top of page
Ara

Google, pazarlama bütçelerini yarı yarıya azaltıyor

Google, koronavirüs tedbirleri kapsamında, yılın ikinci yarısında pazarlama bütçelerini yarı yarıya düşürmek ve işe alımları geçici süreliğine durdurma kararı aldı.

Kesintilerle ilgili bir e-posta, bu hafta pazarlama çalışanlarına gönderildi ve bütçe kesintilerine ve tam zamanlı ve sözleşmeli çalışanlar için yeni bir işe alım geçici süre durdurması dikkat çekti. Küresel bir direktörden Çarşamba günü çalışanlara gönderilen bir mesaj, “Pazarlamada ve Google'da bütçe kesintileri ve işe alım donmaları yaşanıyor” dedi. “Pazarlamadan geri kalanı ile birlikte H2 için bütçemizi yarıya indirmemiz istendi.” Bir şirket sözcüsü, bazı alanların bütçelerinin yarı yarıya azaldığını doğruladı, ancak diğerlerinin hala "yeniden kalibre etme" sürecinde olduğu için olmayabilir. Şirket sözcüsünün CNBC geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Geçen hafta özetlediğimiz gibi, 2020'nin geri kalanına yönelik yatırım planlarımızın hızını yeniden değerlendiriyoruz ve belirli sayıda önemli pazarlama çabalarına odaklanacağız." Dedi. “Pek çok iş alanında, özellikle dijital alanda, sağlam bir pazarlama bütçesine sahip olmaya devam ediyoruz.” Google hisseleri, haberleri izleyen saatler sonra neredeyse %2 düştü. Alphabeth CEO'su Sundar Pichai, Google'ın işe alımdan başlayarak Covid-19 krizinin ortasında yılın geri kalanında yatırımlarının bir kısmını geri çekeceğini söyledikten bir hafta sonra sert hareketler geldi. Ancak Pichai, o zamanlar sadece “ticari olmayan temel pazarlama faaliyetleri” yeniden ayarlanacağını ve işe alımları “önemli ölçüde yavaşlatacağını” söyledi. Böyle sert bütçe kesintilerinden veya işe alım donmalarından bahsedilmemiştir. Pichai geçen hafta çalışanlara verdiği demeçte, “İşe alımın ötesinde yatırım yapmaya devam ediyoruz, ancak veri merkezleri ve makineler, iş dışı temel pazarlama ve seyahat gibi alanlardaki yatırımlarımızın odağını ve hızını yeniden ayarlayacağız” dedi. Haber ayrıca, şirketin küresel ekonomiyi etkileyen Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik rüzgarlarla karşı karşıya kalmasıyla da karşımıza çıkıyor. CNBC geçtiğimiz hafta şirketin birçok çalışanı için beceri eğitim kaynaklarını geri çekmeye başladığını da buldu. Ayrıca şirketin ikinci çeyrek gelirlerini önümüzdeki Salı günü açıklaması planlanıyor. Google sözcüsü, şirketin yaygın bir işe alım dondurması yapmadığını, ancak yöneticilerin neden bu bilgileri aldığını yorumlamadığını söyledi. Sözcü, yaptığı açıklamada, “Az sayıda stratejik alanda ivme korurken ve işe alınmış ancak henüz başlamayan birçok kişiyi işe alırken işe alım hızını yavaşlatacağız” dedi. Salgından önce Google, pazarlama harcamalarını bir önceki yıla göre artırmayı umuyordu. Pazarlama ve satış harcamalarını birlikte dağıtan şirket, son yıllık 10-k seviyesine göre 2019 yılında satış ve pazarlamaya 18.46 milyar dolar harcadı. Buna, ürün ve hizmetlerle ilgili reklam ve tanıtım harcamalarının yanı sıra satış ve pazarlamadaki çalışanlara yönelik tazminat da dahildir. Yıllık raporda, geçtiğimiz yıl çalışan sayısını en az %15 artırdığı belirtiliyor. Ayrıca, reklam ve tanıtım giderlerinde 402 milyon dolarlık bir artış oldu. CEO Sundar Pichai geçen hafta çalışanlara gönderilen notta:

"2008 mali krizi gibi, tüm küresel ekonomi acıyor ve Google ve Alfabe bu küresel salgının etkilerine karşı bağışık değiller," dedi. “Birçoğu önemli acı hisseden ortaklıklar ve birbirine bağlı işler ekosisteminde varız.”
0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page