top of page
Ara

Araştırmalara göre, fosil yakıtlar küresel olarak 2018'de 8,7 milyon ölüme neden oldu

Daha ayrıntılı analizler, elektrik santralleri, araçlar ve diğer kaynaklardan kaynaklanan kirliliğin o yılki tüm ölümlerin beşte birini oluşturduğunu ortaya koyuyor

Araştırmalara göre, fosil yakıtlar küresel olarak 2018'de 8,7 milyon ölüme neden oldu

Yeni araştırmaya göre, kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılmasının neden olduğu hava kirliliği, 2018'de küresel olarak 8,7 milyon ölümden sorumluydu; bu, o yıl ölenlerin beşte birinin şaşırtıcı bir şekilde gerçekleşti.


Fabrikalara, evlere ve araçlara enerji sağlamak için en olağanüstü fosil yakıt tüketen ülkeler, en yüksek ölüm oranlarına maruz kalıyor. Çalışma, hem ABD hem de Avrupa'da her 10 ölümden birden fazlasının ortaya çıkan kirlilikten kaynaklandığını ortaya koyuyor Çin'in de dahil olduğu doğu Asya'daki ölümlerin üçte biri. Güney Amerika ve Afrika'daki ölüm oranları önemli ölçüde daha düşüktü.

Muazzam ölü sayısı önceki tahminlerden daha yüksek ve çalışmanın araştırmacılarını bile şaşırttı. University College London'da coğrafyacı ve çalışmanın yazarlarından biri olan Eloise Marais, "Sonuçları elde ettiğimizde başlangıçta çok tereddüt ediyorduk, çünkü bunlar şaşırtıcıydı, ancak bu kirliliğin etkisi hakkında gittikçe daha fazla şey keşfediyoruz" dedi.

"Yaygın. Ne kadar çok etki ararsak, o kadar çok şey buluruz. "

Harvard Üniversitesi, Birmingham Üniversitesi, Leicester Üniversitesi ve ABD University College London. Ölü sayısı, her yıl dünya çapında tütün içmekten ölen ve sıtmadan ölenlerin toplamını aşıyor.


Bilim adamları, fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan yaygın hava kirliliği ile kalp hastalıkları, solunum rahatsızlıkları ve hatta görme kaybı vakaları arasında bağlantılar kurdular. Fosil yakıt emisyonları olmasaydı, dünya nüfusunun ortalama yaşam süresi bir yıldan fazla artarken, küresel ekonomi ve sağlık maliyetleri yaklaşık 2,9 trilyon dolar azalacaktı.


Environmental Research dergisinde yayınlanan yeni ölüm tahmini, fosil yakıtların ölümcül maliyetini ölçmek için önceki diğer girişimlerden daha yüksek. Örneğin, Lancet'in 2019'daki büyük bir raporu, toz ve orman yangını dumanının yanı sıra fosil yakıt yanmasından kaynaklanan hava kirliliğinden yıllık 4,2 milyon ölüm saptandı.

Bu yeni araştırma, elektrik santralleri, arabalar, kamyonlar ve diğer kaynaklar tarafından atılan isli havadaki parçacıkların etkisinin daha ayrıntılı bir analizini kullanıyor. Bu partikül madde, partiküllerin çapı 2,5 mikrometreden daha az veya ortalama insan saçının çapından yaklaşık 30 kat daha küçük olduğu için PM 2.5 (Partikül: < 2,5 mikrometer çaplıdır ve en zehirli büyüklüktür.) olarak bilinir. Bu küçük kirlilik lekeleri solunduktan sonra akciğerlere yerleşir ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. George Washington Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde kulak, burun ve boğaz doktoru olan Neelu Tummala, "Hava kirliliğinin görünmez bir katil olduğunu kabul etmiyoruz" dedi.

