top of page
Ara

Huawei artık Çin'de ciddi bir tehdit unsuru

Sadece birkaç ay önce Huawei, kara liste olasılıklarına meydan okudu ve önce Nisan ve ardından ikinci çeyrekte rakibi Samsung'u küresel akıllı telefon satışlarında beklentileri aştı

Sadece birkaç ay önce Huawei, kara liste olasılıklarına meydan okudu ve önce Nisan ve ardından ikinci çeyrekte rakibi Samsung'u küresel akıllı telefon satışlarında beklentileri aştı

Sadece birkaç ay önce Huawei, kara liste olasılıklarına meydan okudu ve önce Nisan ve ardından ikinci çeyrekte rakibi Samsung'u küresel akıllı telefon satışlarında beklentileri aştı. Huawei nihayet bu gıpta ile bakılan dünyanın bir numaralı yuvasına ulaşma hedefine ulaştı. Ama son birkaç ayda ne büyük bir fark yarattı.


Bu hafta, Samsung’un üçüncü çeyrek karının geçen yıla göre muhtemelen %58 arttığı, akıllı telefon satışlarının piyasalar toparlanırken arttığı haberi, Koreli devin Çinli rakibinden bu üst sırayı tekrar alacağı anlamına geliyor. İkili, ikinci çeyrekte satışlarında kıran kırana bir mücadele halindeydiler, ancak Huawei çok az öne geçti. Çin’in koronavirüs kapanmasından erken toparlanması anahtar rol oynadı.


Şimdi, manşet düzeyinde, Samsung, Huawei’nin ABD’nin dertlerinden büyük bir fayda sağlıyor. Huawei'nin amiral gemisi akıllı telefonlarını güçlendirmek için gereken yonga setlerine erişimini engelleyen en son kara liste kısıtlamaları, mevcut stokları azaldığında 2021 satışlarını azaltacak gibi görünüyor. Bu amiral gemilerinin en sonuncusu olan Mate 40, 22 Ekim'de piyasaya sürülecek. ABD U dönüşü olmadığında, şirket içi bir Kirin yonga seti taşımak için bir süreliğine son cihaz olacak - hatta bazı raporlar Mate 40 talebini karşılamak için yeterli kalmayabileceğini gösteriyor.


Huawei, zor kazanılmış ihracat pazarlarına akıllı telefon satışlarında şimdiden keskin bir düşüş yaşıyor. Google yazılımlarının ve hizmetlerinin cihazlarından kestiği destek bunun en büyük kanıtı oldu. Şirketin Android'e alternatif HarmonyOS'a odaklanması, yanıttır ve bu, 2021'de yeni (ve mevcut) akıllı telefonlarda yolunu bulması muhtemel.


Elbette yeni akıllı telefonlar varsa. Bir ABD geri dönüşü yoksa veya Qualcomm bir lisansı güvence altına almadıkça ve ardından hızlı bir platform yeniden tasarlanmadıkça, gelecek yıl akıllı telefon satışlarındaki uçurum, hemen hemen belli. Bazı raporlar, Huawei’nin 200 milyondan fazla cihazının 2021’de 50 milyondan fazla birime düşebileceğini gösteriyor. Ve bu, bir Huawei cihazı satın alacak olan ancak şimdi başka bir yere gidecek olan yaklaşık 150 milyon kullanıcıya tekabül ediyor.


Huawei, ABD kara listesinin ilk 18 ayında iç pazarındaki muhteşem satışlarla hayatta kaldı, hatta başarılı oldu. Bu yılın ikinci çeyreğinde, şirket baş döndürücü bir %46 hisse elde etmişti ve bu, premium segmentlerde daha da yüksekti. Bu, Huawei akıllı telefonlarının% 70'inden fazlasının Çin'de satılması anlamına geliyor.


Ancak bu, Huawei iç pazarını korumak için ihracatı durdursa bile, Çin'de şaşırtıcı bir düşüşü önlemek için yeterli yonga setine sahip olmayacağı anlamına geliyor. Aç rakipler Xiaomi, Oppo ve Vivo pek çok yeni 5G telefonla hazır bekliyor ve on milyonlarca Çinli kullanıcı ayrıldıktan sonra yeniden kazanılmaları gerekiyor.


