top of page
Ara

Stresin hayatınızı ele geçirmesini önlemenin 3 yolu

Stresle mücadelede başarılı olmak için en iyi şansınız önlemeyi hedeflemektir. Bireysel ve organizasyonel seviyelerde stresi önlemek için bu üç yöntemi kullanın

Stresin hayatınızı ele geçirmesini önlemenin 3 yolu

Çok fazla insan harekete geçmeden önce stresin çok ilerlemesini bekler. Ancak alkol kötüye kullanımı veya kanser gibi yalnızca belirli kişileri etkileyen diğer rahatsızlıkların aksine, stres hepimizi etkiler - stres bir "eğer" değil, "ne zaman" dır. Bu nedenle, strese karşı önleyici tedbirler almak mantıklıdır.


Aşağıda, bireysel ve organizasyonel seviyelerde stresi önlemek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Size doğru gelenleri seçmelisiniz.


Zaman yönetimi

Bir yönetici olarak, gün içinde asla yeterli saat olmadığını bilirsiniz. E-posta akışlarından karşılama taleplerine kadar, zamanınız sürekli saldırı altındadır. İş yükleri arttıkça zaman yönetimi daha zor hale gelir, ancak etkili liderlik ve stresi önleme açısından çok önemlidir.


Zaman yönetiminde ne kadar etkili olduğunuzu anlamanın ilk adımı, gününüzü tüketen faaliyetlere ne kadar zaman harcadığınızı değerlendiren bir zaman denetimi yapmaktır. Ardından yapılacaklar listeleri, takvim uygulamaları ve zaman izleme yazılımı, görevde kalmanıza ve zamanınızı ne kadar etkili bir şekilde böldüğünüzü daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.


İlgili: Bağışlama Stresi Azaltmada Neden Büyük Bir Rol Oynuyor?


Yetkilendirme

Yöneticiler sık ​​sık yetkilendirme ile mücadele ederler. Yetki vermekten hoşlanıyor musunuz yoksa sizi endişelendiriyor mu? Etkili yetkilendirme sadece liderler arasındaki stresi ve tükenmişliği önlemekle kalmaz, aynı zamanda ekip kapasitesini de geliştirir. Liderler düşünceli bir şekilde işleri devrederken, ekip üyelerini yeni sorumluluklar üstlenmeleri ve becerilerini genişletmeleri için yetkilendirirler. Etkili yetkilendirme beş temel adımı içerir:


1. Değerlendirin: Liderler önce bir görevin devredilip verilmeyeceğini belirlemelidir. Uzun vadeli başarı için kritikse ve şirket için görev açısından kritikse, bunu başkalarına devretmek istemeyebilirler. Liderler, işi etkili bir şekilde devretmek için yeterli zamana sahip olup olmadıklarını da değerlendirmelidir. Yetki verme, hızlı bir geçiş olmamalıdır. Eğitime, ilerlemeyi kontrol etmeye ve sürekli iletişim kurmaya zaman ayırmaları gerekecek.


2. Hazırlayın: Liderler tam olarak neyin gerekli olduğunu belirlemelidir. Zamanlama, bütçe, kilometre taşları, iletişim sıklığı ve kaynaklar hakkında açık ve kapsamlı bilgiler içermelidir.


3. Atayın: Liderler, hangi ekip üyelerinin görevi tamamlamak için gerekli beceri setine veya uzmanlığa sahip olduğunu belirlemelidir. İdeal olarak, çalışanların yeteneklerini geliştirmelerine ve genişletmelerine yardımcı olmalıdır.


4. Anlayışınızı ve bağlılığınızı teyit edin: Liderler, çalışanların kendilerinden ne sorulduğunu anlayıp anlamadıkları konusunda genellikle yanlış varsayımlarda bulunurlar. Çalışanlarından talebi ve neyin gerekli olduğunu özetlemelerini isteyerek anlayışlarını teyit etmelidirler. Yöneticiler ayrıca beklenen sonuçları, kilometre taşlarını, kaynak gereksinimlerini ve önerilen bütçeyi taahhüt etmesi gereken çalışanlarından açık taahhüt almalıdır.


5. Mikro yönetimden kaçının: Liderler sopayı teslim ettikten sonra, mikro yönetimden kaçınmak çok önemlidir. Bir çalışan bir engelle karşılaşırsa, liderler bunu bir öğrenme fırsatı olarak görmeli ve dizginleri ellerine almamalıdır. Etkili koçluk, çalışanların nerede yanlış yaptıklarını anlamalarına ve gelecekte başarılı olmaları için onları güçlendirmelerine yardımcı olacaktır.


Yetkilendirme ile mücadele ediyorsanız, bir eylem planı oluşturmak için her gün zamanı bloke etmeyi düşünün. Dikkatli bir planlama ile siz ve ekibiniz başarılı olabilirsiniz. Etkili bir şekilde yetkilendirmeye başladığınızda, ekibiniz daha sık ve daha güçlü bir şekilde öne çıkmaya cesaret edecektir.


Aşırı bağlılıktan kaçınmak

Kendinizi çiğneyebileceğinizden daha fazla ısırırken mi buluyorsunuz? Yeterli bant genişliğine sahip olup olmadıklarını dikkate almadan görevleri üstlenmeyi kabul ettikleri için yöneticiler ve liderler arasında aşırı taahhüt yaygındır. Ancak talepler ve görevler üst üste yığıldıkça ve son tarihler yaklaştıkça, liderler bunalabilir ve strese girebilir.


Aşırı bağlılık sakatlayıcı olabilir ve bir tür felce yol açabilir. Aşırı bağlılığa karşı en etkili panzehir, kararlı olmak ve sınırlar koymaktır. Zamanınızı korumak konusunda dikkatli olmalısınız ve "hayır" demeyi öğrenmelisiniz.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page