top of page
Ara

Trump'ın agresif paylaşımları nedeniyle sosyal medya hesapları askıya alındı

Donald Trump, ABD Kongre Binası'na saldıran taraftarlara tweet attıktan sonra Twitter ve Facebook hesaplarını askıya aldı

Donald Trump, ABD Kongre Binası'na saldıran taraftarlara tweet attıktan sonra Twitter ve Facebook hesaplarını askıya aldı

Twitter ve Facebook, Donald Trump'ın hesaplarını ilk kez askıya aldı ve sonunda ABD Kongre Binası'ndaki isyancıları cesaretlendirip destekledikten sonra başkanın sosyal medya paylaşımlarına yönelik baskılarını artırdı. Snap, daha sonra Snapchat paylaşımlarının da kısıtlanacağını duyurdu.


Twitter, Trump'ın, Kasım ayındaki seçimi kaybetmesinin nedeni olarak Joe Biden'ı protesto eden Washington'daki şiddetli ayaklanmaya sevgi gönderen bir video da dahil olmak üzere, seçimle ilgili yanlış bilgilendirme kurallarının "tekrarlanan ve şiddetli" ihlallerinden sonra bazı yayınları silmesini istedi. Aynı video, Google'ın YouTube'u tarafından da kaldırıldı ve Facebook'ta benzer şekilde Trump'ın sayfasının 24 saat boyunca yayınlanmasını yasakladığını ve engelin Instagram fotoğraf paylaşım hizmetini de genişlettiğini söyledi.


Twitter'dan yapılan açıklamaya göre: "Washington, DC'deki benzeri görülmemiş ve devam eden şiddet durumunun bir sonucu olarak, Sivil Dürüstlük politikamızın tekrarlanan ve ciddi ihlalleri nedeniyle bugün erken saatlerde yayınlanan üç @realDonaldTrump Tweet'in kaldırılmasını talep ettik" denildi.


Bir sözcü, Trump'ın o zamandan beri tweetleri sildiğini doğruladı, bu da 12 saatlik bir askıya alma işleminden sonra paylaşım ayrıcalıklarını geri kazanacağı anlamına geliyor.


Yıllardır, sosyal medya - özellikle Twitter - Trump'ın bilgiyi doğrudan halka yaymak için tercih ettiği yol oldu. Kasım ayından bu yana Trump, başkanlık seçimlerinin "hileli" olduğuna dair kanıt olmadan düzenli olarak yayınladı.


Twitter, Trump'ın düzinelerce gönderisini tartışmalı veya yanıltıcı olarak etiketledi ve Facebook, kullanıcıları güvenilir haber sitelerine yönlendirerek yanıltıcı seçim gönderilerini öne sürdü, ancak Çarşamba, başkanın her iki platformdan da geçici olarak atıldığı ilk zamandı. Twitter, kuralları çiğnemeye devam ederse Trump'ı tamamen yasaklamakla tehdit etmişti.


Şirket, "Sivil Dürüstlük veya Şiddetli Tehditler politikalarımız da dahil olmak üzere Twitter Kurallarının gelecekteki ihlalleri, @realDonaldTrump hesabının kalıcı olarak askıya alınmasına neden olacaktır" şeklinde bir Tweet attı.


Trump'ın Twitter mesajlarının çoğu, paylaşım ve yorum yoluyla takipçiler arasında geniş çapta yayıldığı Facebook'ta aynı anda görünüyor. Şirket kısa süre önce, yanıltıcı Trump paylaşımlarını, Biden’ın seçim galibiyetiyle ilgili bilgiler gibi daha fazla bağlamla bağlantılı olarak etiketlemeye başladı, ancak genel olarak kullanıcıların Çarşamba günkü geçici yasağa kadar paylaşımlarını paylaşmaya ve tepki vermeye devam etmesine izin verdi.


Trump'ın Twitter'dan kaldırması istenen video, başkanın ABD Kongre Binası'ndaki isyancılara seslendiğini gösteriyordu. Trump onlara "eve gitmelerini" söyledi, ancak seçim sonucunu "sahtekarlık" olarak da nitelendirdi.


Dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook, ayaklanmalardan dehşete düştüğünü ve Kongre Binası'ndaki ayaklanmanın tüm övgülerini, ABD'deki belirli yerlere silah getirme çağrılarını ve Capitol protestocularının videolarını ve fotoğraflarını kaldırdığını söyledi. Şirket bir blog gönderisinde, "Bu noktada politikalarımızı ihlal eden suç faaliyetlerinin tanıtımını temsil ediyorlar" dedi.


Şiddet ortaya çıktıkça bloke edilen bir başka Trump tweet'i okudu, "Bunlar, kutsal bir toprak kayması seçim zaferi, uzun süredir kötü ve adaletsiz muamele gören büyük yurtseverlerden böylesine kararsız ve acımasızca sıyrıldığında meydana gelen şeyler ve olaylardır."


Twitter, sık sık saldırıları ve yanlış bilgileri yaymak için kullandığı Trump'ın hesabına karşı daha sert bir duruş sergilemesi için yıllardır baskı altında. Twitter İcra Kurulu Başkanı Jack Dorsey'in Devlet Başkanını yasaklama çağrıları Çarşamba gününden beri artarak devam etti. Trump’ın destekçileri, Washington’da, onları seçimin devrilmesini talep etmeye teşvik ettiği bir konuşma için toplanmıştı.


Geçmişte Twitter, bir dünya liderinden gelen haber değeri gerekçesiyle kaldırılmalarına karşı çıkan mesajların içeriğini gizleyen uyarı etiketleri de dahil olmak üzere, Trump'ın kışkırtıcı gönderilerinin yayılmasını tamamen kaldırmadan sınırlandırmak için başka kurallar geliştirdi. Ancak Twitter, son aylarda Trump'a karşı da sert bir tavır aldı.


Twitter ilk olarak Mayıs ayında yanlış bilgilendirme nedeniyle bazı Trump tweetini kaldırdı ve George Floyd'un ölümüyle tetiklenen ülke çapındaki ırksal adalet protestolarının ortasında başkanın gönderilerine daha agresif bir yaklaşım getirdi. Kasım ayından bu yana, düzinelerce Trump'ın tweetleri, seçim sonuçlarını yanlış nitelendirdiği için gösterimden kaldırıldı veya etiketlendi. Seçimden kısa bir süre sonra Twitter, Trump Ocak ayında görevden ayrıldığında bir dünya lideri olarak görülmeyeceğini ve ihlalleri nedeniyle daha ağır cezalandırılabileceğini doğruladı.


Twitter hisseleri, şirketin duyurusunun ardından yaklaşık %2 düştü. Facebook hisseleri ise Twitter'a nazaran çok az değişim yaşadı.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page