"Soluduğumuz hava herkesin sağlığını, özellikle de çocukları, yaşlıları, düşük gelirli kişileri ve beyaz olmayan insanları etkiliyor. Genellikle kentsel alanlardaki insanlar en kötü etkiye sahiptir. "

Araştırmacılar, yalnızca bir dizi kaynaktan gelen PM2.5'i açıklayan uydu ve yüzey gözlemlerinden elde edilen ortalama tahminlere güvenmek yerine, Nasa tarafından denetlenen, daha ayrıntılı bir çözünürlüğe sahip ve kirlilik kaynakları arasında ayrım yapabilen küresel bir 3B atmosferik kimya modeli kullandılar. Birmingham Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan Karn Vohra, "Büyük bölgelere yayılmış ortalamalara güvenmek yerine, kirliliğin nerede olduğunu ve insanların nerede yaşadığını haritalamak istedik, böylece insanların ne soluduklarını daha tam olarak öğrenebilirdik," dedi.


Araştırmacılar daha sonra, nispeten düşük konsantrasyonlarda bile fosil yakıt emisyonlarından daha önce düşünülenden çok daha yüksek bir ölüm oranı bulan bir dizi yeni araştırmaya dayalı yeni bir risk değerlendirmesi geliştirdiler. Çin'deki hava kalitesindeki hızlı gelişmeleri hesaba katmak için 2012 ve ardından 2018 verileri alınmıştır. 15 yaş ve üstü insanlar için ölümler sayıldı.


Sonuçlar çeşitli küresel bir resim gösteriyor. Marais, "Çin'in hava kalitesi gelişiyor, ancak ince partikül konsantrasyonları hala şaşırtıcı derecede yüksek, ABD gelişiyor, ancak kuzeydoğuda sıcak noktalar olmasına rağmen, Avrupa karışık bir torba ve Hindistan kesinlikle bir sıcak nokta."


NYU tıp okulunda hava kirliliği ve sağlık konusunda uzman olan ve araştırmaya dahil olmayan George Thurston'a göre, çalışmada ana hatları verilen ölü sayısı gerçek tablonun eksik bir tahmini bile olabilir. "Bununla birlikte, genel olarak, bu yeni çalışma, hava kirliliği veya iklim değişikliğinin insan maliyeti hakkında konuştuğumuzda, ana nedenlerin bir ve aynı - fosil yakıt yanması olduğunu her zamankinden daha net hale getiriyor" dedi.


Boston College'da küresel halk sağlığı ve ortak yarar programı direktörü Philip J Landrigan şunları söyledi: “Son araştırmalar, daha yeni maruz kalma-tepki işlevlerinin kullanımını araştırmaktadır ve bu yeni işlevleri kullanan birkaç yeni makale, daha yüksek tahminler üretmiştir. kirliliğe bağlı ölüm oranı, Küresel Hastalık Yükü analizlerine göre. " Şöyle ekledi: "Farklı risk değerlendirme modellerinin şu anda geliştirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum çünkü bunların geliştirilmesi, mevcut modellerin altında yatan varsayımların yeniden incelenmesini zorlayacak ve onları iyileştirecek."


Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde (USC) çevre sağlığı bölümü başkanı Ed Avol şunları söyledi: “Yazarlar, rahatsız edici (ancak şaşırtıcı olmayan) sonuca ulaşmak için maruziyetleri daha iyi ölçmek ve sağlık sonuçlarını daha iyi belgelemek için iyileştirilmiş metodolojiler uyguladılar.


osil yakıtların yanmasıyla ilişkili hava kirliliği, küresel insan sağlığına önceden tahmin edilenden daha fazla zarar veriyor. Araştırma ekibindeki uzaktan uydu görüntülerine maruz kalma uzmanları ve sağlık epidemiyologları, son derece yetkin araştırmacılardır ve bu dinamik alandaki en yetenekli bilim adamları arasındadır.


Marais, "Fosil yakıtların sağlık, iklim ve çevre üzerinde gerçekten büyük bir etkisi var ve daha acil bir müdahaleye ihtiyacımız var" dedi ve ekledi: “Bazı hükümetlerin karbon-nötr hedefleri var, ancak halk sağlığına verilen büyük zarar göz önüne alındığında belki bunları ilerletmemiz gerekiyor. Çok daha fazla aciliyete ihtiyacımız var. "


Kaynak: The Guardian

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page