top of page
Ara

Düzinelerce eyalet, arama tekelleştirme iddiası nedeniyle Google'a dava açtı

30'dan fazla eyalet Perşembe günü Google aleyhine bir antitröst davası açtı

Düzinelerce eyalet, arama tekelleştirme iddiası nedeniyle Google'a dava açtı

30'dan fazla eyalet Perşembe günü Google aleyhine bir antitröst davası açtı ve iki ay içinde üçüncü kez hükümet yetkililerinin teknoloji devine dava açtığı anlamına geliyor.


ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesine getirilen bu en yeni şikayet, Google'ın "diğer şirketlerin tüketicilere erişme yeteneğini sistematik olarak düşürdüğünü" iddia ediyor.


Eyaletler, 115 sayfalık bir şikayette, "Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google, rekabeti bastırarak genel arama hizmetlerini ve aramayla ilgili reklam tekellerini sağlamlaştırmak ve güçlendirmek için metodik olarak eylemler üstlendi" iddiasında bulundu.


Davaya, Porto Riko ve Guam olmak üzere 34 başka eyaletten başsavcıların da katıldığı Colorado ve Nebraska'dan başsavcılar tarafından yürütülüyor. 10 başsavcı Google'a karşı ayrı bir antitröst davası açtıktan bir gün ve ABD Adalet Bakanlığı'nın şirkete dava açmasından iki ay sonra geldi.


Perşembe günü dava açan eyaletler, Google'ın arama motorunu birçok tarayıcıda ve Android cihazda varsayılan seçenek olarak ayarlayarak halihazırda hakim olan pazar payını büyüttüğünü iddia ediyor.


Bu iddia, Ekim ayında Adalet Bakanlığı tarafından yapılan iddiaya benzer olsa da, eyaletlerin şikayeti, Google'ın dikey arama motorlarını çalıştıran bazı işletmelerin - seyahatle ilgili bilgileri bir araya getiren şirketler gibi - Google'ın arama sonuçlarında görünme şeklini kısıtladığı iddialarını da içeriyor. sayfalar.


Bu iddialar, özellikle şikayetin "tüketicileri Google'ın kendi mülklerine yönlendirmek için arama sonuçları sayfasında belirgin bir şekilde görünen bir Google özelliği" olarak nitelendirdiği "OneBox" listelerine odaklanıyor.


Başsavcıların iddiasına göre, "Google'ın farklı sektörlerde faaliyet gösteren uzman dikey sağlayıcılara yaptığı farklı muameleden de anlaşılacağı üzere, Google'ın tekel gücüne tehdit oluşturan uzman dikey sağlayıcıları dışlamak amacıyla Google OneBox politikalarında ayrımcılık yapıyor".


Google'ın ekonomi politikası direktörü Adam Cohen, bir blog gönderisinde, şirketin listelerin nasıl görüntüleneceği konusundaki kararlarının, arama sonuçlarını iyileştirme arzusundan kaynaklandığını söyledi.


Cohen, "Yerel ürün ve hizmetleri aradığınızda, işletmelerle doğrudan bağlantı kurmanıza ve daha fazla müşteriye ulaşmalarına yardımcı olan bilgileri gösteriyoruz" diye yazıyor. "Bu dava, Google Arama tasarımında, işletmelerle doğrudan bağlantı yerine çevrimiçi aracıları belirgin bir şekilde öne çıkarmamızı gerektirecek değişiklikler gerektiriyor."


Federal Ticaret Komisyonu da dahil olmak üzere diğer düzenleyicilerin Perşembe günü açılan davada yapılan iddiaları reddettiğini de sözlerine ekledi.


2013 yılında Federal Ticaret Komisyonu, arama sonuçlarında kendi tekliflerini (Google Haritalar gibi) tanıtarak Google'ın antitröst yasalarını ihlal ettiği iddialarını akladı. O dönemde, eski FTC Başkanı Jon Leibowitz, ajansın Google'ın arama sonuçlarında kendi tekliflerini öne sürmesinin birincil nedeninin potansiyel rakiplere zarar vermek yerine "kullanıcı deneyimini iyileştirmek" olduğu sonucuna vardığını söyledi.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page