top of page
Ara

Google, haber içeriği için 3 yılda 1 milyar dolar ödeyecek

CEO Sundar Pichai bir blog gönderisinde yayıncılara, farklı türden haber deneyimi için yüksek kaliteli içerik oluşturmaları için ödeme yapacaklarını söyledi

Google, şirketin haber endüstrisindeki hakimiyeti üzerindeki gerilimleri azaltmaya yönelik son çabası olan içerikleri için önümüzdeki üç yıl içinde yayıncılara 1 milyar dolar ödeyecek.


Şirket Perşembe günü yaptığı açıklamada, haber ortaklığı programı için Almanya, Brezilya, Arjantin, Kanada, İngiltere ve Avustralya'daki yaklaşık 200 yayınla anlaşma imzaladığını söyledi.


CEO Sundar Pichai bir blog gönderisinde, "Bugüne kadarki en büyük mali taahhütümüz - yayıncılara, farklı türden bir çevrimiçi haber deneyimi için yüksek kaliteli içerik oluşturmaları ve seçmeleri için ödeme yapacak" dedi.


Perşembe günü, yayıncıların hikayeleri zaman çizelgeleri gibi özelliklerle paketlemesine olanak tanıyan hikaye panelleri içeren Google'ın News Showcase'i Brezilya ve Almanya'da açılıyor. Google Keşfet ve Arama'da yayınlanmadan önce ilk olarak Android'de Google Haberler'de, ardından Apple iOS'ta görünecektir.


Kaydolan yayınlar arasında Almanya’dan Der Spiegel ve Stern ve Brezilya’dan Folha de S.Paulo yer alıyor.


Video, ses ve günlük brifingler gibi diğer özellikler de işin içinde. Pichai, Google'ın programı diğer ülkelere, yani Hindistan, Belçika ve Hollanda'ya genişletmek için çalıştığını söyledi. ABD'nin dahil edilip edilmeyeceğini söylemedi.


Finansman, kuşatılmış haber endüstrisi ile gerilimleri hafifletmek isteyen Google tarafından Haziran ayında başlatılan bir haber lisanslama programına dayanıyor. Haber şirketleri, Google'ın ve Silikon Vadisi rakibi Facebook'un, reklam gelirlerinden aslan payını alırken ticari medyadan aldıkları haber içeriğinin bedelini ödemesini istiyor.


Ancak şüpheciler devam ediyor.


Avrupa Yayıncılar Konseyi, bunun Google’ın yasaları ve hükümetin onları müzakere etmeleri için gerçekleştirdiği önlemleri engelleme girişimi olduğunu söyledi.


Konseyin yönetici müdürü Angela Mills Wade, "Çoğu Google'ın algılanan stratejisi hakkında oldukça alaycı" dedi. "Bir ürünü piyasaya sürerek şartlar ve koşullar belirleyebilir, adil bir müzakere için koşullar yaratmak üzere tasarlanmış yasaları baltalayabilir ve bir yandan da haber üretimini finanse etmeye yardımcı olduklarını iddia edebilirler."


Konseyin üyeleri arasında Alman yayıncı Axel Springer ve teknoloji devlerinin platformlarında görünen haber hikayelerinin bedelini ödemesini sağlamak için yıllardır süren bir savaşta savaşan İngiliz medya kralı Rupert Murdoch's News Corp. da bulunuyor.


Bazı ülkelerde Google ve Facebook için tazminat üzerindeki baskı artıyor.


Avustralya hükümeti, Facebook ve Google'ın Ekim ayı başına kadar kullandıkları haber içeriği için ülkenin medya şirketlerine ödeme yapmasını sağlamak için bir yasa tasarısı hazırlıyor. Facebook, Avustralya haber içeriğini para ödemek yerine engellemekle tehdit ederek yanıt verdi.


Fransa'da Google, yakın tarihli bir Avrupa Birliği direktifinin gerektirdiği gibi, hükümetin yayıncılara lisans ücreti talepleriyle mücadele ettiği için bazı hikayelerin parçalarını göstermeyi reddetti.


Facebook geçen yıl Wall Street Journal, Washington Post, USA Today de dahil olmak üzere ABD haber şirketlerine, manşetlerine - bazı durumlarda milyonlarca dolar olduğu bildirilen - ödeme planını açıkladı. Ayrıca 2019'da, yerel haber ortaklıklarına ve üçüncü taraf doğruluk kontrolüne odaklanarak haber girişimlerine üç yıl boyunca 300 milyon dolar yatırım yaptığını söyledi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page