top of page
Ara

Tartışma yaratacak Apple iPhone 13 tasarımı sızdırıldı

Şirket cihazlarında önemi bir özelliğinden vazgeçmeye mi karar verdi?

iPhone 12'nin tanıtımı üzerinden çok fazla zaman geçmemesine rağmen söylentiler şimdiden Apple'ın bir sonraki akıllı telefonu için yükselmeye başladı.


İPhone 13 en az bir yıl uzakta olsa da (varsayıyoruz), sızıntılar çoktan başladı - ve görünen o ki, Apple gelecek yıl 'cesur' (tartışmalı) tasarım kararlarından bir başkasını daha almayı planlıyor olabilir.


Apple'ın tanıtılacak ürünleri hakkında önceden bilgi vermesiyle tanınan Jon Prosser'e göre Apple, herhangi bir şarj bağlantı noktası olmadan yeni nesil bir iPhone piyasaya sürmeyi planlıyor. Bir süredir portsuz bir iPhone söylentisi var, ancak Prosser, Apple'ın nihayet gelecek yıl fişi çekmeye hazır olduğunu söylüyor.


iPhone 13 şarj girişi içermeyecek iddiası

Birçok kullanıcı iPhone modellerinde Type-C girişi beklerken, Jon Prosser’in iddiasına göre yeni modelde şarj girişi yer almayacak.


Ancak paniğe mahal yok. Görünüşe göre iPhone serisinin tamamı şarj bağlantı noktasını kaybetmek üzere değil. Bunun yerine, daha kademeli bir geçiş bekleyebiliriz. Prosser, yeni bir YouTube videosunda (aşağıda), "Önümüzdeki yıl tüm iPhone'lar portsuz olmayacak, ancak biri olacak" diyor. Yepyeni manyetik MagSafe özelliğinin "Thunderbold ve portsuz arasında köprü" olarak hizmet ettiğini ekliyor.

Apple, 2016'da iPhone 7'den kulaklık bağlantı noktasını çıkardığında (tesadüfen, ilk kablosuz AirPod'ları piyasaya sürdüğü yıl), kararın "cesaret aldığını" söylemişti - ancak çoğu kullanıcı, temel işlevlerin kaybolmasından memnun değildi. Şirket, şarj cihazını iPhone 12'nin kutusundan çıkardığı için benzer şekilde eleştirildi. Kesin olan bir şey varsa o da, Apple şarj bağlantı noktasını tamamen kaldırırsa kitleler arasında ciddi tartışmalara neden olacaktır.


Ve Apple, kullanıcıların MagSafe'i benimsemesini istiyorsa, teknolojide biraz ince ayar yapması gerekebilir. Hassas deri kaplı yüzeyli kaplardan, MagSafe cüzdanına kadar, mıknatısla çalışan özellik en başarılı başlangıcı vermedi.

Bununla birlikte, portsuz bir tasarım aslında reklam öğeleri için bazı faydalar sağlayabilir mi? İPhone 13'ün gelişmiş pil teknolojisine sahip olduğu söylendi ve şarj bağlantı noktasının kaldırılması daha da büyük bir pil için fazladan yer açabilir. Bağlantı noktası olmayan bir iPhone'un şimdiye kadarki en uzun pil ömrüne sahip olması oldukça olası görünüyor.


Henüz hangi modelin şarj girişi olmadan geleceği bilinmiyor, ancak şirketin Type-C girişli bir model çıkarmayacağına kesin gözü ile bakılıyor.


iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max olmak üzere 4 versiyonun gelmesi bekleniyor. Bu sebepten dolayı iPhone 13 mini modeli şarj girişi olmadan karşımıza çıkabilir.


İPhone 13'te olması beklenen özellikler neler?

"İPhone 13" ün, mevcut iPhone serisinden teknoloji ve tasarım açısından büyük bir ayrılıkla 2021 sonlarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. İPhone 12 yaşam döngüsünün henüz çok erken bir döneminde olsa da, bir sonraki iPhone hakkında söylentiler birikiyor.


