top of page
Ara

Sosyal medyada satış yapmadan önce göz önünde bulundurulması gereken 4 ipucu

E-ticaret, pandemi koşullarında sosyal medya ağları üzerinden alım satım için kullanılan bir e-ticaret teriminin ötesine geçti

Sosyal medyada satış yapmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 ipucu

Sosyal ticaret, sosyal medya ağları üzerinden alım satım için kullanılan bir e-ticaret terimidir. Bir ürün hakkında bilgi edinmekten, satıcılara doğrudan mesaj göndermekten ve ürünü bir sosyal uygulama kullanarak satın almaya kadar her şeyi içerir.


COVID-19 salgını, birçok küçük işletme de dahil olmak üzere fiziksel mağazaların kapılarını kapatmaya zorlamasıyla e-ticaret, karantina sırasında kaybedilen satışları telafi etmeleri için bir araç olabilir. Y kuşağı ve Z Kuşağı da dahil olmak üzere pek çok genç tüketici, mağazada alışverişe alternatif olarak sosyal ticareti benimsemeye öncülük ediyor. Sosyal ticaretin popülerliği küresel olarak artmaya devam ettikçe, bu gelişmekte olan kanalda satışın nüanslarını ve küresel olarak satış yapmanın olası zorluklarını anlamak önemlidir.


Sosyal ticareti e-ticaret stratejilerine dahil etmek isteyen tüccarlar için göz önünde bulundurulması gereken dört önemli nokta şunlardır:


Teslim edileceği tahmini tarihi net paylaşın

Pek çok satışçı e-ticareti kullandığından ancak gerçekte envanter taşımadığından, dünyanın her yerine satış yapmak için teslimat şirketleriyle sözleşme yapmak durumunda. Ancak, müşterilerine malları teslim alırken bir gecikme olabileceğini bildirmezlerse, bu müşteri deneyimine zarar verebilir. Birçok küçük işletmenin Amazon.com veya Walmart gibi lojistik operasyonlara erişimi olmadığından, malları almak için beklenen zaman dilimine göre çok şeffaf olmaları gerekir. Teslimat tarihlerinde bildirilmemesi, ters ibrazlara ve geri ödemelere yol açabilir ve bu da satıcı hesaplarını tehlikeye atabilir.


Yerelleştirilmiş ödeme

Küresel olarak satış yapmayı seçerseniz, faaliyet gösterdiğiniz her ülke için ödeme deneyimini yerelleştirmek ve müşterilerin ürünler için kendi para birimlerinde ödeme yapmalarına izin vermek önemlidir. Bunu yapmak için, küçük işletmelerin birden çok para birimini destekleyen bir çözüm ortağına ihtiyacı olacaktır. Nihayetinde yerelleştirme, müşteriler için daha yüksek dönüşümler ve sorunsuz bir ödeme deneyimi sağlar.


Müşteri gizliliğini koruyun

2018'de yapılan bir anket, güvenlik ve mahremiyet endişelerinin sosyal ticareti benimsemesini engellediğini, katılımcıların yüzde 71'inin güvenlik konusunda endişelendiğini ve yüzde 65'inin de bir engelleyici olduğunu belirtti. Satıcılar, kart sahipleri tarafından sağlanan ve kart işleme işlemleri yoluyla iletilen kredi kartı verilerinin güvenliğini sağlamak ve korumak için işletmelerin izlemesi gereken teknik ve operasyonel standartları ifade eden Ödeme Kartı Endüstrisi (PCI) uyumluluğunu koruyarak müşterilerinin verilerinin güvende olmasını sağlayabilir.


Satış sonrası inceleme ve değerlendirme talep edin

Son veriler, olumlu incelemelerin Facebook, Twitter ve LinkedIn'de daha yüksek sosyal e-ticaret dönüşüm oranlarına yol açtığını buldu. Müşteri incelemelerinin ve puanlamalarının gücü gerçektir ve satıcıların müşterilerinden bunları istemeleri önemlidir. Olumlu eleştiriler istemezseniz, yalnızca mutsuz müşterilerden olumsuz yorumlar alırsınız. E-ticaret markaları da olumlu geri bildirimleri güçlendirmek ve sorunları çözmek için incelemeleri izlemeli ve hem iyi hem de kötü yorumlara yanıt vermelidir.


TechNavio'nun araştırmasına göre, ABD'deki sosyal ticaret satışlarının 2020'de 7,3 milyar dolar (bir önceki yıla göre yüzde 33) artması ve 2024'e kadar benzer bir oranda büyümeye devam etmesi bekleniyordu. E-ticaret tüccarları giderek daha fazla alışveriş yapılabilir içerik sundukça Bu, müşterilerinin doğrudan uygulamada kontrol etmesine (yalnızca ürün ilhamına göz atıp ardından web sitesine geçmesine kıyasla), yukarıdaki hususlar müşteri güvenini kazanmak ve sonunda bu güveni satışa dönüştürmek için son derece önemli olacaktır.


2020 yılında e-ticaret rakamları Türkiye'de rekora koştu

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, pandeminin etkisiyle e-ticaretin bu yıl rekor bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade ederek, e-ticaretin Türkiye'de 2020 yılını yüzde 65 büyüme ve 250 milyar TL'lik hacimle kapatmasını beklediklerini, bu rakamın 2021 yılında 400 milyar TL'yi geçmesini öngördüklerini bildirmişti.


Pandeminin etkisiyle sektörün bu yıl rekor bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade eden Ekmekçi, Türkiye'de her yıl ortalama yüzde 35 gibi bir rakamla büyüyen e-ticarette, kullanılan banka ve kredi kartı sayısının pandeminin ilk 3 ayında, yani mart, nisan ve mayısta 8 milyon arttığının gözlemlendiğini ifade etti.

bottom of page