top of page
Ara

İşe alım için sosyal medya nasıl kullanılır: En iyi 5 uygulama

Sosyal medya işe alım artık yeni bir trend değil. En sık kullanılan yetenek kazanma taktiklerinden biridir

İşe alım için sosyal medya nasıl kullanılır: En iyi 5 uygulama

Sosyal medya işe alım artık yeni bir trend değil. En sık kullanılan yetenek kazanma taktiklerinden biridir. Çoğu insan en az bir sosyal medya platformu kullandığından, yeni iş adaylarını çekmek ve işe almak için bu kanallardan yararlanmak mantıklıdır.


Sosyal medya işe alım tanımlı

Sosyal işe alım, işe alım uzmanlarının sosyal medya platformları aracılığıyla aday bulmak için kullandığı yöntemdir. Aynı zamanda sosyal medya işe alım, sosyal işe alım ve sosyal işe alım olarak da adlandırılır.


Sadece işe almanın yanı sıra sosyal medya, işveren markalaşmasında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu kanallar, işverenlerin çalışanlarının değer tekliflerini yaymalarına ve gelen işe alım çabalarını optimize etmelerine yardımcı olur.


Sosyal medya kullanımının sürekli artmasıyla, sosyal medya işe alım, yetenek edinme profesyonelleri arasında popülerliğini artırıyor. 18-34 yaş arası çalışanların yaklaşık dörtte üçü en son işlerini sosyal medya aracılığıyla bulduğu için bu şaşırtıcı değil. Ayrıca, işe alım uzmanlarının yaklaşık yüzde 90'ı LinkedIn'den birini işe aldıklarını bildiriyor.


İyi yapılandırılmış sosyal işe alım stratejilerine sahip kuruluşların, pasif iş arayanlara ulaşma, şirket kültürlerini daha iyi sergileme, iş reklamlarından tasarruf etme, aday kişileri daha iyi hedefleme ve daha fazla tavsiye alma olasılığı daha yüksektir.


Neden her şirket işe alım için sosyal medyayı kullanmalı?

İşe alımda sosyal medyadan yararlanmanın birçok faydası vardır. Bazı işverenler için sosyal medya kanalları, yeni iş adaylarının ve yüksek kaliteli iş başvurularının ana kaynağıdır. Bunun nedeni, sosyal medya işe almanın, işe alım görevlilerinin ve diğer yetenek edinme profesyonellerinin hedef kitlelerini daha iyi hedeflemesini ve daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamasıdır.

Öyleyse , sosyal işe almanın bazı temel faydalarına bir göz atalım.


Pasif iş arayanlara ulaşın

Pasif iş arayanlar, aktif olarak fırsat aramayan, ancak daha iyi bir teklifi düşünen kişilerdir. Bu insanlar iş ilanları bulmak için iş kurullarına gitmezler ve şirketlerin kariyer sitelerini ziyaret etmezler.

Aktif iş arayanlardan çok daha pasif kişiler olduğu için işverenlerin her iki gruba da ulaşmanın yollarını bulması gerekiyor. Sosyal medya bunu yapmanın en iyi yolu! Araştırmaya göre , işverenlerin yüzde 80'i sosyal işe alımların pasif adaylar bulmalarına yardımcı olduğunu söylüyor.


Yüksek kaliteli adayları işe alın

Hem pasif hem de aktif iş adaylarına ulaşabilme özelliğinden dolayı sosyal medya aynı zamanda en kaliteli iş adaylarının en iyi kaynaklarından biridir. Araştırmaya göre, işe alım uzmanlarının yüzde 59'u sosyal medya aracılığıyla sağlanan adayları "en yüksek kalite" olarak değerlendirdi.


Ücretli sosyal medya iş ilanları ayrıca işe alım görevlilerinin çok özel hedef kitleleri hedeflemesine ve kendi organizasyon kültürlerine uyan kişileri işe almasına olanak tanır. Belirli bilgi, beceri, deneyim ve kıdem seviyelerine sahip kişileri hedeflemek, işe alım görevlilerinin alakasız başvuruları ortadan kaldırmasını ve daha kaliteli başvuru sahipleri bulmasını sağlar.


