top of page
Ara

Araştırma: sosyal medya içerikleri için ayrılan süre geleneksel medya için ayrılan süreyi geçti

Tüketiciler artık YouTube, TikTok ve diğer çevrimiçi platformlarda kullanıcı tarafından oluşturulan videoları izlemek için geleneksel TV izlemek kadar zaman harcıyor

Araştırma: sosyal medya içerikleri için geçirilen süre geleneksel medya için harcanan süreyi geçti

Tüketici Teknolojileri Birliği'nin yeni araştırma raporu, “Yaratıcıların (İçerik Üreticileri) Ekonomisini Keşfetmek”, genel olarak, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin tüketiciler tarafından tüketilen haftalık medya saatlerinin %39'unu ve geleneksel medya için %61'ini oluşturduğunu saptadı.


Spesifik olarak, 13 yaş ve üstü kişiler arasında, "geleneksel TV içeriği izlemek", kullanıcılar tarafından oluşturulan videolara %16'sına kıyasla, medya ile geçirilen haftalık zamanın %18'inden fazla bir orana sahipti.


Tahmin edebileceğiniz gibi, genç tüketicilerin kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik (UGC) ile daha fazla zaman geçirme olasılığı daha yüksek. Zaten yapılan bir diğer araştırmada da çarpıcı şekilde, 13-17 yaş arası gençler medya zamanlarının %56'sını kullanıcı tarafından oluşturulan içerikle geçirirken, 55 yaş ve üzeri tüketiciler arasında bu oran yalnızca %22 seviyelerinde. Çalışmada elde edilen verilere dayandığını ve insanların kendi davranışları hakkında her koşulda net bir yargıya varılamadığını gözler önüne seriyor.


Yapılan anketlerde çıkan sonuçlara göre içerik türüne/kaynağa göre haftalık kullanımın dağılımı:


Haftalık içerik tüketimi, içerik saatlerinin ortalama yüzdelik payı

Araştırma: sosyal medya içerikleri için ayrılan süre geleneksel medya için ayrılan süreyi geçti

Bu listede, geleneksel TV tüketiminin toplam medya tüketici süresinin %18'ini alırken, kullanıcı tarafından oluşturulan çevrimiçi içeriğin %16'sını kapsadığını görebilirsiniz ve beklendiği gibi, bu eğilim genç tüketiciler arasında daha da belirgin.


Variety'nin içgörüleri ise oldukça çarpıcı:

"13-17 yaş arası gençler, medya zamanlarının %56'sını kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerle geçirirken, bu oran 55 yaş ve üzeri tüketiciler arasında yalnızca %22."


Veriler, geleneksel medyadan içerik tüketiminin temel biçimi olarak daha demokratikleştirilmiş sosyal medya platformlarına doğru gelişen kaymanın altını çiziyor. Markalar için bu önemli çünkü geleneksel TV ve aboneliğe dayalı videonun şu anda medya tüketim süresindeki aslan payını alıyor.


Kullanıcılar tarafından üretilen içerikler açıkça önemli bir değer ve sosyal uygulamalarda kendi kitlesini oluşturma için büyük fırsatlar yaratsa da, editoryal olarak tanımlanmış içerik için hala söylenecek bir şey var. Seç - izle (VOD: Video on Demand) hizmetleri, geleneksel TV için ölüm çanı gibi görünse de, genç tüketicilerin kanallar ve kanallarda yer alan videolardan daha fazla bireysel içerik oluşturuculara kendilerini yakın hissetmeleri bakımından seç-izle konsepti hala önemli bir rol oynamakta.


Z kuşağı tüketicileri, keşfettikleri ve abone oldukları bireysel içerik oluşturucularla çok daha uyumlu ve bu, dikkate alınması gereken önemli bir günlük tüketim trendi ancak medya bütçenizi şu anda harcamak açısından, güçlü sonuçlar verebilecek önemli bir değer var.


Diğer bir deyişle, tek bir alana odaklanarak fazla risk almayın, ancak yeni bir metaverse dalgası gördükçe önümüzdeki on yılda yeniden sarsılacak olan en son tüketim trendlerinden haberdar olduğunuzdan emin olun. Dijital ve geleneksel olarak iki farklı mecraya yatırım yapmak hala en mantıklı karar konumunda.


Yapılan araştırmada yer verilen bir başka ilginç detay ise, ABD'deki yaklaşık 20 milyon içerik oluşturucunun içeriklerinden bir şekilde çevrimiçi olarak para kazandığını ve çevrimiçi içerik oluşturucuların ortalama gelirinin ayda 768 ABD doları olduğu.


“İçerik oluşturucular tarafından kazanılan gelirin %28'i sponsorluklardan; %27'si içerik aboneliklerinden; %27'si içerik için ek ödemelerden; %16 bağışlardan; ve %2'si diğer kaynaklardan elde ediliyor"


Platformlar, en çok takip edilen kullanıcılarını platformda tutmak ve kitlelerinin daha fazlası için geri gelmesini sağlamak için içerik oluşturuculara daha fazla para kazanma seçeneği eklemeye çalışırken, ipuçları hala çok gerideyken, ürün ve abonelikler en çok kazananlar olmaya devam ediyor.


Aslında, insanlar belirli içerik oluşturucuları beğenebilir ve hatta sevebilir, ancak yine de ücretsiz olarak alabilecekleri bir şey için ödeme yapma olasılıkları fazla değildir. İçerik oluşturucular için bu, gelir akışlarınızı en üst düzeye çıkarmak için katma değer teklifiniz üzerinde çalışmanız ve fırsatlarınızı artırmak için normal içeriğinize ek olarak sağlayabileceğiniz ürünler ve/veya hizmetler geliştirmeniz gerektiği anlamına gelir.


Medya ortamının mevcut durumu ve medya dağıtımının çalışma şeklini büyük ölçüde değiştiren değişiklikler hakkında ilginç bir rapor. Bunu göz önünde bulundurarak, 2022'de marka mesajlarınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, nişinizdeki popüler kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik ile artık birçok markanın doğru kitleye ulaşması için önemli bir boru hattı ile çeşitlendirmeye odaklanmalısınız.


Bu, uzun süredir birinci sınıf mecra olarak görülen televizyon reklamlarından bile daha etkili olabilir. Televizyon reklamları birçok açıdan daha fazla marka bilinirliği sağlamaya devam etse de, hedef kitlenize göre onlarla bağlantı kurmanın daha etkili ve daha değerli yolları da olabilir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page