top of page
Ara

Geleceğin 6 önemli trendine hazır mısınız?

Son zamanlarda, fütürist ve pozitif akım etkisiyle ortaya çıkan makro eğilimler, yeni dünya düzeni açısından oldukça önemli

Son zamanlarda, fütürist ve pozitif akım etkisiyle ortaya çıkan makro eğilimler, koronavirüs pandemisinden önce başlamış olsa da, birçok yönden, dünya pandemiyle başa çıkmak için savaşırken ve şimdi pandemi sonrası dünyamızı inşa etmeye başladığımızda hızlandı. İşte herkesin hazır olması gerektiğine inandığı altı gelecek trendi.


Büyük bağlantı kesilmesi

Bazı düşünce liderlerine göre, ekonomilerin "ayrıştırılması", COVID-19 öncesi erken göstergelerin beş ila 10 yıl önce ortaya çıkmasıyla başlamıştı, ancak pandemi, küreselleşmeye olan bağımlılığın nasıl kırılganlıklar yaratabileceğini kesinlikle daha açık hale getirdi.


İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Avrupa Birliği'nin bazı kısımları gibi dünyanın bazı büyük güçleri zaten milliyetçiliği desteklemeye başlamıştı. Buna ek olarak, tedarik zincirleri durma noktasına geldikçe ve Çin hükümeti ile Batı arasındaki fark daha belirgin hale geldikçe veya en azından görmezden gelinmesi zorlaştıkça, pandemi döneminde dünyanın üretim merkezi olarak Çin’in hakimiyeti daha agresif bir şekilde sorgulanmaya başladı.


Ülkeler yeni bir gelecek inşa etmeye baktıkça, küreselleşme büyük olasılıkla dikiz aynasında, birbirinden farklı üç veya dört büyük bölgenin (Amerika, Avrupa Birliği, Çin ile Asya ve muhtemelen Hindistan) olduğu çok kutuplu dünyanın lehine gibi görünüyor. ekonomiler, güvenlik ağları, kültürler ve yasalar. Bu kutuplar veri gizliliği, standartlar, ticaret anlaşmaları ve daha fazlasıyla ilgili benzer bir konumdan çalışabilirken, küreselleşme ile bu, küresel liderler arasında çok fazla varyansın olduğu yuvarlak bir deliğe kare bir çivi yerleştirmeye çalışmak gibidir.


Geçiş süreci ve aksamalar

En büyük toplumsal sistemlerimizden bazıları ve eğitim, ulaşım, enerji, gıda ve sağlık hizmetleri gibi modern endüstriler devasa değişimlerin ortasında. Artık bir efsane olarak savunulamayan ölçülebilir iklim değişikliği tarafından kısmen reddedilen bu endüstriler, bu yeni gerçeklikte kendilerini yeniden keşfetmek için çalışıyorlar. Hayvancılık üretiminin, sera gazı emisyonlarının %14,5'inden sorumlu olduğu belirtildiğinden, vegan veya vejeteryan olmaya ve gıda endüstrisine gerçek olduğu kadar inandırıcı olan "sahte" et geliştirmeye çalışan gıda endüstrisi için büyük bir destek var.


E-arabalardan otonom araçlara kadar, ulaşım endüstrisi de güvenli, güvenilir ve aynı zamanda dünya için iyi olan yeni nesil taşımacılığı geliştirmek için geçiş sürecindedir. Enerji sektöründe, iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması'nın bir parçası olarak kabul edilen emisyon azaltma hedeflerini karşılamak için gücün dekarbonizasyonu devam ediyor. Ve öğretmenler evde kalma emirleri ve iş gücü arasında gelecek nesli eğitmek için çabalarken pandemi nedeniyle yaşanan geçiş şokları, "yeni normal" ile birlikte gelen her şeyle hokkabazlık yaparken gerginliğe ve çatışmaya neden oldu. Geçişlerimizin şokları hala yankılanıyor ve ekonomi, teknoloji, sağlık hizmetleri, sosyal kalkınma ve daha fazlası dahil olmak üzere tüm alanlardaki deneyimimizin bir sonraki aşamasına geçerken devam edecek.


Sosyal sözleşme üzerine yeniden düşünmek

Hükümetler ve şirketlerle ilişkilerinden ne beklenebilir? Yoğun baskı altında, geleneksel sosyal sözleşmemiz artık çok sayıda birey için işlemiyor. Toplumlar, sahipler ve olmayanlar arasında bölünmüş durumda ve din, ırk veya cinsel yönelim gibi her türlü farklılık, sosyal medyanın yankı odasında ortak zemin yerine boşluklar yaratıyor. Deneyimlerimiz dijitalleştikçe, işgücü otomasyon tarafından tehdit altında hissediyor ve geçmişte daha yaygın olduğu gibi şirketler ya da hükümet tarafından kendilerine değer verildiğini ya da korunduğunu hissetmiyorlar.


