top of page
Ara

Telekom endüstrisi, bir pandemide dünyanın desteğini almak için nasıl adapte oldu?

2020'de Telekom endüstrisi, Covid-19 salgınının sunduğu zorlukları üstlendi ve çok olumlu puanlarla ile testten geçti

Telekom endüstrisi, bir pandemiye dünyanın tepkisini desteklemek için nasıl adapte oldu?

2020'de Telekom endüstrisi, Covid-19 salgınının sunduğu zorlukları üstlendi ve çok olumlu puanlarla ile testten geçti. Sektörün dışındaki pek çok kişi, iş için video tabanlı işbirliğine olan yeni güven ve Netflix, Disney, Amazon vb. için artan talep nedeniyle trafik modelleri değiştikçe ve yükseldikçe sabit ve mobil ağların gıcırdayıp düşeceğini düşünüyordu. Şüpheci fikirler yanlıştı:


— Sabit geniş bant ağları, iş iletişimlerinin akışını ve eğlenceyi kişisel tercihlerimize göre özelleştirmek için evden gelen yeni trafik talebinin büyük kısmını cep telefonlarının yanı sıra evdeki WiFi'yi kilitleyen dizüstü bilgisayarlarla karşıladı.

— Mobil ağlar, telsizlerini tam anlamıyla iş yerlerinden uzağa ve doğrudan hepimizin onlarca yıldır hayalini kurduğu WFH devrimini planladığımız evlere yönlendirecek şekilde ayarladı.

— Farklı kilitlenmelerin ilk günlerinde, arkadaşlarımızı ve ailemizi kontrol etmek istediğimiz için eski moda ses trafiği fırladı ve temel bir telefon görüşmesi, özellikle toplumun daha yaşlı üyeleri ile iletişim halinde kalmanın en kolay yolu gibi görünüyordu. WhatsApp, Facetime, Zoom veya Skype'ı hiç duymadım.


Görünüşte imkansız, mümkün kıldı

Telekomünikasyon şirketleri, ayak uçağı olma itibarına sahip değildir, ancak bu durumda, hızlı ve önemli değişiklikler yaşadılar.


— Daha önce ofis masalarına bağlanan on binlerce işçi birkaç gün içinde evde çalışmaya başladı.

Müşteri hizmetleri personeli, aramalardaki bir patlamayı idare etmek için gürültülü iletişim merkezlerinden oturma odalarına, mutfaklara ve hatta yatak odalarına taşındı.

— Fiziksel mağazaların kapanmasıyla tüm dijital kanallarda müşteri etkileşimi hızlandı.

Birçok sistem ve sürecin otomasyonu sayesinde binalarda minimum operasyonel personel ihtiyacı vardı.

— Telekomünikasyon şirketleri için veri merkezlerine giren mühendisler, fiziksel olarak binanın içinde oldukları gerçeğinden yararlanarak rakipleri için isteyerek görevler gerçekleştirdiler.

Gelişmekte olan bazı pazarlarda, insanlar, kelimenin tam anlamıyla sokak köşelerinde durmak ve insanların bağlantıda kalmasını sağlamak için hesap "doldurma" teklifinde bulunmak üzere işe alındı.


Sektör, hem ağlarını ve sistemlerini ayakta tutarken hem de bu önemli ölçüde farklı talebe karşı çalışırken, aynı zamanda işletmenin birçok yönünün devam eden dönüşümünü sürdürürken harika bir iş çıkardı. Kısacası, bu, hızlı bir şekilde yön değiştirme ve farklı piyasa koşullarına yanıt verme çevikliğiyle bilinmeyen bir sektör için gerçek bir atış oldu. Bununla birlikte, pandemi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, dünya çapında Telekom pazarının temelindeki pek çok eğilimi değiştirmedi:


— Rekabetçi bir ortamın yarattığı baskılar fiyatları aşağı çekmeye ve endüstri gelirlerini sabit tutmaya ve hatta daralmaya devam ediyor;

— İçerik piyasası, artık temelde ulusal Telekom operatörlerinden daha derin ceplere sahip küresel oyuncular tarafından giderek daha fazla domine edilmektedir;

