla tüketici harcamalarının %2,9, %2,6 ve %5,6'sını temsil ediyordu. Tüketici harcamalarının sırasıyla %20 ve %9'unu oluşturan konut ve kamu hizmetlerine yapılan harcamalar, çeyrek ve yıl içinde düşük tek haneli artışlarla nispeten normal görünüyordu.


Fransa’nın ekonomik aktivitesi dördüncü çeyrekte kötüleşti

Dünyanın en büyük altıncı ekonomisi olan Fransa'da, dördüncü çeyrekte GSYİH, tüm yıldaki% 6,2'lik düşüşün bir parçası olarak %3,4 düştü. Çeyreğin sonucu, üçüncü çeyrekteki %2.6'lık düşüşten bir yavaşlamayı temsil ederken, yıl, ekonominin% 2.7 düştüğü 2009'dan çok daha kötü sonuçlandı. Dördüncü çeyreğin sonucu aslında krizin en kötü çeyreğine benziyordu (Fransa'da GSYİH'nın %3,5 düştüğü 2009'un ikinci çeyreği).


Fransa'da tüketici harcamaları, dördüncü çeyrekte %6,6 ve tüm yıl için %6,7'lik düşüşle çok daha fazla azaldı. Bu rakamlar, tüketici harcamalarının sadece %1,3 oranında düştüğü 2009'dan önemli ölçüde daha kötüydü.


ABD'de olduğu gibi, mallar 2020'de Fransa'daki hizmetlerden daha iyi geçti

Bireysel kategorilere bakıldığında, tüketici harcamalarının altıda birini oluşturan gıda ürünleri, yılın başındaki daha güçlü büyümenin ardından çeyrekte %3,1 arttı (tümü için) 2020 yılında gıda satışları %4,3 arttı). Arabalar da dahil olmak üzere ulaşım ekipmanı çeyrek boyunca %14'lük düşüşten daha iyi bir şekilde %9,5 düştü. Tüm harcamaların yarısından fazlasını oluşturan hizmetler tarafında, çeyrek boyunca %11'lik bir düşüş gördük. Bu, üçüncü çeyrekten itibaren %3,9 düşen ve ikinci çeyreğin %20 yıllık düşüş oranından bir iyileşmeyi yansıtan anlamlı bir gerilemeyi temsil etti.


Yılın tamamı için hizmet harcamaları %9,8 düştü. Tüm harcamaların beşte birini oluşturan ve tüm hizmetlerin %40'ından fazlasını %2,3 oranında artıran emlak hizmetlerinde (kiralama gibi), diğer hizmetler çok zayıftı, ulaşım hizmetleri harcaması %49, konaklama ve yemek hizmetleri harcamaları azaldı. %47. Bu faaliyetlerin her ikisi de, üçüncü çeyreğin dördüncü çeyrek ve dördüncü çeyreğe göre çok daha güçlü olduğu, ancak kötü, ikinci çeyreğe göre çok daha iyi olduğu genel hizmet harcamalarındaki eğilimleri yansıtıyordu.


Almanya ve İspanya göreceli olarak farklı eğilimler yaşadı

Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olan Almanya da ekonomisi hakkında yeni veriler yayınlayarak dördüncü çeyreğin %2,1 düşüşle düşüşünü teyit etti. Ülkenin istatistik kurumu Destatis daha önce 2020'de GSYİH'nın %3,5 düştüğünü gösteren verileri yayınladı, ancak bu rakam bu hafta %3,4'e revize edildi. Yılın sonucu, 2009'daki %4,0'lık düşüşten hâlâ daha iyiydi. Ocak ortası açıklaması, tüketici harcamalarının tüm yıl için %5,4 düştüğünü gösterdi.


Bu arada İspanya'da bu haftadan alınan yeni veriler, ekonominin 2020'de hanehalkı tüketiminde %12'lik düşüş dahil% 10 düştüğünü gösteriyor. Fransa gibi, tüm yılın sonucu, İspanya'da GSYİH'nın %7,2 ve tüketici harcamalarının %4,5 düştüğü küresel mali kriz sırasında gözlemlenenden çok daha kötüydü. Dördüncü çeyrekte, hanehalkı tüketiminin %11 düştüğü üçüncü çeyrek düzeyine benzer şekilde, toplam ekonomik faaliyetin %8,2 düştüğünü gördük. Fransa'da olduğu gibi, bu, tüketimin %8,7 düştüğü üçüncü çeyreğe kıyasla, her iki çeyrek de ikinci çeyrekteki %24'lük düşüşten daha iyi olmasına rağmen, bir gerilemeyi temsil etti.


Finansal piyasalar, “çetelerin” ve sosyal medyanın gücüne dair yeni örnekler sağladı

"Reel" ekonomi yumuşak olsa da, özellikle GameStop ve diğer bir avuç hisse senedi ile ilgili olarak sermaye piyasalarının belirli kısımları yanıyor. Haftanın dikkat çekici olayları, perakende yatırımcıların, temel analizin destekleyebileceği herhangi bir şeyin ötesinde fiyatlardan belirli menkul kıymetleri hızlı ve agresif bir şekilde satın almak için işbirliği yapmaları etrafında yoğunlaştı. Kargaşa birçok hedge fonunu olumsuz yönde etkiledi ve en az bir aracı kurumun likit olmayan kısmını bıraktı. Aksine, diğer kurumlar muhtemelen tüm faaliyetlerden yararlandı.