Bunun uluslararası ölçekte oynandığını zaten gördük. Xiaomi’nin şaşırtıcı ihracat büyümesi ile Huawei’nin şaşırtıcı ihracat düşüşü bir tesadüf değil. Xiaomi, Apple ve Samsung ile rekabet edebilmek için Huawei’nin etkili ihracat stratejisini (premium akıllı telefonlar) premium fiyattan daha düşük bir fiyata kopyalamada hızlı davrandı. Ve Xiaomi'nin uğraşacak Google kaybı yok. Bu değerli pazar yerlerini tamamen açık buldu.


Huawei’nin buna cevabı, stratejide değişikliğe gitmek. Donanımının kalitesiyle ödüllendirilen şirket, şimdi kendisini bir yazılım oyuncusu, hatta bir ekosistem oyuncusu olarak yeniden keşfediyor. Bu, Huawei'nin yazılım patronu Wang Chenglu'nun yakın tarihli bir Huawei konferansında "iyi bir ekosistem geliştirmenin iyi teknolojiler geliştirmekten çok daha zor olduğunu ... Çin'de yazılım geliştirme konusunda uzun bir geçmişe sahip değiliz."


Huawei’in, Apple’ın ve Google'ın muadillerine rakip olması için HarmonyOS’a ve HMS akıllı telefon çerçevesine ve uygulama mağazasına odaklanması, kendi akıllı telefonlarını öne ve merkeze koyarak kendi cihazları için bir ekosistem olarak başladı. Ancak yeni akıllı telefonlardaki bu kısıtlamalarla - yeni haber, HarmonyOS'un Android’in AOSP'sine alternatif olarak açık kaynak kodlu olacağı yönünde. Huawei burada bir Çin kartı oynuyor, Çin ile dünyanın geri kalanı arasında bir köprü kuruyor, daha fazla TikTok içerikleri yaratmak, iOS ve Android'e gerçek bir alternatif başlatmak için diyor.


Ancak bariz bir bükülme var. Bunun işe yaraması için, Huawei'nin diğer üreticileri kendi ekosistemini seçmeye, HarmonyOS'u benimsemeye ikna etmesi gerekiyor. Bunlar, pazar lideri Huawei’nin yakın düşüşünden yararlanmaya ayarlanan aynı Çinli OEM'ler olacaktır. Çin'in kendisi buraya adım atabilir ve iyi davranışları zorunlu kılabilir veya teşvik edebilir, ancak kendi araçlarına bırakıldığında, pazar bu tür bir muammaya yalnızca bir şekilde yanıt verecektir. Ve bu, Huawei’nin yeni ekosistem stratejisi için büyük bir tehdit.


Gelecek yıl, dengede asılı duran milyarlarca dolarlık gelecekteki kâr hakkında hiçbir şey söylememek, Huawei'nin akıllı telefon işi için kritik önem taşıyor. Şirket, yılın başından beri "hayatta kalma" dan bahsediyor - artık abartı daha gerçekçi bir şekilde yankılanıyor. Huawei, şüphesiz Çin’in IoT çevre birimlerini ve cihaz üreticilerini yeni stratejisine atlamaya ikna edecek. Ancak bir akıllı telefon çözümüne ve hızlı bir şekilde satış ve pazarla ilgili uzun ve maliyetli bir moratoryumdan kaçınma şansı vermesi gerekiyor.


Bu arada, Amerika’nın Kasım seçimlerinde olası Joe Biden’ın zaferi ve ABD’nin şu anda Huawei’nin işinde sahip olduğu boğucu baskının azalmasına yardımcı olabilir. Birkaç geçici tedarikçi lisansı - kısıtlamalarda herhangi bir gevşeme - biraz zaman kazanmak için yeterli olabilir. Ve şu anda, zaman neredeyse yonga seti stoklarını tüketenler kadar şirket hızlı üretim peşinde.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page