—"Portsuz" model; Thunderbold konektörünü düşürmek için

—Aksesuarlar ve şarj için MagSafe

—Çentiği azaltabilir veya tamamen kaldırabilir

—Ekranda veya güç düğmesinde ID'ye dokunun

—LTPO ile 120 Hz ekran

—Olası dört kamera dizisi + LiDAR


Apple cihazları birkaç yıl içinde geliştirildi, bu da birden fazla yıllık cihazların paralel olarak geliştirilebileceği anlamına geliyor. Bu, ürünler hakkında bir yıl veya daha uzun süre olabilecek sızıntılara yol açıyor ve bu sızıntılar, 2021 iPhone hakkında erken bilgiler sağladı.


Apple, adlandırma şemasını zaman zaman bir "S" yılını içerecek şekilde değiştirir, ancak şimdilik 2021 iPhone'u mevcut iPhone 12'nin doğrudan halefi olan iPhone 13 olarak adlandıracağız.


"iPhone 13" beklenen özellikleri

Neredeyse bir yıldır sızıntılar ve söylentiler söz konusu olduğunda, bilgilerin çoğu tedarik zinciri bilgileri ve patentlerden elde ediliyor. Geliştirme aşamasının bu kadar erken dönemindeki cihazlar Apple'ın içinden çok nadiren sızıyor, ancak evden çalışmanın sızıntıları kontrol etmede bazı zorluklara neden olduğu için, bu gelecekteki cihaz hakkında normalden daha fazla bilgi "biliniyor".


Tasarım

İPhone 12 yeni bir tasarımla düz yanlara döndü, bu da "iPhone 13" ün dış tasarımını yıldan yıla çok fazla değiştirmeyeceği anlamına geliyor. Apple, tedarik zincirlerinin ve tasarım döngülerinin nasıl çalıştığına bağlı olarak iPhone serilerini yeniden tasarımlar için bir tik-tik yenileme döngüsüne yerleştirdi. Bir tasarım ne kadar uzun süre yeniden kullanılabilirse, Apple'ın mevcut modellerinde elde edebileceği marjlar o kadar geniş olur.


2021 iPhone'un bazı açılardan daha düşük bir çentiğe sahip olması bekleniyor. Ya daha az dikey alan kaplayabilir ya da genel olarak daha küçük bir genişliğe sahip olabilir, ancak çentik boyutunu azaltmak daha küçük Yüz Kimliği sensörleri gerektirecektir.


Kameralar

Gövde tasarımı değişikliklerinde olduğu gibi, bir kamera değişikliği genellikle daha uzun bir döngüde gerçekleşir. İPhone 12 Pro, iPhone 11 Pro ile benzer üç kameralı bir sisteme sahip, ancak LiDAR için ek bir sensöre sahip. Bu kamera tasarımının 2021 Pro iPhone serisine de taşınacağı söyleniyor.


Twitter'da Fudge olarak bilinen bir sızıntı, 2021 iPhone'un 4 kamera sistemi artı LiDAR'a sahip olacağını söyleyen şüpheli bir görüntü paylaştı. Diğer sızıntılar bu görüntüyle çelişiyor, Jon Prosser bunun %0 doğru olma şansı olduğunu ve L0vetodream'in sızıntılarıyla aynı hizada olduğunu söylüyor.


Aynı sızıntı, 2020 iPhone'un geniş lens ve 1x optik yakınlaştırma (6x dijital yakınlaştırma), 3x ila 5x optik yakınlaştırma (15-20x dijital yakınlaştırma), 40MP ultra geniş ve 0,25x "optik ters yakınlaştırma" ve 2,1: 1 oranına sahip 40 MP anamorfik lens.


Megapikseldeki büyük sıçrama, kesinlikle gerekli olmadıkça megapiksel sayısını değiştirmekten tarihsel olarak kaçındıkları için Apple için oldukça sıra dışı olurdu. Kamera sistemindeki en olası değişiklik daha iyi yakınlaştırma, daha iyi sensör boyutu ve daha güçlü LiDAR olacaktır.


Ming-Chi Kuo, ultra geniş kameraların 2021 iPhone'da f1.8 diyafram ve 6P lens ile geliştirileceğini söylüyor. Mevcut ultra geniş lens f2.4 ve 5P'dir, bu nedenle iyileştirmeler düşük ışıklı fotoğrafları büyük ölçüde iyileştirecektir.