Süreyi ve istihdam başına maliyeti azaltın

İşe alım için sosyal medyayı kullanan işe alımcılar, yeni adayları işe almak için genellikle daha az kaynak harcarlar ve diğer kanallara odaklanan işe alım görevlilerine kıyasla pozisyonlarını daha hızlı doldururlar.


Örneğin, iş ilanları ile karşılaştırıldığında, sosyal medyada reklam vermek çok daha ucuz olabilir. İşe alım sürecini önemli ölçüde kısaltan daha yüksek kaliteli adaylar getirir. Ayrıca, iş arayanlar sosyal medyayı ve profesyonel ağları iş ilanları, iş ilanları, işe alım ajansları ve işe alım etkinliklerine kıyasla en faydalı iş arama kaynağı olarak görüyorlar.


İşveren markanızı sergileyin

Araştırmaya göre, adayların yüzde 75'i işe başvurmadan önce bir şirketin itibarını araştırıyor ve iş arayanların yüzde 62'sinin bir şirketin işveren markasını değerlendirmenin bir yolu olarak sosyal medyayı kullandığı bildiriliyor.


Bu nedenle sosyal medya sadece iyi bir işe alım kanalı değildir. Ayrıca, şirketlerin mevcut çalışanlarını, kurum kültürlerini, değerlerini, faydalarını ve adayların başvurmaya karar vermeden önce bilmek istedikleri her şeyi sergileyebilecekleri en verimli işveren markası kanalıdır.


En iyi sosyal işe alım uygulamaları

İşe alımda sosyal medyayı kullanmanın faydalarından bazılarına kısaca değindiğimize göre, şimdi en iyi uygulamalardan bazılarına göz atalım. En iyi uygulamalar, aday kişilerinize ve hedef kitlenize göre değişiklik gösterse de, yetenek edinme uzmanlarının uyması gereken belirli kurallar vardır.

Doğru kanalları seçin

Günümüzde çok çeşitli sosyal medya kanalları bulunmaktadır. Bu nedenle, kanalların her birinin nasıl çalıştığını ve her kanaldaki birincil kitlenin kim olduğunu anlamak önemlidir. Örneğin, tasarım, pazarlama, perakende ve benzeri alanlardaki kişileri hedeflerken Instagram en uygun kanal olabilirken, bu kanal geliştiriciler için en iyi seçim olmayabilir.


Bunun yerine, bazı işverenler geliştiricileri Reddit, GitHub ve StackOverflow gibi bazı niş sosyal medya platformları ve forumları aracılığıyla işe almaya başladı.


Bugün, LinkedIn hala yeni işe alımlar bulmak için kullanılan en popüler sosyal ağdır ve işe alım görevlilerinin yüzde 90'ından fazlası şirket açık pozisyonlarını doldurmak için LinkedIn'i kullanır.


Sosyal medya profillerinizi iyileştirin

İşe alım için kullandığınız sosyal medya profilleri, şirketinizin kültürünü ve temel şirket değerlerini temsil etmelidir. Birçok kuruluş, Facebook ve Instagram'da işveren markası ve yetenek kazanımı için belirlenmiş ayrı profiller oluşturur.

Bu şekilde, kuruluşunuzun alıcı kişiliğine değil, aday kişiliğinize gerçekten odaklanabilirsiniz. Sen edebilir iletişim ve mesajlaşma hedef potansiyel iş arayan doğru ve içerik adaylar arıyoruz vitrin.

Ayrıca, birçok kuruluş kendi çalışanlarını LinkedIn'deki kişisel profillerini optimize etmeye teşvik eder. Markalı ve tutarlı kapak resimleri sağlarlar veya çalışanlardan profillerine şirketin kariyer sitesine bağlantılar eklemelerini isterler.


