top of page
Ara

Coca Cola, YouTube dahil tüm dijital mecra harcamalarını durduruyor

Dünyaca ünlü içecek devi, nefret söylemi politikaları üzerinde bir karar aldı ve bütçesel harcamalarına kısıtlama getirdi. Diğer markalardan en fazla baskı gören Facebook'un ötesinde, tüm dijital mecralarda harcamaları durdurma kararı alması geniş yankı uyandırdı.

Coca-Cola, Google'a ait YouTube da dahil olmak üzere tüm sosyal medya platformlarına yapılan harcamaları en az 30 gün duraklatacağını duyurması büyük yankı uyandırmışa benziyor. İçecek devinin ırkçılıkla mücadele etmeyi amaçladığını söyleyen karar, çoğunlukla donmalarını Facebook ve Instagram'da yönlendiren çoğu markanınkinden daha geniş bir yaklaşım getiriyor.


“Dünyada ırkçılığa yer yok ve sosyal medyada ırkçılığa yer yok. Coca-Cola Company, küresel olarak tüm sosyal medya platformlarında en az 30 gün boyunca ücretli reklamları duraklatacak ”diyor CEO ve Başkan James Quincey. “Bu sürenin, revizyonlara gerek olup olmadığını belirlemek için reklamcılık politikalarımızı yeniden değerlendireceğiz. Ayrıca sosyal medya ortaklarımızdan daha fazla hesap verebilirlik ve şeffaflık bekliyoruz. ”


Bir kola sözcüsü, duraklamanın YouTube'u içerdiğini ve şu ana kadar boykot çağrılarına sürüklenmediğini doğruladı. Ayrıca Facebook ve Facebook'a ait Instagram'a ek olarak Twitter ve Snapchat de içeriyor. Unilever, Twitter'ı yıl sonuna kadar süreceği söylenen reklam harcamalarının duraklamasına da dahil etmişti.


Coca Cola'nın rakibi PepsiCo, Facebook ve diğer platformlarda uygulanan boykotuna katılıp katılmayacağı konusunda birçok soruyu cevapsız bıraktı.


Coke’nin duyurusu, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg’in Cuma günü dezenformasyonla mücadele ve zararlı içeriği etiketleme planlarını özetleyen bir mesaj yayınlamasından saatler sonra geliyor. Sosyal medya devi, reklam çeken markaların artan baskısıyla karşılaştığı duyuru, giderek artan bir reklamveren listesinden destek toplayan “Stop the Hate for Profit - Nefretten beslenmeye son ver” hareketinin önemli bir organizatörü olan NAACP tarafından hemen reddedildi. Honda ve Verizon da dahil olmak üzere Temmuz ayında Facebook reklamları içeriyor.


NAACP başkanı Derrick Johnson, “[Zuckerberg] Facebook'un nefret politikasını yeni bir vahiymiş gibi reklamlara uygulayacağını, gruplarda ve görevlerde daha geniş bir nefretle ilgilenmeyeceğini belirtti.” Dedi.


Şirketten bir sözcü doğruladı, şirketin bu hareketi doğrudan Facebook’a yönelik değil. Ve şirketin tüm büyük sosyal medya şirketlerinde sürüklenmesiyle, bir anlamda, çoğunlukla kendi başına sıcak koltukta olan Facebook'tan biraz baskı kurtarabilir. En azından Facebook'un küresel iş grubunun Başkan Yardımcısı Carolyn Everson'un boykotun nasıl kitleler tarafından yayılabileceği konusunda yaptığı uyarıyı kabul ediyor.


Bu hafta başında Ad Age tarafından edinilen reklamverenlere bir e-postada Everson şunları söylemişti: “Birçoğunuz Facebook'taki bir boykotun orada durma olasılığı düşüktür - boykotlar diğer platformlara / medyaya yayılma eğilimindedir ve genel olarak boykot birlikte ilerleme kaydetmenin yolu değil. Umarım şimdiye kadar gelir baskısına bağlı politika değişiklikleri yapmadığımızı biliyorsunuzdur. Politikalarımızı ticari çıkarlardan ziyade ilkelere dayanarak belirledik. ”

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page