top of page
Ara

Nvidia, AB'nin 54 milyar dolarlık ARM satışı konusundaki endişelerinin farkında olduğu belirtti

ABD teknoloji firmasının önerilen İngiliz çip tasarımcısını satın almasına ilişkin soruşturma bekleniyor

Nvidia, AB'nin 54 milyar dolarlık ARM satışı konusundaki endişelerinin farkında olduğu belirtti

ABD'li çok uluslu teknoloji şirketi Nvidia, düzenleyicilerin firmanın İngiliz çip tasarımcısı Arm'ı 54 milyar dolarlık (39 milyar sterlin) satın almasına ilişkin bir soruşturma başlatmaya hazır göründüğü için Avrupa Komisyonu tarafından dile getirilen "herhangi bir endişeyi" yanıtlayacağını söyledi.

Dünyanın önde gelen grafik ve yapay zeka çipleri üreticisinin, düzenleyicilerin muhtemelen bir ön inceleme yapacakları Arm'ı satın alma planını Eylül ayı başlarında komisyona bildirmesi bekleniyor.


İngiltere'nin Rekabet ve Piyasalar Kurumu , ilk değerlendirmesinden sonra anlaşmanın "bir dizi pazarda yeniliği boğmakla" tehdit ettiği için "ciddi rekabet endişeleri" uyandırdığını söyledi.


Arm, hayati fikri mülkiyet haklarını diğer çip üreticilerine lisanslar. Önerilen anlaşmanın Nvidia'ya Arm'ın ürünlerine erişimi azaltarak rakiplerine zarar verme yeteneği vereceğine dair endişeler var, ABD şirketi tarafından reddedilen bir iddia.


Birleşik Krallık hükümeti de anlaşmayı ulusal güvenlik gerekçesiyle inceliyor ve bu da anlaşmanın tamamlanmasına yeni bir engel oluşturuyor. İngiltere kültür sekreteri Oliver Dowden anlaşmayı onaylayabilir, belirli taahhütlere tabi olarak onaylayabilir veya CMA'dan daha ayrıntılı bir ikinci aşama soruşturma başlatmasını isteyebilir.


Nvidia'nın satın almanın başlangıçta planlanan 18 aylık zaman diliminde gerçekleşmeyeceğini kabul etmek zorunda kaldığı, geçtiğimiz Eylül ayında açıklanan olası anlaşmaya endüstri ve düzenleyiciler arasında tepki böyle oldu.


Nvidia yine de Arm müşterileri MediaTek, Broadcom ve Marvell'in desteğine sahip olduğunu iddia etti.


Şirket komisyonu bilgilendirdikten sonra, şirketin düzenleyici süreci kolaylaştırmak için bazı tavizler sunması muhtemel olan 25 iş günü bir ön inceleme yapılacaktır. Ardından komisyon yetkilileri tarafından 90 günlük tam kapsamlı bir soruşturmanın yapılması bekleniyor.


Nvidia sözcüsü şunları söyledi: “Bu işlem Arm, lisans sahipleri, rekabet ve endüstri için faydalı olacak. Düzenleyici süreç üzerinde çalışıyoruz ve olabilecek endişelerini gidermek için Avrupa Komisyonu ile görüşmeyi dört gözle bekliyoruz."


Geçen mali yılda, Nvidia'nın geliri 2020'deki 10.92 milyar dolardan 16.68 milyar dolara yükseldi.

Bir komisyon sözcüsü şunları söyledi: “Belirli bir yorumumuz yok. Bu işlem komisyona resmi olarak bildirilmemiştir. Bir işlemin AB boyutu varsa bunu komisyona bildirmek her zaman şirketlerin inisiyatifindedir.”

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page