LinkedIn'i işe alım için kullanıyorsanız, kuruluşların kültürlerini ve çalışanların oluşturduğu içeriği sergilemeleri için harika bir yol sağlayan bir LinkedIn yaşam sayfası uygulamayı da düşünmelisiniz.

Davetkar görseller ve akılda kalıcı başlıklar kullanın

Sosyal medyada iş ilanlarının reklamını yaparken davetkar ama net mesajlar kullanmalısınız ve her zaman kimi aradığınızı açıkça belirten bir görsel eklemelisiniz.


Buffer tarafından araştırması, yüzde 63 (veya üçte ikisi) sosyal medya yemlerin görüntülerin oluşur. Bununla, alakalı görüntülere sahip içerik, olmayan içeriğe göre, yüzde 94 daha yüksek yanıt bildirir.


Ayrıca iş ilanları gönderirken hashtag kullanmayı da unutmayın. Bazı iş arayanlar #kariyerfırsatı ve #kariyer gibi hashtag'leri takip eder, bu yüzden bunları eklemek adaylara daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olabilir.


Ücretli reklamlarla deneme

Daha önce, ücretli reklamları iş promosyonları için ve işveren markalı içeriğinizin görünürlüğünü artırmak için kullanmaktan kısaca bahsetmiştik. Sosyal medyada ücretli reklam kullanmanın en büyük faydalarından biri, iş ilanları gibi diğer kanallara kıyasla daha iyi hedeflemedir.

Ek olarak, Facebook ve Instagram'da sosyal medya reklamcılığı genellikle çok daha uygun maliyetlidir. Sosyal medyada adayları iş unvanlarına, konumlarına, ilgi alanlarına ve diğer birçok kritere göre hedeflemek kolaydır ve bu da reklamları çok daha hedefli hale getirir.


Daha küçük bütçelerle başlayın ve sonuçları izleyin. Ne tür altyazıların ve resimlerin hedef kitlenizde daha iyi yankı bulduğunu görmek için A/B testiyle denemeler yapın.


Çalışanlarınızdan yardım alın

Sosyal medya işe alım çabalarınızda ustalaşmak için çalışanlarınızın yardımına ihtiyacınız olacak . İşveren markası elçileri olan kuruluşlar, yeni adayları çekme ve daha kaliteli çalışanları işe alma konusunda çok daha başarılıdır.


Bir Monster anketi, katılımcıların yüzde 65'i kendi ağında kişisel bağlantı üzerinden duymuş eğer yeni bir iş fırsatı ele alacak.


Başka bir çalışmada, insanların yüzde 92'si arkadaşlarınızdan tavsiyeler güven pazarlama, promosyon veya reklam başka türlü üzerinde ve aile ve iş arayanların bir şirket hakkında bilgi almak için en güvenilir kaynak olarak değerlendiriyor.

Bu nedenle, sosyal işe alımda kendi çalışanlarınızın çok önemli bir rol oynaması kaçınılmazdır!

Çalışan savunuculuğu yoluyla sosyal işe alım, işe alım sürecine başladığınızda erişiminizi otomatik olarak artırır. İş listelerinizi yalnızca kendi sosyal ağları üzerinden paylaşarak, iş gücünüz çok daha geniş bir kitleyle bağlantı kurma yeteneğinizi katlanarak artırır.


Çalışan savunuculuğu ile sosyal medya işe alım stratejinizi güçlendirin

Çalışanlar, her sosyal işe alım stratejisinde en önemli paydaşlardır. Çalışanlar olmadan, kuruluşların sosyal işe alım çabalarından mümkün olan en yüksek yatırım getirisini elde etmeleri imkansızdır.


Çalışanların sadece kurumun açık pozisyonlarını paylaşarak daha fazla kişiye ulaşması değil, aynı zamanda kurumlarının işveren markasının güçlenmesinde de büyük rol oynuyorlar. Ancak başarılı bir çalışan elçiliği programı oluşturmak ve yönetmek, doğru teknoloji olmadan zordur.

0 yorum
bottom of page