İPad Pro'nun 120Hz yenileme hızı var ancak LTPO kullanmıyor, bu nedenle söylentinin geçerliliğini değerlendirmek zor. Jon Prosser, iPhone 12'nin teknolojiyi alabileceğini söyledi ancak Apple, pil ömrü endişeleri nedeniyle son saniyede kesmeye karar verdi.


Bir rapor, LG'nin 2021 ortalarında üretime girecek olan "iPhone 13" için gerekli LTPO ekranlarını üretmek üzere seçildiğini söylüyor.


Kablolar ve bağlantı seçenekleri

Geçmişte Apple ve kablo standartları hakkında bazı tartışmalar oldu ve görünen o ki "iPhone 13" bu tartışmayı yeniden alevlendirecek. Söylentiler, bağlantı noktası olmayan bir tasarım lehine uzun süredir kullanılan Lightning konektörünü düşüren 2021 iPhone'a işaret ediyor.


Birçoğu, iPad Pro'nun 2018'de yaptığı gibi, yalnızca tüm Apple cihazlarında tek tip bir konektöre sahip olmak için iPhone'un USB-C'ye geçtiğini düşünüyor. Hem Jon Prosser hem de choco_bit, Apple'ın 2021'de bir bağlantı noktasından tamamen vazgeçmesiyle USB-C'nin asla iPhone'a gelmeyeceğine inanıyor.

Söylenti iPhone 12'nin maketlerini yapan aynı kişilerin cihaza ait maketleri paylaşıldı. Hem Prosser hem de Fudge, kendi kaynakları ile uyuşmayan tasarımı reddetti.


Apple, aksesuarları şarj etmek ve bağlamak için iPhone 12 serisine MagSafe'i tanıttı. 15W şarj sunar ancak veri geçişi yoktur. Apple gelecekte gerçekten bağlantı noktası olmadan geçmek istiyorsa, bunun nedeni bağlantı noktasının rolünü MagSafe'in devralmasıdır.


"İPhone 13" içindeki MagSafe verileri ve şarjı işleyebiliyorsa, CarPlay gibi özellikler ve bir Mac ile senkronizasyon yine de mümkün olacaktır.


5G

İPhone 12 serisinde standart ve mmWave bantlarında 5G bulunur. Apple'a göre, mmWave yalnızca ABD'de iPhone'da mevcut, ancak bu gelecekteki modellerde değişebilir.


5G daha yaygın hale geldikçe, Apple seyahat edenlerin evlerinde buldukları hızların aynısına erişmelerini isteyecektir, bu nedenle 5G desteğinin küresel olarak genişlemesi doğaldır. İdeal koşullarda 5G, 3.5Gbps'ye kadar indirme hızları sunabilir.


Biyometri

Parmak izi sensörü, iPhone X'de Face ID ile değiştirildi ve bu, tüm akıllı telefon pazarında bir değişime neden oldu. Bazı üreticiler yüz tanımaya geçerken, diğerleri parmak izi sensörünü ekranın altına yerleştirmek için harekete geçti.


Apple, iPhone X'in bir tür ekran altı veya güç düğmesi uygulamasıyla iPhone'daki Touch ID'yi yeniden canlandıracağından bu yana neredeyse her yıl söylendi. En son söylentiler, her ikisinin de bir anlamda 2021 iPhone'larında kullanıldığına işaret ediyor.

Apple, ekran altı parmak izi teknolojisine geçiyor olabilir mi?
Apple, ekran altı parmak izi teknolojisine geçiyor olabilir mi?

Apple, Touch ID'yi iPad Air 4 üst düğmesine yerleştirdi ve bazıları aynı şeyi gelecekteki bir iPhone'da yapabileceklerini umuyor. Bir cihazda hem Face ID hem de Touch ID'ye sahip olmak, daha iyi güvenlik kullanım durumları açabilir veya maske takan kullanıcıların iPhone'larının kilidini kolay ve güvenli bir şekilde açmalarına olanak sağlayabilir.


"İPhone 13", cihazı ileriye taşıyan birden fazla yeni teknolojiyle kullanım durumlarında büyük bir değişiklik görebilir. 2021 henüz bir süre uzakta, bu nedenle lansmanına kadar zamanda yaşanan gelişmeler sayesinde daha net bir bilgiye sahip olmamız mümkün olabilecek.

0 yorum
bottom of page