top of page
Ara

BrandZ, 2020'nin en değerli 100 küresel markasını belirledi

BrandZ Top 100 En Değerli Küresel Sıralama teknolojinin artan gücünü ve etkisini ortaya koyuyor.

WPP ve Kantar tarafından bugün yayınlanan 2020 BrandZ En İyi 100 Küresel Markalar sıralamasına göre, dünyanın en değerli markaları COVID-19'un ekonomik, sosyal ve kişisel etkilerine rağmen toplam marka değerlerinde %5,9 artış görülüyor. İlk 100 küresel markanın toplam marka değeri, Japonya'nın yıllık GSYİH'sine eşdeğer 5 trilyon ABD dolarına eşdeğer seviyelerini görmüş durumda. Toplam marka değerinin ilk kez 1 trilyon dolara ulaştığı 2006 yılından bu yana %245 artış yaşadı.


En değerli 100 marka, mevcut krizde 2008-2009 küresel ekonomik krizinde olduğundan daha esnek ve daha az değişken olduklarını göstererek, geçen yıl 277 milyar dolarlık bir marka değeri artışı gözlemlendi. BrandZ'nin güçlü marka portföyleri, S&P 500 ve MSCI Dünya Endeksi dahil olmak üzere piyasadan daha iyi performans göstermeye devam ediyor.


Sıralamada, COVID-19'un etkisini yansıtmak için Nisan 2020'den itibaren hisse senedi fiyatı performansını içeren değerleme verilerine de yer verildi. Bir belirsizlik ortamına karşı, sürekli olarak uzun vadeli pazarlamaya ve güçlü markalar oluşturmaya yatırım yapmış olan şirketler, krizin en kötüsünü ortadan kaldırmayı başardılar. Küresel pandemiden önce, Top 100 markalarının toplam marka değeri %9 artacaktı.


Amazon, dünyanın en değerli markası olma konumunu %32 artışla 415,9 milyar ABD dolarına taşıyan en büyük marka konumunda. İlk olarak 2006 yılında BrandZ Global En Değerli 100 Marka arasına giren Amazon’un değeri bu yıl neredeyse 100 milyar dolar büyüdü ve ilk 100’ün toplam büyümesinin üçte birini oluşturuyor.


Teknoloji markaları, ilk 100'de marka değerinin üçte birini (%37) temsil ediyor ve toplamda %10 büyüyerek sıralamanın en üstünde yer almaya devam etti. Apple, ikinci en değerli küresel marka (+%14, 352.2 milyar $) konumunu korurken, Microsoft, Google'ın önünde yer alarak 3. sıraya yerleşirken (+% 30, 326,5 milyar dolar) Microsoft (+% 5, 323,6 milyar dolar) 4 sıraya yerleşti. Micrsoft 365 ve Microsoft Teams'i içeren bulut etkin işyeri ekosisteminin büyümesi nedeniyle, insanların karantina sırasında 'her zamanki gibi' kalmasını sağlar.


Asya markaları, 17 Çinli marka da dahil olmak üzere İlk 100 markanın dörtte birini temsil ediyordu. Alibaba (+%16, 6 sırada, 152.5 milyar $), internet hizmetleri devi Tencent (+%15, 7 sırada, 151 milyar $) ile en değerli Çin markası olarak yerini aldı.


Bu yılki BrandZ Top 100, insanlar çevrimiçi ortamda daha fazla zaman harcadıkça inovasyon ve yaratıcılığın büyümenin temel itici güçleri olduğunu gösterdi. En heyecan verici yeni markalardan biri olan kısa video paylaşım sosyal ağı TikTok (79. sırada, 16.9 milyar dolar), bu yıl listeye giren en enteresan, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik sunan marka oldu.

BrandZ En Değerli 10 Küresel Marka 2020

Perakende sektörü, büyük e-ticaret oyuncularının yönlendirdiği bir marka değerinde en hızlı (%21) büyüyen güçlü performans gösterdi. Medya ve eğlence kategorisindeki markaların yarısından fazlası, Netflix (+%34, 45.9 milyar $)26. sırada yer bulurken, Instagram (+47%, $ 41.5bn) 29 sırada, LinkedIn (+31%, 29,9 milyar dolar) ile 43. sırada yer buldu ve son olarak Xbox (+18%, 19,6 milyar dolar), 22 sıra yükseldi. 65 sırada yerini aldı.

Perakende e-ticaret markaları Amazon, Alibaba ve JD (+%24, no. 52, 25,5 milyar dolar) Walmart gibi daha geleneksel perakendecilerle birlikte zor zamanlarda yenilik ve çeviklik gösterdi (+%24, no. 27, 45,8 milyar $), e-ticaret yeteneklerine yatırım yaptı.

Markalar ayrıca tüketicilerle etkileşim kurmanın, güven inşa etmenin ve özellikle sağlık ve sağlıklı yaşamda bir yakınlık düzeyi yaratmanın yeni ve yaratıcı yollarını buldu. Athleisure markası Lululemon (+%40, 9.7 milyar dolar), odağını yoga esintili giyimden işe uygun kıyafetlere kaydırmanın yanı sıra karantina döneminde evde olan insanlar için çevrimiçi sınıflar sunan en hızlı yükselticilerden biriydi.