Bu olay, salgından kurtulmanın muhtemelen gelir eşitsizliği ve daha büyük işletmelerin genellikle küçük işletmelerden daha iyi ücret aldığı yerlerde. Ocak ayının başlarında ABD Kongre Binası'ndaki ayaklanma gibi, bu aynı zamanda sosyal medyanın insan gruplarının dünyayı örgütlemesine ve somut bir şekilde bozmasına yardım etme rolünü de yansıtıyor ve her zaman iyi yollardan değil. Ve ayaklanmada olduğu gibi, herhangi bir temel analist ve piyasa gözlemcisi, eninde sonunda, tüm bu sonun kalabalığa kötü gelmesinden başka bir şey öngörmekte zorlanacaktır.


Markaların takip etmesi gereken bazı dersler var

Gerçekçi olmayan bir değerlemesi olan ve bir sıfırlama yaşayan büyük bir perakende yatırımcı tabanına sahip bir hisse senedinin, istenmeyen bir şeyin parolası olabileceğini ve ilgili markaları olumsuz etkileyebileceğini hayal edebiliriz. Daha genel olarak etkinlik, tüketicilerin bir markayı etkili bir şekilde ele geçirmek için bir çete olarak koordine edebilecekleri yolları gösteriyor. Bu, bir markayı bir şeyler yapmaya ikna etme veya bir markanın dünya ile olan ilişkilerini daha genel olarak kontrol etme çabasıyla gerçekleşebilir. Bu çabaların bazıları olumlu olsa da, bazıları bir markaya zarar verebilir veya muhtemelen bir marka sahibinin tercihlerine aykırı olabilir.


Marka sahipleri, bu hafta olanlara benzer bir şeyin başlarına geleceğini tahmin edemezler. Ancak herhangi bir hasar meydana gelmesi durumunda, hasarı sınırlamak veya önlemek için herhangi bir şey yapabilirler mi? Muhtemelen olumlu bir bakış açısıyla geniş çapta görülen ve paydaşlara (genel olarak müşteriler ve toplum) anlamlı faydalar sağlayan güçlü markalar, ortaya çıkabilecekleri takdirde olumsuz sonuçlara karşı daha bağışık olmalıdır, çünkü bu markalar muhtemelen şüphe varsa gerekliyse. Öte yandan, aksaklıklar ya da tatsız çağrışımlar yapan çetelerle ilişkili zayıf markalar ya da olumsuz maliyetleri olan şeyler yapmak için bir markayı başka bir şekilde kullanmak, algılarını değiştirmeyi muhtemelen daha zor bulacaktır.


Dünyanın en büyük medya sahiplerinin çoğu bu hafta 2020 yılı 4. çeyrek sonuçlarını bildirdi

Facebook, AT&T, Comcast, Verizon, Microsoft ve JC Decaux gibi şirketlerin dördüncü çeyrek ve 2020'nin tamamı için kazanç bildirdiği medya sahipleri için de oldukça yoğun bir hafta oldu. Açık hava reklamcılığı JC Decaux için şaşırtıcı derecede zayıftı. ABD merkezli televizyon reklamcılığı, genel olarak AT&T ve Comcast için çok da kötü değildi, ulusal TV reklam gelirleri biraz düşüyordu, ancak ABD siyasi reklamları, beklediğimiz gibi açıkça muazzamdı.


Dijital reklamcılık hızlandı

Bununla birlikte, öne çıkan sonuçlar, tümü hızlanan dijital platformlardan geldi. Verizon’un sonuçları, şirket Yahoo’yu satın aldığından beri en güçlü büyüme oranını gösterdiği için özellikle dikkate değerdi. Facebook’un reklam geliri artışı daha da dikkat çekiciydi. 2019'un dördüncü çeyreğine göre %31'lik büyüme ve 6,5 milyar dolarlık kazançla, Facebook'un yıldan yıla kazancı, şirketin mutlak anlamda bugüne kadarki en büyük kazancı oldu.


Daha da önemlisi, 2021'in ilk yarısına ilişkin yorumlar, Apple'ın cihazlarında üçüncü şahıs verilerinin kullanımını kısıtlayacak olan Apple'ın işletim sistemindeki değişikliklerle ilişkili beklenen rüzgarlara rağmen daha fazla hızlanma beklentilerini dile getirdi.


Pek çok pazarlamacının (özellikle daha büyük olanların) konuyla ilgilenmek için 2021'de yapacağı önemli operasyonel değişiklikleri bir kenara bırakırsak, Facebook'un gelirleri üzerinde gözle görülür bir etki olması olası görünmüyor, özellikle de şirketin müşterileri ve pek çoğu büyüme, açıkça, birden çok medya sahibi yerine Facebook içindeki harcamaları optimize edecek daha küçük şirketlerden kaynaklanıyor. Ve yaptıklarında bile, bütçeleme süreçlerini mutlaka etkilemeyecek, en azından dışarıdan gelenlerin fark edeceği ölçüde değil. Reklam için bütçe oluşturma genellikle çok çeşitli nedenlerle gerçekleşir; "performans", birçokları arasından yalnızca bir tanesi, eğer tanımlanabilirse ve ne zaman belirlenebiliyorsa.


Daha fazla bilgi için: https://www.groupm.com/

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page