top of page
Ara

Kripto para ve Blokzincir sürdürülebilirlik çabalarına öncülük etmeli

Bitcoin fiyatı rekor seviyelere ulaştıkça ve kripto para birimleri giderek daha yaygın hale geldikçe, endüstrinin genişleyen karbon ayak izini görmezden gelmek zorlaşıyor

Kripto ve blokzincir sürdürülebilirlik çabalarına öncülük etmeli

Sadece geçen hafta, Elon Musk Tesla nedeniyle Bitcoin madenciliğinde kullanılan fosil yakıtların çevresel etkileri açısından Bitcoin kullanarak araç alımlarını askıya aldığını açıkladı. Sektörün kripto sürdürülebilirliğini şimdi ele alması veya kripto yeniliğini ve ilerlemesini engelleme riskini alması gerekiyor.


Bugün bitcoin'in piyasa değeri, 1 trilyon dolar değerinde. PayPal, Visa ve Square gibi şirketler toplu olarak kriptoya milyarlarca yatırım yaptıkça, piyasa katılımcılarının sektörün toplu çevresel etkisini önemli ölçüde azaltma konusunda liderlik etmesi gerekiyor.


Kripto için artan talep, madencilik operatörleri arasında rekabetin yoğunlaşması ve daha yüksek enerji kullanımı anlamına geliyor. Örneğin, Şubat ayının ikinci yarısında, BTC'nin elektrik tüketiminin yüzde 163'den fazla arttı.


Sürdürülebilirlik, küresel ve yerel liderlerin gündemlerinde bir endişe konusu haline geldi. Paris iklim anlaşmasına yeniden katılan Biden yönetimi bunun ilk göstergesiydi ve son zamanlarda birkaç federal ve eyalet kurumunun küresel iklim krizini ele almanın ne kadar öncelikli olacağını gösteren açıklamalar yapmıştı.


Önerilen bir New York yasa tasarısı, kripto madencilik merkezlerinin devletin çevresel etkilerini tam olarak değerlendirmesine kadar faaliyet göstermesini yasaklamayı amaçlıyor. Bu yılın başlarında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu , hissedarların şirketlerin bu konuda ne yaptıklarına dair giderek daha fazla bilgi istediği için iklim açıklamaları hakkında kamuoyu görüşü çağrısında bulunurken, Hazine Bakanı Janet Yellen, bitcoin işlemede tüketilen enerji miktarının çok fazla olduğu konusunda uyardı. Birleşik Krallık, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar en az yüzde 68 azaltma planlarını açıkladı ve başbakan geçen yıl yeşil sanayi devrimi için iddialı bir plan devreye aldı.


Kripto paralar bu nokta artık tartışmaya açık değil. Hem işletmeler hem de tüketiciler için gerçek dünya faydaları yaratıyor - her zamankinden daha fazla şeffaflıkla daha hızlı, daha güvenilir ve daha ucuz işlemler gibi avantajlar. Ancak endüstri olgunlaştıkça sürdürülebilirliğin merkezde olması gerekiyor.


Şimdi daha sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmak, daha sonraki bir büyüme aşamasında onu "tersine mühendislik" yapmaktan daha kolay. Kripto para piyasasındakiler, otomobil endüstrisini bir kanarya olarak düşünmelidir: Araba üreticileri artık düşük karbonlu ve karbon nötr çözümleri büyük bir maliyetle ve rahatsızlıkla yeniliyor.


Pazar katılımcılarının, temiz, yenilenebilir enerjiyle desteklenen düşük emisyonlu bir geleceği gerçekleştirmek için aktif olarak birlikte çalışması gerekiyor. Geçen ay, Crypto Climate Accord (CCA), Ripple, World Economic Forum, Energy Web Foundation, Rocky Mountain Institute ve ConsenSys dahil olmak üzere 40'tan fazla destekçiyle dünyanın tüm blok zincirlerinin 2025 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan güç almasını sağlama hedefledi başlatıldı.


Bazı endüstri katılımcıları yenilenebilir enerji çözümlerini araştırıyor, ancak daha büyük endüstrinin daha alacağı uzun bir yol var. Hasher'ların% 76'sı faaliyetlerini güçlendirmek için yenilenebilir enerji kullandıklarını iddia ederken, hashing'in toplam enerji tüketiminin yalnızca yüzde 39'u yenilenebilir kaynaklardan geliyor.


Anlamlı bir etki yaratmak için, endüstrinin yenilenebilir enerji kullanımını ölçmek ve yenilenebilir enerjiyi madenciler için erişilebilir ve ucuz hale getirmek için açık ve şeffaf bir standart bulması gerekiyor. CCA zaten böyle bir standart üzerinde çalışıyor. Ek olarak, şirketler kalan emisyonlar için yüksek kaliteli karbon dengelemeleri için ödeme yapabilirler - ve hatta belki de eski emisyonlar.

Sektör daha sürdürülebilir uzun vadeli olmaya çalışırken, şu anda yapılabilecek çevreci seçimler var ve bazı sektör oyuncuları işe koyuluyor. Stripe gibi Fintech'ler, müşterilerini ve ortaklarını daha sürdürülebilir olmaya teşvik etmek için karbon yenileme programları oluşturdu.


Şirketler, herhangi bir blok zincirini karbonsuzlaştırmak için Energy Web Foundation ve Renewable Energy Business Alliance gibi kuruluşlarla ortaklık kurabilir . Orada kaynaklar yenilenebilir enerji kaynakları ve yüksek kaliteli karbon uzaklıklar erişmek isteyenler için. Diğer seçenekler arasında, blok zincirleri ve kriptofinans için emisyonları önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olmak için iş kanıtı (madenciliği içeren) kullanmayan XRP Ledger gibi doğal olarak düşük karbonlu teknolojilerin kullanılması yer alıyor.


XRP Ledger, karbonsuzdur ve çalışma kanıtından yaklaşık 120.000 kat daha fazla enerji verimli olan Federated Consensus adı verilen bir doğrulama ve güvenlik algoritması kullanır. İkinci en büyük blok zinciri olan Ethereum, iş kanıtından çok daha az enerji yoğun bir doğrulama mekanizmasına geçiş yapıyor. İş kanıtı sistemleri tasarım gereği verimsizdir ve bu nedenle ileriye dönük ilerlemeyi sürdürmek için her zaman daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacaktır.


İklim değişikliğinin yıkıcı etkisi endişe verici bir hızla ilerliyor. Sürdürülebilirlik için istek uyandıran taahhütlerde bulunmak - veya daha kötüsü, sorunu inkar etmek - yeterli değildir. Paris anlaşmasında olduğu gibi, sektörün gerçek hedeflere, toplu eyleme, yeniliğe ve paylaşılan hesap verebilirliğe ihtiyacı var.


Çözümler pratik, pazar odaklı olabilir ve herkes için değer ve büyüme yaratabilir. İklim savunucuları, temiz teknoloji endüstrisi liderleri ve küresel finans karar vericileriyle birlikte kripto, blok zincirini yeşil, dijital bir finansal gelecek yaratmada ileriye dönük en sürdürülebilir yol olarak konumlandırmak için birleşebilir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page