top of page
Ara

Spotify, görüşmeler sonrası Türkiye ofisini açıyor

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Spotify sonunda anlaştı. Gelen habere göre Spotify, Türkiye’de ofis açıyor

Son birkaç gündür gündemi meşgul eden Spotify’ın Türkiye’de engellenmesi haberleri, sonunda çözüme kavuştu. Son olarak 72 saat süre tanınan servis, RTÜK ile anlaştı.


Anlaşma kapsamında, RTÜK’ten lisans almayı ve temsilcilik açmayı kabul eden Spotify, böylelikle Türkiye üzerinden erişilmeye devam edecek.


1 Eylül’de yeni yönetmeliğin gelmesiyle dijital platformlara yeni kurallar uygulayan RTÜK, Türkiye üzerinden yayınlanan içeriklerin denetlenmesi amacıyla dijital yayıncılar için lisans alma ve temsilci bulundurma zorunluluğu getirmişti.


Yönetmeliğin detayları ise şu şekilde;

  • Yayıncı kuruluşların lisans almadan yayın yapmasına müsade edilmiyor. İnternet üzerinden yapılacak televizyon lisansı için kuruluşların 100 bin TL’lik lisans ücretini ödemesi gerekiyor. Radyo yayınlarında ise 10 bin TL’lik bir tutar belirlenmiş durumda. İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti de yıllık 100 bin TL olarak uygulanıyor.

  • Ayrıca, yönetmelik gereği yıllık gelirlerinin binde 5’ini de her yıl RTÜK’e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak zorunda.

RTÜK'ün yayınladığı uyarı şu şekilde olmuştu;

  • İnternet ortamından yürütülen yayıncılık faaliyetine ilişkin olarak yayın lisansı başvurusunda bulunabileceği, başvuru talebini içeren dilekçesi ve eki taahhütname ile birlikte üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemesi halinde üç ay süresince yayınlarına devam edebileceği,

  • Belirtilen süre içerisinde internet ortamından yayın lisansı verilmesi işlemlerinin tamamlanmaması ve bu süre için de hesaplanacak yayın lisansı ücretini peşin olarak ödemesi halinde ilave üç ay daha yayın hizmetlerini sunabileceği,

  • Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı,

İhtar olunur.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page