top of page
Ara

iPod mucidi Tony Fadell: "Hayatım boyunca başarısızlıkla yüzleştiğim zamanlarım oldu"

Tony Fadell, iPod'un babası olarak tanınmadan önce, kendi teknoloji işletmesi için fon sağlamaya çalışırken 80 risk sermayesi yatırımcısı tarafından reddedildiğini söyledi

Tony Fadell, iPod'un babası olarak tanınmadan önce, kendi teknoloji işletmesi için fon sağlamaya çalışırken 80 risk sermayesİ yatırımcısı tarafından reddedildiğini söyledi.


Fadell, 1990'larda teknoloji endüstrisindeki ilk yıllarını düşünerek, "Yani tam anlamıyla on yıllık bir başarısızlık yaşadım," dedi.


Fadell, 1990'larda Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren ancak 2000'lerin başında iflas eden teknoloji devi Apple'ın yan şirketi General Magic'in eski meslektaşları ile 2020 CogX konferansında bir panelde konuşuyordu.


General Magic, işle ilgili bir 2018 belgeselinde “Silikon Vadisi'nden çıkan, kimsenin duymadığı en önemli şirket” olarak tanımlandı. İlk akıllı telefonun planını tasarlayan ve dokunmatik ekranlar ve emojiler gibi diğer modern teknolojilere öncülük eden şirketti.


Fadell, mobil bilgi işlem grubunu kurduğu Hollandalı elektronik markası Phillips'e geçmeden önce, kişisel elde tutulan iletişim teknolojisini geliştirmek için dört yıl boyunca General Magic'te çalıştı. Daha sonra 1999'da tüketici elektroniği şirketi Fuse Systems'ı kurarak kendi başına çıktı, ancak dotcom krizi bir yıl sonra vurdu.


Fadell, "her zaman sınırları zorlamaya, kendini kaldırmaya, tekrar denemeye" o 10 yılı atlatmanın, ancak 2000 yılında borsa çöküşüyle ​​yüz yüze kalmanın zor olduğunu söyledi.


"Küçük bir şirketimiz vardı ve (risk sermayesi yatırımcılarına) 80 teklif vermek zorunda kaldım ... ve 80'in tamamı hayır dedi" dediğini hatırlıyor.


"Bu yürek burkan başarısızlıktan on yıl geçmek ve insanlar" hayır yanılıyorsun, hayır yanılıyorsun "demek canımı yakıyor. Ancak bu, önümüzdeki 10 yıl ve sonrası için sahneyi hazırladı, bildiğiniz iPod ve ardından yeniden General Magic olan iPhone'du ”diye ekledi Fadell.


Koronavirüs

Finansman bulamayınca, Fadell, 2001 yılında Apple'a danışman olarak katıldı, iPod için ilk konseptini ortaya çıkardı ve daha sonra geliştirme sürecini yönetmek için işe alındı. Ayrıca iPhone'u birlikte yarattı ve 2008'den 2010'a kadar Apple CEO'su Steve Jobs'un danışmanlığını yaptı.


Fadell’in bir sonraki icadı, ev için akıllı bir enerji cihazı olan Nest Termostat oldu. Google, 2014 yılında akıllı termostatın arkasındaki şirketi Nest Labs'ı satın aldı.


Şu anda küresel teknoloji danışmanlığı ve yatırım firması Future Shape'de müdür konumunda.


Future Shape'in portföyündeki şirketlere koronavirüsün getirdiği finansal zorluklarda ayakta kalabilmelerine yardımcı olmak, ona kariyerinin erken dönemlerinde yaşadığı aksaklıkları hatırlattığını söyledi.

"O başarısızlık günlerine geri dönmüş gibi hissettim ama (düşünüyorum) bu hataları tekrar etmemek için ne yapabiliriz? Mücadele eden şirketleri daha güçlü kılmak için ne yapabiliriz? Ve bunun üzerinden geçin ve daha iyi bir plan yapın ve umarız dünyayı istedikleri gibi değiştirecek fikirleri bulabiliriz. "
0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page