top of page
Ara

Clubhouse, yayınlanan içeriklerin tekrar paylaşılma özelliğini güvenlik nedeniyle sonlandırdı

Olay, en son Silikon Vadisi çılgınlığının kullanıcıların güvenliğini ve gizliliğini garanti etme becerisine yönelik korkuları tetikledi

Clubhouse uygulaması, kullanıcıların küçük bir grup konuşmacı ve her odada potansiyel olarak binlerce dinleyici ile panel tarzı tartışmalar kurmasına ve keşfetmesine olanak tanıyor
Clubhouse uygulaması, kullanıcıların küçük bir grup konuşmacı ve her odada potansiyel olarak binlerce dinleyici ile panel tarzı tartışmalar kurmasına ve keşfetmesine olanak tanıyor

Silikon Vadisi'ni tüketmeye yönelik en son çılgınlık olarak ortaya çıkan sesli sohbet odası uygulaması Clubhouse, platformun içeriğini yeniden yayınlayan bir siteyi kapattı ve hizmetin kullanıcıları için güvenlik ve gizlilik sağlama becerisine ilişkin endişeleri yeniledi.


Şu anda yalnızca iPhone'larda kullanılabilen uygulama, kullanıcıların küçük bir hoparlör grubu ve her odada potansiyel olarak binlerce dinleyici ile hızlı ve kolay bir şekilde panel tarzı tartışmalar kurmasına ve keşfetmesine olanak tanır. Nisan ayındaki lansmanından bu yana, bir hesap oluşturmadan önce bir davetiye isteyen kullanıcılar ile kesinlikle sınırlandırılmıştır. Başlangıçta, San Francisco Körfezi bölgesindeki teknoloji ve risk kapitalist topluluğunda popülerlik kazandı.


Ayrıcalıklı oluşu, bazı kullanıcıları şirketin güvenliğini ihlal etmeye teşvik etti. Salı günü Clubhouse, sesi birden fazla odadan OpenClubhouse adlı bir web sitesine aktaran bir röle kuran böyle bir kullanıcıyı kalıcı olarak yasakladığını duyurdu. Bu, iPhone'u olmayan veya hizmete davet edilmeyen kullanıcıların platformun seçkin konuşmalarından bazılarını dinlemelerine yardımcı olabilirdi: Mark Zuckerberg, Elon Musk ve Marc Andreessen gibi teknoloji figürlerinin tümü Clubhouse sohbetlerinde yer aldı.


Clubhouse hesapları olan kullanıcıların bile bu odalara erişimi garanti edilemez, çünkü hizmet katılımı 5.000 kişi ile sınırlandırıyor ve bu da genellikle uygulama içi "taşma odaları" oluşturulmasına neden oluyor.


Kulüp binası, böyle bir olayın tekrarlanmasını önlemek için önlemler aldığını söylüyor. Çok az kullanıcı, halihazırda kamuya açık tartışmaları daha erişilebilir hale getiren güvenlik açığı konusunda fazla endişe duyacak olsa da, platformun önceki başarısızlıklarını daha da incelemiştir.


Clubhouse teknolojisinin çoğu, platformun üzerinde çalıştığı ses hizmetlerini sağlayan Agora adlı bir Çin şirketi üzerine inşa edilmiştir. Bu, Çin devletinin, bu ayki bir baskının engellenmesinden önce eyalette kısaca gelişen hizmeti izleme veya sansürleme yeteneği hakkında alarmlar uyandırdı.


Stanford Üniversitesi'nde güvenilir teknolojiyi araştıran eski bir Facebook güvenlik şefi olan Alex Stamos, "Şu anda, PRC'nin güvenlik hizmetlerine ters düşebilecek kişilerin hassas konuşmalar için Clubhouse'u kullanmasını tavsiye edemem," dedi.


Şirket ayrıca gizlilik uygulamaları nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Arkadaşlarını ve meslektaşlarını platforma davet etmek için, kullanıcıların görünüşte zaten hesabı olan arkadaşlarını bulmalarına yardımcı olmak için adres defterlerini hizmete yüklemeleri gerekir. Bu, hizmete katılmak istemeyen kişilerin bile, arkadaşları kendi ayrıntılarını yüklediyse kişisel verilerinin uygulama tarafından tutulabileceği anlamına geliyor.


Aynı zamanda bazı endişe verici tuhaflıklara da yol açtı: Örneğin, Stamos'a göre, "FBI San Francisco" Clubhouse'da 87 takipçisi var, çünkü görünüşe göre pek çok insanın adres defterinde büronun saha ofisi var. Diğerleri, uyuşturucu satıcılarının ve terapistlerin önerilen arkadaşlarının listesinde göründüğünü bildirdi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page