top of page
Ara

Foxconn, Apple üretiminin bir kısmını Vietnam'a kaydırmayı planlıyor

Foxconn, Vietnam'ın kuzeydoğu Bac Giang bölgesindeki fabrikasında Apple'ın iPad ve MacBook dizüstü bilgisayarı için montaj hatları inşa ediyor

Foxconn, Vietnam'ın kuzeydoğu Bac Giang bölgesindeki fabrikasında Apple'ın iPad ve MacBook dizüstü bilgisayarı için montaj hatları inşa ediyor

ABD'li firma Çin-ABD ticaret savaşının etkisini en aza indirmek için üretimi çeşitlendirdiği için Foxconn, Apple Inc.'in talebi üzerine bazı iPad ve MacBook montajlarını Çin'den Vietnam'a taşıyor.


Gelişme, ABD Başkanı Donald Trump'ın giden yönetiminin ABD şirketlerini üretimi Çin'den kaydırmaya teşvik etmesiyle ortaya çıkıyor. Trump'ın görev süresi boyunca, Amerika Birleşik Devletleri daha yüksek ithalat tarifeleri için Çin'de üretilen elektroniği hedefledi ve ulusal güvenlik riski olarak gördüğü Çin firmalarına ABD teknolojisi kullanılarak üretilen bileşenlerin tedarikini kısıtladı.


Tayvanlı üreticiler, tit-for-tat ticaret savaşına yakalanmaktan çekinerek, Çin'den Vietnam, Meksika ve Hindistan gibi ülkelere bazı üretimlerini taşıdılar veya taşımayı düşünüyorlar.


Foxconn, Apple’ın iPad tableti ve MacBook dizüstü bilgisayarı için Vietnam’ın kuzeydoğusundaki Bac Giang eyaletindeki fabrikasında 2021’in ilk yarısında devreye girmesi için montaj hatları inşa ediyor, planın özel olduğu için detayları paylaşmayı reddetti.


Kaynak, üretimin ne kadar değişeceğini açıklamadan hatların da Çin'den bir miktar üretim alacağını söyledi. Ayrıca, "Hareket Apple tarafından talep edildi" dedi. "Ticaret savaşından sonra üretimi çeşitlendirmek istiyor." dedi.


Foxconn açıklamasında şunları söyledi: "Şirket politikası gereği ve ticari hassasiyet nedeniyle, herhangi bir müşteri veya ürünleri için işimizin herhangi bir yönü hakkında yorum yapmıyoruz".


Apple, yorum talebine hemen yanıt vermedi.


Tayvan'ın resmi adı Hon Hai Precision Industry Co Ltd olan Foxconn, Salı günü FuKang Technology Co Ltd adında yeni bir yan kuruluş kurmak için 270 milyon $ 'lık yatırım yaptığını duyurdu - bu kişi Vietnam'daki genişlemeyi desteklemeyi amaçlayan bir hareketti.


Sözleşmeli üretici, Vietnam fabrikasında Japonya'daki Sony Corp da dahil olmak üzere müşteriler için televizyon setleri yapmayı planlıyor, söz konusu üretimin başlangıcı 2020 sonu ile 2021 başı arasında olacak. Sony yorum yapmaktan kaçındı.


Fabrika ayrıca bilgisayar klavyeleri gibi diğer elektronik ürünleri de üretecek.


Taipei merkezli araştırma grubu TrendForce'a göre, tüm iPad'ler Çin'de üretiliyor ve bu nedenle Foxconn'un hareketi, iPad'in Çin dışında ilk kez üretildiği zaman olacak.


Temmuz ayında Reuters'e, Foxconn, Apple'ın Çin'in ötesinde üretimi çeşitlendirmek için "şiddetle talep ettiği" Hindistan'daki bir iPhone montaj fabrikasını genişletmek için 1 milyar dolara kadar harcamayı planladığını söyledi.


Washington kıyıya yakın üretimi teşvik ettiği için, hem şirket hem de Pegatron Corp gibi meslektaşları da Meksika'da tesisler kurmayı düşünüyorlar.


Foxconn Başkanı Liu Young-way, Ağustos ayında yatırımcılara Çin-ABD ticaret savaşının dünyayı ikiye böldüğünü söyledi ve firmasının “iki set tedarik zinciri” sağlamayı hedeflediğini söyledi.


Diğer iPad derleyicileri arasında Tayvan’daki Compal Electronics Inc ve Çin’in BYD Electronic International Co Ltd. yer alıyor.

0 yorum
bottom of page