top of page
Ara

İşlerinizi iş yerinde bırakmanın ipuçları

Elizabeth Grace Saunders, "How to Leave Work at Work" adlı yazısı oldukça ilgi çekici.

Bazı işlerde “açık” ile “kapalı” olduğunuz zaman arasında çok net çizgiler vardır, bazılarında ise çizgiler bulanıktır - veya potansiyel olarak yoktur. Bu, özellikle zihinsel olarak işten rahatsız olmamayı büyük bir zorluk haline getiriyor.


Bu, kızınız günüyle ilgili bir hikaye anlatırken akşam yemeğinde oturmanıza yol açabilir, ancak onu duymak yerine patronunuzdan bir e-postanın gelip gelmediğini merak ediyorsunuz. Bu, uyku, egzersiz veya dizüstü bilgisayarınıza yapıştırılmış eşinizle konuşmak için harcayabileceğiniz zamanı değiştirmek anlamına gelebilir. Faturalarınızı ödemek, emeklilik için plan yapmak veya toparlanmak için zaman ayırmadığınız için mali durumunuz veya eviniz karmakarışıkken, iş hayatınızı düzene sokmuş gibi görünebilir.


Sınırlarla ilgili makalemde paylaştığım gibi, mümkün olan şey işinize, iş kültürünüze ve iş arkadaşlarınıza göre değişebilir. Ancak çoğu durumda, çalışmadığınız zamanlarda çalışarak dikkatinizin dağınıklığını azaltabilirsiniz.


Bir zaman yönetimi koçu olarak, bu dört adımın yardımcı olabileceğini buldum. Bu değişiklikleri kademeli olarak uygulamak ve 2020'de işinizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak ne kadar bırakabileceğinizi görmek için kendinize meydan okumanızı tavsiye ederim.


Adım 1: “İş sonrası” tanımı yapın

Geleneksel bir sabah 9 ila 6 işiniz varsa, saatleriniz sizin için ayarlanmıştır. Ancak esnek çalışma saatleri olan bir ortamda çalışıyorsanız, günün her saatinde açık ve kapalı olmak istediğinizde düşünmeniz gerekir. İşvereninizin her hafta çalışmanız beklenen belirli sayıda saati varsa, bu saatleri çocuklarınızı okula veya ders dışı etkinliklere götürmek, belirli bir trene binmek veya katılmak gibi sabit kişisel taahhütlerinize nasıl uyduracağınızı görerek başlayın. gerçekten zevk aldığınız bir egzersiz dersi. Uygun çalışma zamanını koymak için ne zaman başlayıp durmanız gerekir?


Öte yandan, şirketinizin çalışmanız gereken belirli bir süresi yoksa - mesela, serbest çalışıyorsanız veya yalnızca sonuç odaklı bir çalışma ortamınız varsa - ancak işiniz hala neredeyse tüm uyanık saatlerinizi kaplıyor, tersine yaklaşım. Uyku, egzersiz, aile, arkadaşlar, temizlik, mali işler vb. Gibi faaliyetler için kaç saat istediğinizi düşünün. Sonra bu kişisel önceliklere uymak için günlük ve haftalık olarak ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini görün. Bu, daha sonra "çalışma saatleri dışında" olmak istediğiniz zamanın parametrelerini tanımlar.


Adım 2: zihinsel netliğe sahip olun

Sonra, neyin yapılması gerektiği ve bunu ne zaman tamamlayacağınız konusunda zihinsel netliğe sahip olduğunuzdan emin olun. Bu, bir not defterinde, görev yönetimi uygulamasında, proje yönetim sisteminde veya takviminizde yapmak zorunda olduğunuz birçok görevi yazdığınız bir yere sahip olmayı içerir. Önemli olan, zihinsel yapılacaklar listenizdeki her şeyi hatırlamaya çalışırken gece yatakta yatmamanızdır.


Sonra bu listeye sahip olduktan sonra çalışmanızı planlayın. Bu, programınızda önceden bir rapor üzerinde çalışmak için zaman ayırmak, ertesi günkü toplantılarınıza hazırlık yapmak için takviminize zaman ayırmak veya toplantılara katılmak yerine kendi işinizi yapmak için ayıracağınız belirli saatleri planlamak anlamına gelebilir. diğer insanların isteklerine cevap vermek. Bu planlama, bir şeyin çatlaklardan düşeceği veya bir son tarihi kaçıracağınız endişesini azaltır.


Zihinsel berraklığınızı artırmanın son kısmı, iş gününün sonunu özetlemektir. Bu süre zarfında, kesinlikle yapılması gereken her şeyin, özellikle de son teslim tarihi zor olan görevlerin tamamlandığından emin olmak için günlük yapılacaklar listenize ve takviminize bakın. Ayrıca, ofisten ayrılmadan önce herhangi bir acil mesajın bulunduğundan emin olmak için e-postanızı hızlı bir şekilde tarayabilirsiniz. Bazı insanlar için, bunu o gün yaptıkları son şey olarak, yani dışarı çıkmadan 15 ila 30 dakika önce yapmak iyi olur. Diğerleri için, ayrılmaları gerekmeden bir veya iki saat önce takvimlerine bir hatırlatıcı koymaları daha iyidir. Bu onlara öğeleri toparlamaları için daha cömert bir zaman süresi sağlar.


