top of page
Ara

Apple çalışanları, şirketin uzaktan çalışmaya sıcak bakmadığını söylüyor

Güncelleme tarihi: 17 Tem 2021

Bir çalışan Slack'te Apple'ın evden çalışma konusundaki talepleri kesin bir dille reddettiğini iddia etti

Apple çalışanları, şirketin Eylül ayı başlarından itibaren insanların haftada üç gün ofise dönmesini gerektiren yeni bir hibrit modeline geçiş yapacağını duyurması ardından uzaktan çalışma taleplerinin onaylanmasının hiç olmadığı kadar zorlaştığı ifade ediliyor. Bazı çalışanlar, Apple tutumunu değiştirmediği takdirde istifa edeceklerini söylüyor.


Apple tarihsel olarak çalışanları evden çalışmaktan caydırsa da, kuralın tek seferlik istisnaları vardı ve bazı ekipler diğerlerinden daha hoşgörülüydü. Şimdi, çalışanlar bu istisnaların bile reddedildiğini söylüyor. Çalışanların uzaktan çalışmayı savunduğu bir şirket Slack kanalında, yaklaşık 10 kişi hibrit çalışma politikası nedeniyle istifa ettiklerini veya ayrılmaya zorlanan başkalarını tanıdıklarını söyledi. Slack kanalının şu anda 6.000'den fazla üyesi var.


Haziran ayında çalışanlar tarafından uzaktan çalışma üzerine yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 36,7'si esneklik eksikliği nedeniyle Apple'dan ayrılmak zorunda kalacaklarından endişe duyduklarını söyledi (soruyu 1.735 kişi yanıtladı).


İşe dönüş planı, çalışanların Haziran ayında Apple CEO'su Tim Cook'tan hibrit modeli yeniden değerlendirmesini isteyen bir mektup yazdığı Apple'da şimdiden bir ayrışma noktası oldu. Perakende ve insanlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Deirdre O'Brien, yanıt olarak, yüz yüze çalışmanın “gerekli” olduğunu ve şirketin mevcut yaklaşımından geri adım atmayacağına dikkat çeken bir video paylaştı.


Apple'ın kurumsal çalışanları kesinlikle perakende personelinden daha fazla esnekliğe sahip olsa da, bazıları bunun Silikon Vadisi'ndeki diğer büyük teknoloji şirketleri ile adım adım olmadığını söylüyor. Apple'dan farklı olarak, Twitter ve Facebook zaten kalıcı bir evden çalışma politikasını duyurdu ve birçok Apple çalışanları, potansiyel bir kariyer fırsatı arayan kişilerin ve diğer teknoloji kuruluşlarından gelen iş başvuruları mesajlarıyla dolup taştığını belirtti.


Bir çalışan, şu anda Amerikalılar Engelliler Yasası'na göre evden çalışmalarına izin veren bir konaklama biriminde olduklarını, ancak şirket ofise geri döndüğünde konaklamanın reddedileceği söylendi. Slack'te "Eylül'de işsiz olacağım" yazdılar.


Apple, mevcut ekipleri tıbbi bir konaklamayı reddederse, çalışanlarına şirket içinde yeni bir iş bulmaları için genellikle 30 gün verir. Ancak Slack'te bir çalışan, herhangi bir açık uzak pozisyon olmadığını söyledi.


Bazı çalışanlar, yalnızca belgelenmiş tıbbi durumları olan kişilerin kalıcı uzaktan çalışma için onaylanacağının söylendiğini söylüyor. Ancak Apple çalışanlarının böyle bir konaklama talebinde bulunmak için kullandıkları form, tıbbi kayıtlarını şirkete vermelerini istiyor ve bu da bazı insanları rahatsız ediyor.

Şimdi, çalışanlar Apple'ın bu tavrının değişmesi için çeşitli alternatifler düşünmeye başladılar. Bazıları endişelerini yinelemek için başka bir mektup yazmayı önerirken, diğerleri olası yasal işlemler hakkında avukatlarla konuşma seçeneklerini değerlendirmeyi düşünüyor.


Apple bu hikaye için yorum yapmaktan kaçındı.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page