“BrandZ Top 100'ün değerinde devam eden büyüme, güçlü markaların 2008 küresel ekonomik krizindekinden çok daha iyi bir yerde olduğunu gösteriyor. 9. Günümüzde marka değerinde 10 yıl öncesine göre önemli bir gelişme görüyoruz, çünkü işletmeler marka inşasına yatırım yapmanın önemini anlıyor ve sonuç olarak daha güçlü ve daha esnek. COVID-19'un etkisi, büyüklük veya coğrafyadan bağımsız olarak her işi etkilemiş olsa da, pazarlamaya yapılan tutarlı yatırımlar sizi bir krizden geçirmenize yardımcı olabilir ve yardımcı olacaktır. ”

The Store WPP EMEA ve Asia CEO'su BrandZ Başkanı


BrandZ'nin Kantar Küresel Başkanı Doreen Wang şunları söylüyor: “İnovasyonun, bu yılın İlk 100'ünde büyümenin önemli bir itici gücü olduğu ve düşüşü önlemenin bir yolu olduğu kanıtlandı. Yaratıcılık da dünyanın en değerli markaları için önemli bir özelliktir. Amazon, Apple ve Google gibi inovasyona devam eden teknoloji devleri, hem tüketicilerin hayatlarıyla alakalı olmaya devam etmek hem de bir marka seçmelerini kolaylaştırmak için başarılı bir şekilde bir araya geliyor. ”


Bu yılki BrandZ Global Top 100 çalışmasında vurgulanan temel eğilimler şunlardır:

  • MasterCard, özellikle ilgi çekici tüketicilerde artan marka değeri ile desteklenen güçlü finansal performans nedeniyle bu yıl ilk 10'a girdi: günlük yaşamlarının 'ekosistemine başarılı bir şekilde uyma ve amaçlı konumu ile yakın bir duygusal bağlantı kurma .

  • İlk 100'de, Çin eğlence markası TikTok liderliğindeki beş yeni giriş, ardından UnitedHealthcare (no. 86, 15.8 milyar dolar), Bank of China (97. sırada, 13.7 milyar dolar), Lancôme (98.sırada, 13.6 milyar dolar) ve Pepsi (99. sırada, 13.3 milyar dolar).

  • ABD markaları İlk 100 markanın yarısından fazlasını temsil ediyordu. Asya markaları, Çin'den 17'si (İlk 10'da Alibaba ve Tencent dahil) ve ikisi Japonya'dan (Toyota ve NTT) olmak üzere İlk 100 markanın dörtte birini temsil etmeye başladı.

  • Sürdürülebilirlik yeni bir lüks - genç tüketiciler lüks ile ilgili nitelikleri, ancak sürdürülebilir materyalleri ve daha az ambalajlamayı bekliyor. Louis Vuitton liderliğindeki dört lüks marka ilk 100'ü belirledi. (+%10, no.19, 51.8 milyar $).

BrandZ Top 100 En Değerli Küresel Marka raporu ve sıralaması buradan indirilebilir. Global rapor, sıralamalar, grafikler, makaleler ve daha fazlası BrandZ uygulaması aracılığıyla da bulunabilir. Uygulama aynı zamanda tüm BrandZ bölgesel raporları için aynı özellikleri ve işlevleri içerir ve Apple IOS ve tüm Android cihazlar için www.brandz.com/mobile adresinden indirebilir veya ilgili iTunes veya Google Play uygulama mağazalarında BrandZ'yi bulabilirsiniz.


Ayrıca, The Brand Planet'in LoveMarka sekmesi üzerindenden görselleştirilen verilere buradan ulaşabilir, raporun tamamını ulaşmak için hello@thebrandplanet.com üzerinden bize de ulaşabilirsiniz.


BrandZ™ Hakkında En Değerli 100 Global Marka Sıralaması

15. yılında ve WPP tarafından görevlendirilen BrandZ ™ En Değerli 100 Global Markasının arkasındaki değerleme, marka değeri araştırma uzmanları Kantar tarafından gerçekleştirildi.


Sıralama, Bloomberg'in titizlikle analiz edilen piyasa verilerini, dünya genelinde 3.8 milyondan fazla tüketiciden gelen geniş tüketici analizleriyle birleştirerek 51 pazarda 17.500'den fazla farklı markayı kapsar.


Herhangi bir markanın iş büyümesine güç verme yeteneği, müşteriler tarafından nasıl algılandığına bağlıdır. Tüketici görüşüne dayanan BrandZTM analizi, işletmelerin markalarının pazardaki gücünü belirlemelerini sağlar ve uzun vadede değerin nasıl artırılacağı konusunda net stratejik rehberlik sağlar. Uygunluk kriterleri:

  • Markanın halka açık bir işletmeye ait olması veya finansal durumunun kamu malı olarak yayınlanması

  • Unicorn markalarının en son değerlemesi halka açıktır. (Önceki yıllarda, sadece halka açık veya denetlenen şirketler uygundur)

BrandZ marka değerleme sıralaması ve raporları paketi Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Latin Amerika (Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika, Peru), Hollanda, Güney Afrika, İspanya, İngiltere, ABD. www.kantar.com/marketplace aracılığıyla ulaşılabilir.


Kantar Hakkında

Kantar dünyanın önde gelen kanıta dayalı içgörüleri ve danışmanlık şirketidir. İnsanların nasıl düşündüğünü, hissettiğini ve davrandığını tam, benzersiz ve yuvarlak bir anlayışa sahip; 90'dan fazla pazarda küresel ve yerel olarak. Çalışanlarımızın derin uzmanlığını, veri kaynaklarımızı ve kıyaslama ölçütlerini, yenilikçi analizlerini ve teknolojisini birleştirerek müşterilerinin insanları anlamasına ve büyümeye ilham vermesine yardımcı oluyor. Daha fazla bilgi için www.kantar.com adresini ziyaret edin.


WPP Hakkında

WPP yaratıcı bir dönüşüm şirketidir. İnsanlarımız, müşterilerimiz ve topluluklarımız için daha iyi gelecekler yaratmak için yaratıcılığın gücünü kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için www.wpp.com adresini ziyaret edin.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page