top of page
Ara

Olimpiyat oyunlarının ertelenmesi, Samsung'un Japonya planlarını bozdu

Samsung için 2020 Tokyo Olimpiyatları, uzun süredir devam eden bir hedefe ulaşmak için sıçrama tahtası olacaktı. - Şu aralar Apple, Japonya akıllı telefon pazarında, en büyük paya sahip olan firma konumunda.

Ancak Oyunlar, koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021'e ertelendikten sonra, uzun zamandır sponsorun yeni S20 akıllı telefonuna odaklanan pazarlama planlarını bozmuşa benziyor. Bu erteleme, Güney Koreli teknoloji devinin önemli bir fırsatı kaybettiği anlamına da gelebilir. Apple'ın piyasada 5G'li cihazları piyasaya sürmeden önce, Olimpiyat oyunlarında, son teknoloji ürünleri ile oyunları izlemek için heyecanlı kitleyi kendine çekmeyi amaçlayan şirket, sahip olduğu 5G yeteneklerini Olimpiyat boyunca reklamlarında göstermesi bekleniyordu.

“Samsung, Japonya'da bunu başarmak için Olimpiyat fırsatından istifade etmeye hevesliydi. Bu anlamda bu kötü bir durum. Samsung ve diğer sponsorların Olimpiyat planlarını tekrar gözden geçirmek zorunda kalacağı düşünülüyor."

Konuyla ilgili şirketten üst düzey bir yöneticiye göre; “Olimpiyat oyunları, akıllı telefonlara olan talep için büyük bir ivme yaratacak güce sahipti ama erteleme haberi tüm planları bozdu” dedi.


Eski Samsung yetkilileri ve analistleri, Samsung'un önümüzdeki yıl çıkacak yeni bir amiral gemisi telefonunu tanıtmak için ertelenen Olimpiyat oyunlarına göre stratejilerini yeniden revize edeceğini söyledi. Olimpiyatların ertelenmesinin Japonya pazarı için stratejisi üzerindeki etkisi sorulduğunda, Samsung yetkilileri yorum yapmaktan kaçındı ve Oyunların ne zaman başladığına bakılmaksızın Japon müşterilere sadece yenilikçi teknoloji sunmaya devam edeceğini söyledi. Samsung, hacim olarak dünyanın 1 numaralı akıllı telefon üreticisi olabilir, ancak Japon pazarının sadece bir kısmına sahip olduğu düşünülüyor. Buna karşılık, iPhone'u Japonya'da ilk olarak 2008'de satmaya başlayan Apple, tek distribütörü olan SoftBank'ın agresif bir iletişim kampanyaları ve fiyatlandırma kampanyası sayesinde pazarda kendine yer bulmuştu. O tarihten beri, Apple için sadık bir müşteri portföyünde yer alan premium pazar yarattı. Counterpoint Research'e göre Apple şu anda Japon pazarının %53'ünü yönetiyor, Sharp %12 ve Sony %7'ye sahip. 2013'ten bu yana pazar payı kaybeden Samsung'un %4'lük pazar payı var.


Samsung'un Beklentileri

Samsung’un çabalarının göstergesi, 2015 yılında adını Japonya'da satılan akıllı telefonlardan sadece Galaxy markasıyla gitme kararını aldığı tek pazardı. Bu, bazı analistlerin, Güney Kore ve komşusu arasında sıklıkla alevlenen tarihsel gerilimlere atfedilen bir hareket olarak değerlendiriliyor. Canalys'in araştırma analisti Shengtao Jin, “Satın alma konularında siyasi faktörleri dikkate alan artan sayıda Japon tüketici nedeniyle bunu yaptıklarına inanıyorum” dedi. Apple’ın hakim olduğu pazarlardan olan Japonya'da, Samsung stratejisine uyumlu bir kampanya için hazırlıklarını sürdürüyordu. Geçtiğimiz yıl Mart ayında, Tokyo'nun gençlik modası ve pop kültürü için popüler alışveriş bölgesi Harajuku'da dünyanın en büyük Galaxy mağazasını açtı. Sekiz kata sahip olan gösterişli binanın, 1000'den fazla akıllı telefonla süslenmiş bir dış cephesi vardır. Samsung’un mobil ve ağ bölüm şefi Koh Dong-jin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden yetkililer ve Tokyo 2020 organizatörleri, oyunlara 500 gün kala açılış törenine katılmıştı. Sonra Mayıs ayında Samsung’un varisi ve fiili başkanı Jay. Y Lee, 5G işbirliğini görüşmek üzere mobil operatörler NTT DoCoMo ve KDDI yöneticileriyle buluşarak Japonya'ya gitmişti. SoftBank Group'un yerel operatör bölümü olan DoCoMo ve SoftBank Corp şu anda 5G hizmetlerini kullanıma sunuyor. Ancak Oyunların gecikmesi, Apple'ın, 5G özellikli bir iPhone'u piyasaya sürene kadar 5G'nin ivme kazanması beklenmediği anlamına geliyor. Bazı medya raporları pandemi tarafından ertelenebileceğini söyledi, ancak bu telefonun 2020 sonuna kadar gelmesi bekleniyor. Seul'deki Sogang Üniversitesi'nde eski bir LG mobil yöneticisi ve profesörü Jeong Ok-hyun, “Samsung, 5G'de erken bir liderlik yapmış olabilir, ancak Oyunlar'ın ertelenmesi bir aksaklıktır” dedi.

“Virüs ayrıca Apple için bir rahatlama olacağı anlamına gelse de, 5G pazarının gelişiminde gecikmelere yol açabilir.”

Şimdilik, Samsung'un 5G özelliğine sahip özel bir Olimpiyat versiyonu S20 telefonu satma planlarına devam edip etmeyeceği görülüyor. DoCoMo tarafından satılacak telefonun Haziran ayında piyasaya sürülmesi planlandı ve Samsung bu ay ön sipariş almaya başladı. Planın devam edip etmediği sorulduğunda, Samsung, IOC ve DoCoMo ile görüşmelerden sonra ayrıntıların belirleneceğini söyledi.

0 yorum
bottom of page