— Hizmetler, işin organize edilme biçimi etrafında esnediğinden, halihazırda mevcut olan geniş bant bağlantılarından yararlanarak ve pahalı eski hizmetlerin yerini aldığından, konum başına ve müşteri başına harcamalarda potansiyel bir azalmayı temsil eden SD-WAN'ın ortaya çıkışı;

— Doğrudan internet bağlantıları ve Mobile Edge Computing (MEC) teklifleriyle Telekom yamasına giren hiper ölçekleyiciler;

— Veri merkezi devleri, daha açık yazılım ortamlarından yararlanan ve kendilerini doğrudan telekomünikasyon şirketleriyle rekabet edecek tarafsız ve uç hizmetler sunmak için konumlandıran toptan fiber ve kule şirketleri;

— Sistem Entegratörleri, sektöre özgü bilgileriyle, pazardaki kendi konumlarını güçlendirmek için hem daha açık tedarikçi ekosisteminden hem de özel 5G spektrumundan yararlanmaya çalışıyor.


Pek çok yönden, bu, telekomünikasyon şirketlerinin, 1992'de Logica'da ilk kez duyduğum, yalnızca yardımcı bant genişliği sağlayıcıları olduğu fikrini canlandırıyor. Bugünkü fark, telekomünikasyon şirketlerinin kendi ulusal ayak izlerinden çok farklı ölçeklere sahip bazı çok güçlü küresel oyuncularla rekabet ediyor olmasıdır. Aynı zamanda, hükümetler ve düzenleyiciler, kırsal topluluklara geniş bant sağlamak için gerçek anlamda evrensel kapsamın son parçası için bastırıyorlar.


Bunun net / net tarafı benim için herkesin ve her şeyin keyif alabileceği yüksek kaliteli, her yerde bulunabilen bağlantı sağlama ihtiyacıdır. Bu "Düz Eski Geniş Bant" ı (POB), onlarca yıldır endüstrinin temel dayanağı olan Düz Eski Telefon Sistemine (POTS) saygı göstererek şakayla etiketledim. Telcos, tüm bitişik medya pazarlarında, kurumsal uygulamalarda, veri merkezlerinde vb. Oynayamaz. Herkesin her zaman ve tabii ki en alışılmadık zamanlarda ihtiyaç duyduğu bağlantıyı sağlama noktalarına odaklanmaları gerekir.


Marka bilinirliği ve yakınlık

Marka dünyasında, farkındalık ve yakınlıktan bahsediyoruz. Telekomünikasyon şirketleri, daha önce nispeten daha düşük NPS puanlarıyla Farkındalık kategorisindeydi. Geniş bantın salgın sırasında hepimizi bağlantıda tutacak güvenilirliği, Telekom sağlayıcılarımıza hissettiğimiz Yakınlığı kesinlikle geliştirdi. Bu daha olumlu konum, agresif bir şekilde gelecek nesil bağlantılara veya medya, finans veya iş uygulamalarının bitişik dünyalarına itmek için yeşil ışık olarak okunmamalıdır. Odak noktası, bir yandan kişisel ve iş ortamlarını yönlendiren şirketlerle ortaklıklar ile birlikte her yerde bulunan, güvenilir bağlantı hizmetleri seti oluşturmak olmalıdır.


Covid-19'un ekonomik etkisi hala bilinmemektedir. İnsanlar kilitlenme sırasında harcamadan geri çekildikçe ön ödemeli mobil pazarların kötüye gittiğini gördük. Kuşkusuz, dünya çapında bocalayan işletmeler, bağlantı dahil olmak üzere harcamalarını azaltmayı hedefleyecektir. Dünyadaki Telekom şirketlerinin çoğunun, toplumdaki en savunmasız sağlık personelini desteklemek için faaliyetler üstlendiğini ve vakıf çalışmalarının çoğunu hayır kurumları ve bağlantısız kişilerle sürdürdükleri görüldü. Bunun 2021'e kadar uzatılması gerekebilir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page