top of page
Ara

Ikea Fransa, personelini gözetlediği için 1 milyon avro para cezasına çarptırıldı

Fransız mahkemesi, İsveç mobilya zincirinin Fransa'daki personelini gözetlemekten suçlu bulunmasının ardından Ikea'ya 1 milyon Euro para cezası ödemesine hükmetti

Bir Fransız mahkemesi, İsveç mobilya zincirinin Fransa'daki personelini gözetlemekten suçlu bulunmasının ardından Ikea'ya 1 milyon Euro para cezası ödemesine hükmetti

Ikea Fransa, personelin özel verilerini toplamak için özel dedektifler ve polis memurları kullanmakla suçlandı.


Bu, iş başvurularını incelemek için sabıka kayıtlarına yasadışı bir şekilde erişmeyi de içeriyordu.

Ikea'nın dünya çapındaki mağazalarının çoğuna sahip olan Ingka grubu, özür diledi ve uygulamaları kınadı.


Reuters haber ajansı tarafından bildirilen bir açıklamada şirket, "bunun tekrar olmasını önlemek için büyük bir eylem planı uyguladığını" söyledi.


Salı günü eski risk başkanı Jean-François Paris'e 18 ay ertelenmiş hapis cezası ve 10.000 € para cezası verildi. AFP haber ajansı, bir zamanlar bir çalışanın yeni bir BMW Cabrio'ya nasıl parasının yeteceğini öğrenmek istediğini ve Bordeaux'daki bir personelin neden "birdenbire protestocu haline geldiğini" sorduğunu bildirdi.


Eski Ikea Fransa CEO'su Jean-Louis Baillot, iki yıl ertelenmiş hapis cezası ve 50.000 € para cezasına çarptırıldı. Avukatı, AFP'ye Bay Baillot'un karar karşısında "şok olduğunu" ve temyize gitmeyi düşündüğünü söyledi.


Savcılık, Ikea ve Baillot'un bir yıl hapis cezasına çarptırılması ve iki yıl daha askıya alınması için 2 milyon avro para cezası talep etmişti.


Nasıl ortaya çıktı?

Versailles mahkemesindeki rıhtımda bulunan 15 kişi, üst düzey yöneticiler ve eski mağaza müdürlerinden oluşuyordu. Dört polis memuru da gizli bilgileri vermekten yargılandı. Dava, 2009-2012 yılları arasında Ikea Fransa'nın personeli gözetim altında tutmasına odaklandı. Mağaza yöneticileri, toplu gözetim sistemini işe başvuranları incelemek ve personelini kontrol etmek için kullandı.


Personelin banka hesap kayıtlarını incelemek ve işçiler hakkında rapor vermek için sahte çalışanları kullanmakla suçlandılar.


Mağaza müdürü Patrick Soavi, mahkemeye polisteki bir kuzeninden kişisel verileri nasıl aldığını anlattı. Polis memuru Alain Straboni'den Ikea işleri için seçilen 49 adaya "göz atmasını" istedi.


Polis bilgisayarında yapılan aramanın ardından, üç kişinin küçük suçlar işledikleri yanıtını aldı. Daha sonra Bay Soavi, kontrol edilmek üzere 68 isim daha gönderdi ve kendisine adaylardan beşini düşürmesi tavsiye edildi.

"Çok saf ve aşırı gayretli olduğumun farkındayım ama bizden bu kontrolleri yapmamız isteniyordu ve bu sisteme adım attığımda çok geçti" dedi.

AFP haber ajansı, mahkeme belgelerine atıfta bulunarak, Ikea'nın özel dedektifler için yıllık faturasının 600.000 Euro'ya ulaştığını bildirdi.


Gazeteciler uygulamaları ilk kez 2012'de ifşa etti. Olaydan etkilenen Ikea, dört yöneticiyi kovdu ve yeni bir davranış kuralları aldı.


Kaç kişi etkilendi?

Eyalet savcısı Pamela Tabardel, yasadışı gözetimin yaklaşık 400 kişiyi kapsadığını söyledi.

Mart ayında dava açıldığında, "Tehlikedeki şey, özel hayatımızın kitlesel gözetim tehdidine karşı korunmasıdır" dedi.


Yöneticilerin, özel güvenlik şirketi Eirpace'i kullandıkları ve bunun da polisten kişisel veriler topladığı tespit edildi. Yaşam tarzları ve önceki cezai hükümler hakkında bilgi içeriyordu.


Eirpace patronu Jean-Pierre Fourès, iki yıl ertelenmiş hapis ve 20.000 € para cezasına çarptırıldı.

Duruşma başladığında Ikea Fransa, gizlilik ihlallerini "şiddetle kınadığını" belirten bir açıklama yaptı ve "şirketin değerlerine ve etik standartlarına ciddi zarar veren bu durum" için özür diledi.

Ikea avukatı Emmanuel Daoud AFP'ye verdiği demeçte, mahkemenin "Ikea Fransa'nın çabalarını dikkate alarak" "birçok beraat" verdiğini söyledi. Firmanın yönetişiminde reform yaptığını ve bir etik komite kurduğunu kaydetti.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page