3. Adım: iş arkadaşlarınızla iletişim kurun

Bazı iş durumlarında, saat 18: 00'den sonra çevrimdışıyım gibi kesin bir mesai sonrası sınır belirleyebilirsiniz. Ancak diğer durumlarda, çizgiler çok daha bulanıktır.


İş ve ev arasında net bir ayrım çizgisine sahip olabileceğiniz durumlarda, bunu meslektaşlarınızla doğrudan iletişim kurmanızı tavsiye ederim. Örneğin, "Genelde saat 18: 00'de işten çıkıyorum, bu yüzden benimle bu saatten sonra iletişime geçerseniz, sonraki iş günü sabah 9'dan sonra bir ara benden haber almayı bekleyebilirsiniz" diyebilirsiniz. Veya bazı durumlarda eylemleriniz bu tonu ayarlayabilir. 18:00 ile 09:00 arasında sizden haber alamazlarsa, bu sizin müsait olmadığınız beklentisini oluşturacaktır.


Ancak, daha sürekli bağlantı gerektiren işleri olan diğerleri için, insanların size nasıl ulaştığını kontrol etmek için bazı yönergeler ayarlamak, böylece istenmeyen kesintileri azaltmak isteyebilirsiniz. Örneğin, "Gün içinde soru sorarak bana mesaj göndermeniz sorun değil, ancak saat 18: 00'den sonra, durum gerçekten acil değilse lütfen mesaj yerine bana bir e-posta gönderin" diyebilirsiniz. Benzer şekilde, spor salonuna gitmek veya okuldan sonra çocuklarınızı almak gibi şeyler için gün içinde uzun molalar verdiğiniz çok esnek bir programınız varsa, insanları belirlediğiniz belirli, tercih ettiğiniz yollarla size ulaşmaya teşvik edin. Örneğin, "Gün içinde bilgisayarımdan uzakta olabileceğim zamanlar olabilir. Hızlı bir yanıt almanız gerekiyorsa, beni arayın veya kısa mesaj gönderin. ”


Bu senaryolarda, yalnızca en önemli çalışmanın sizi acil çağrı veya metin yoluyla kişisel veya ailevi yükümlülüklerinizden uzaklaştıracağını bilirsiniz ve bant genişliğine sahip olduğunuzda dikkatinizi acil olmayan çalışmaya dönüştürebilirsiniz.


4. Adım: iş yerinde işinizi tamamlayın

Bunu söylemek çılgınca gelebilir, ancak iş yerinde çalışma izni vermenizi teşvik etmek istiyorum. Birçoğu için, "gerçek işi", herkes ofisten ayrıldıktan sonra veya gece boyunca çocuklarını yatağa yatırdıktan sonra 17:00 veya 18:00 sonrası için ayırdıkları bir şey olarak algılarlar. İnsanlar bu zihniyete sahipler çünkü bu zaman, kimsenin ofisinize uğramadığı veya sizden hemen bir şey istemediği birkaç değerli saat gibi görünebilir. Ancak mesai saatleri dışında iş nedeniyle dikkatinizin dağılmasını önlemek istiyorsanız, işinizi gün içinde yapmanız gerekir.


Zihinsel netlik adımı altındaki eylemleri tamamlamak, bu süreçte uzun bir yol alacaktır. Gerçekten zamanınızı koruyun. Proje çalışması için zaman ayırın. E-postayı cevaplamak için takviminize zaman ayırın. Ve takip, çalışmak için ofisinizden başka bir yere gitmeyi gerektiriyorsa, yapın. Görevleri bitirmek için kendinizle toplantılar yapın ve devam edin. Stresli olduğunuzda işin dikkatini dağıtmak imkansız değilse de, son derece zordur, çünkü işinizi yapmadınız.


Ve standart gününüzün dışında bazı işler yapmanız gerekiyorsa (veya yapmak istiyorsanız), bunu zaman sınırlandırdığınızdan emin olun. Örneğin, bu akşam 8-9 arası çalışıp sonra duracağım. Ya da Cumartesi günü saat 1-4 arası üç saat sürecek ama o zaman öncesi veya sonrası çalışmayı düşünmeyeceğim. Bir zaman belirlemek ve ona bağlı kalmak, bütün gece veya tüm hafta sonu çalışmayı düşünmek ve hiçbir şey yapmamaktan çok daha iyidir.


Bireyler olarak, en iyi işimizi yapmak için zihinsel bir molaya ihtiyacımız var ve kendimize zaman ayırmak - işin dikkati dağılmadan - en iyi benliğimiz olmamıza yardımcı olabilir. İşle ilgili düşüncelerin asla aklınızdan geçmeyeceğini garanti edemem, ancak bu dört adımla, mesai saatleri dışında işten ne kadar dikkatinizin dağıldığını azaltabilirsiniz.


Yazının orijinal hali: How to Leave Work at Work

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page