Pandeminin kapatılmasıyla yok olan ekonomilerde evrensel temel gelir tartışmaları arttı. Ekonomiler COVID-19'dan kurtulmaya çalışırken, insanlar, şirketler ve hükümetleri arasındaki sosyal sözleşmeye nelerin dahil edilmesi gerektiği konusunda tartışmalar devam edecek. Bazıları, daha iyi kamu hizmetleri, daha fazla verimlilik, dijital kamu altyapısı ve daha fazlasını sağlamak için Hükümeti bir Platform (Gaap) olarak görmeye başlıyor.


Yapay zeka yenilenmesi

1970'ler ve 1980'ler Yapay Zeka (AI) kışları olarak nitelendirilirken, bu on yılları, yapay zeka gelişimlerini giderek demokratikleştiren derin bir öğrenme devrimi izledi. Bugün, yapay zeka sıfırlaması olarak adlandırılan bir eğilime tanık olunuyor - düzenleyici engeller, geliştirme maliyeti ve daha fazlası gibi üstesinden gelinmesi gereken önemli zorlukların olduğu, şirketlerin, kuruluşların ve hükümetlerin yapay zeka girişimleri konusunda yeniden bir araya gelmeleri ve planlama.


Çözülecek çok şey olmasına rağmen, yapay zekanın hızlandığına ve bir sonraki büyük dalganın yakın olduğuna inanıyorum. Salgın sırasında ve öncesinde, yapay zekanın dünyamızı nasıl bozabileceğini ve dünyamıza nasıl değer katabileceğini görmüştük ve daha akıllı büyük veri analitiği ve içgörüler, otomasyon için artan kullanımlar, davranışsal tahminler ve daha fazlası sayesinde trendin devam edeceği oldukça açık.


Kimlik yığını

Kim olduğunuzu biliyor musunuz? Bunun yanıtı, teknolojinin bireylerin dijital temsilleri artı cinsiyet ve sosyal rollerin normatif tanımlarının aşınmasıyla oldukça çeşitli ve karmaşık olabilir.


Bugün kendimizi çeşitli bağlantıları, durumları, değerleri ve daha fazlasını açıklayan bir kimlik "yığını" olarak temsil etme yeteneğine sahibiz. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, fiziksel dünya kimlikleri için başka bir olasılık katmanı ekler. Kiminle etkileşim kurduğuna göre aynı kimlik olacak mısın? Sanal benliklerimize çok fazla eğilirsek ve fiziksel dünyayı görmezden gelirsek zihinsel sağlığımız zarar görür mü? Elimizdeki araçlar, akıllı telefonlar, sosyal medya ve teknoloji göz önüne alındığında, kim olduğumuzla ilgili fiziksel dünya kişiliğimizle eşleşmeyebilecek dijital bir anlatı oluşturmakta özgürüz.


Derin melezlik

Fiziksel, biyolojik ve dijital dünyaların bir karışımı olan derin melezlik, farkında olmanız gereken nihai gelecek trendidir. "Yeni normalimiz", bu dünyaların günlük deneyimimize karıştığı ve karıştığı bir yer olacak. Her kuruluşun, kendisiyle etkileşimde bulunanlar için sorunsuz bir şekilde çalışan fiziksel ve dijital deneyimleri nasıl sunduklarını düşünmesi gerekir.


Örneğin, Post Office Group, sorunsuz bir deneyim oluşturmak için çok yönlü bir yaklaşıma ve müşterilerinin ev işlerini, uzaktan çalışmayı ve çevrimiçi alışveriş alışkanlıklarını desteklemek için doğru sistem ve altyapıya sahip olmalıdır. Artık her kuruluş, ister çevrimiçi ister fiziksel dünyada etkileşimde bulunsun, ürün ve hizmetleri nasıl eşit ve tamamlayıcı olarak sağladıklarını düşünmelidir.


Dördüncü Sanayi Devrimi tamamen siber-fiziksel sistemler ve dünyamızı çarpıcı biçimde değiştirmek için teknolojiyi kullanmakla ilgilidir. Küresel ekonomimizin bu sonraki aşamasında fırsatlar olağanüstü sensörlerin ve akıllı makinelerin üretimi kolaylaştırdığı imalat dünyasında başlamış olabilir, ancak şimdi sağlık hizmetlerinden eğlenceye, enerjiye ve daha fazlasına kadar neredeyse her sektörü etkiliyor.

Etiketler:

0 yorum
bottom of page