top of page
Ara

Çin'in ihracatı, Trump'a rağmen, tıbbi malzeme talebinin artması ile yükselişe geçti

Ülkenin gümrük idaresi tarafından Cuma günü yayınlanan verilere göre, tıbbi malzeme ve otomobil talebinin etkisiyle Çin, Temmuz ayı ihracatında beklenmedik şekilde güçlü bir %7,2 artış kaydetti.

ING'nin düşünce kuruluşuna bağlı analistler %0.6'lık bir düşüş bekliyordu. Bu arada, Çin'in Temmuz ayı ithalatı yıllık %1,4 düştü. Haziran ayında Çin'in ihracatı, tekstil ve hazır giyim talebine bağlı olarak yıllık %0,5 arttı. Bu ithalat %2.7 arttı.


Ekonomistler, CNBC'ye göre, tıbbi ürünlere yüz maskeleri gibi kendini Koronavirüse karşı korumak için talebin artmasının ihracatta artışa yol açtığını söyledi.


Tıbbi ürünlere yönelik bu seviyedeki talebin çok daha uzun sürüp sürmeyeceği belirsizliğini koruyor. Ancak veri gözlemcileri, kilitlenme kısıtlamalarının aceleyle kaldırılmış olabileceği için Covid-19 kümelerinin Temmuz sonundan bu yana ortaya çıkması nedeniyle sıçramanın devam etmesinin olası olmadığını söylüyor.


Çin'in Temmuz ayı ticaret fazlası, Ekim 2015'ten bu yana kaydedilen ikinci en yüksek seviye olan 62 milyar dolar olarak gerçekleşti, ancak Mayıs ayındaki 63 milyar dolarlık rekor seviyeden düştü. ABD ile siyasi açıdan hassas ticaret fazlası geçen ay Haziran'daki 29,41 milyar dolardan 32,5 milyar dolara çıktı.


Washington ve Pekin'den temsilciler, yılın başında imzalanan ticaretle ilgili birinci aşama anlaşmasının uygulanmasını gözden geçirmek için önümüzdeki hafta bir araya gelecekler.


ING baş ekonomisti Iris Pang, denizaşırı bagaj talebinin sabit kaldığını ve uluslararası seyahatin amansız devam eden zorluklarını yansıttığını söyledi.


Ekonominin güçlü ihracat büyümesi, ABD ile gerginliğin artmasıyla bile geldi.


Perşembe günü geç saatlerde, Başkan Trump, sosyal medya platformları TikTok ve WeChat'e sahip olan Çin şirketleriyle ABD'deki herhangi bir işlemi yasaklayan bir idari emir yayınladı.


Emir, yasağın şirketlerle "herhangi bir kişi tarafından veya herhangi bir mülkle ilgili herhangi bir işlemle ilgili herhangi bir işlemi" kısıtlamadan önce ABD firmalarının 15 Eylül'e kadar 45 günleri olduğunu belirtti.

SpreadEx'te mali analist olan Connor Campbell, bu büyük artış, "başkanın Pekin'le olan soğuk savaşında başka bir teknoloji bombası fırlattığını ve neredeyse rakip süper güçten bir tür misilleme yapmayı garanti ettiğini" gösterdi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page