top of page
Ara

Amazon, Apple'ı geçerek dünyanın en değerli markası oldu

Amazon'un marka değeri 2019'da, %52 artışla 315.5 milyar dolara yükseldi.

WPP ve Kantar tarafından New York Borsasında bugün yayınlanan 2019 BrandZ En Değerli 100 Global Markalar sıralamasına göre Amazon dünyanın en değerli markası oldu. Amazon’un yeni gelir akışlarına, mükemmel müşteri hizmeti sunumuna ve çok çeşitli ürün ve hizmet eko-sistemi sunarak rakiplerinin önünde kalma yeteneğine yol açan akıllı satın alımları, Amazon'un marka değeri büyümesini sürekli olarak hızlandırmasını sağladı. Teknoloji şirketleri, Microsoft'un en üst sıralarda yer aldığı 2006 yılında ilk küresel marka değeri sıralamasından bu yana BrandZ’in İlk 100’üne liderlik etti. Marka değerinde yıllık %52 gibi etkileyici bir artışla 315.5 milyar dolara yükselen Amazon, Apple'ın (no.2, 309.5 milyar $) ve Google'ın (no.3, 309 milyar $) her ikisi de ılımlı +%3 arttı. teknoloji devlerinin 12 yıllık üstünlüğünü sona erdirmek için sırasıyla +%2.


İlk 10'da Facebook 6 numarada kaldı, Alibaba ilk kez Tencent'i geçti ve en değerli Çin markası oldu, iki sırayı 7'ye çıkardı ve +%16'sı 131.2 milyar dolara çıkardı. Tencent, BrandZ'in daha değişken bir dünyaya atfettiği yıllık %27 düşüşle üç basamak 8'e düştü; markaların sürekli gelişen tüketici ihtiyaç ve beklentilerini sürekli olarak tahmin etmesi gereken bir marka. Diğer sosyal medya platformları güven ve arzu edilirlik konusunda zorluklarla karşılaştıkça, şu anda dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı olan Instagram (no.44, 28.2 milyar $), bu yılın en büyük yükselticisi, markada +%95'lik büyük bir büyüme ile 47 yere tırmanıyor değer. Yogadan ilham alan, atletik giyim firması Lululemon, yıllık +%77 artışla 6.92 milyar $'a ulaşan ikinci en hızlı yükselticiydi. Netflix (+%65, no. 34, 34,3 milyar $), Amazon (+%52, 315,5 milyar $) ve Uber (+%51, no.53, 24,2 milyar) gibi diğer üst düzey yükselenler, hızla değişen teknolojiyi yansıtıyor. tüketicilerin daha zengin marka deneyimlerine daha fazla değer verdiği dünya.

Bu yılın en iyi 100 markasının tüm zamanların en yüksek değerindeki büyümesi, üstün hissedar değeri sunmak için markalara yatırım yapma gücünü kanıtlıyor. Bu manşet büyüme rakamının ardında yeni bir ekosistem markası oluşturma olgusundan elde edilen başarı yatıyor ”dedi.

The Store WPP EMEA ve Asia'nın CEO'su ve BrandZ Başkanı David Roth


“Bireysel ürün ve hizmet markalarından yeni ve yıkıcı bir ekosistem çağına doğru bir geçiş görüyoruz. Markaların bu tür bir modelin yaratabileceği değeri anlamaları ve gelecekte başarılı olmak için yaklaşımını benimsemesi gerekiyor. ” ABD ve Çin ticaret tarifelerini çevreleyen ekonomik belirsizliğe rağmen, geçtiğimiz yıl boyunca BrandZ Top 100 Global sıralamasına trilyon dolarlık (328 milyar $) değerin neredeyse üçte biri eklenmiş ve kabaca 4.7 trilyon $ İspanya, Kore ve Rusya'nın toplam GSYİH'sı. Bu değerin büyük bir kısmı, şu anda 1 trilyon doları aşan değere sahip olan sıralamada ortaya çıkan tüketici teknolojisi markalarından elde edilmektedir. Örnekler arasında, akıllı cihazları bağlamak için Nesnelerin İnterneti'ni (IoT) kullanan ve Rusya, Hindistan ve Malezya gibi ülkelerde hızla artan talep yaşayan Çinli bir mobil telefon markası olan yeni gelen Xiaomi (no.74, 19.8 milyar $) yer alıyor. Bir başka Çinli marka olan Meituan (no.78, 18.8 milyar $), gıda dağıtımından, oda rezervasyonlarından ve binicilikten bisiklet kiralamaya kadar her şeyi sunan kategoriyi bozan bir tüketici teknolojisi platformu olarak görülüyor. Bu arada, Uber ekosistem modelinden yararlanıyor ve gıda ve diğer dağıtım hizmetlerine genişlerken, dünyanın en büyük ev aletleri ve IoT platformu olan Haier (no.89, 16.3 milyar $) IoT döneminde açık bir ekosistem markasını birlikte yaratmaya kararlıdır müşterileri ve ortakları ile.

Amazon’un son bir yılda yaklaşık 108 milyar dolarlık olağanüstü marka değeri artışı, markaların artık bireysel kategorilere ve bölgelere nasıl daha az bağlandığını gösteriyor. Teknoloji akıcılığı Amazon, Google ve Alibaba gibi markaların birden fazla tüketici temas noktasında bir dizi hizmet sunmasına olanak tanıdığından, sınırlar bulanıklaşıyor.

Kantar’ın BrandZ Global Başkanı Doreen Wang


“Bu markalar, tüketici deneyimlerini ve uzmanlıklarını kullanarak iş hizmetleri sektörüne geçerek marka büyümesi için yeni fırsatlar yaratıyor. Yıkıcı ekosistem modelleri, tüketicilerin daha teknoloji etkin olduğu ve markaların kendilerini insanların günlük yaşamlarının her alanına entegre ettikleri Asya gibi bölgelerde gelişiyor. ”


Bu yılki BrandZ Global Top 100 çalışmasında vurgulanan temel eğilimler şunlardır:

  • Lüks, en hızlı büyüyen kategoridir (+%29) ve bunu Perakende (+%25) takip etmektedir. Teknoloji, finans ve perakende kategorileri, markaların toplam değerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.

  • Dokuz yeni gelen, ilk olarak Dell Technologies, Xbox, Haier, Meituan ve Xiaomi gibi yıkıcı iş modellerine sahip Çin ve ABD teknoloji markaları tarafından yönlendirilen İlk 100'de yer alıyor.

  • Asya markaları LICandTata Danışmanlık Hizmetleri dahil olmak üzere bölgeden toplam 23 marka arasında yer alan 15 Çinli, üç Hintli ve bir Endonezyalı marka ile varlığını artırıyor.

  • Yeni nesil markalar ortaya çıkıyor –GenZ markaları (1996'dan sonra yaratıldı), yıllık mevcudiyete daha fazla değer kattığı için büyüme hızında mil ilerliyor - 1977-1995 yılları arasında bin yıllık dönemde yaratılan markalardan neredeyse dört kat daha fazla. Toplam 23 GenZ markası, ortalama 100 yaşında, ortalama 33 yaşında 18 bin markayla karşılaştırıldığında 16 yaşında yer alıyor.

  • Sürdürülebilir markalar - Marka sahipleri, sosyal, çevresel ve kurumsal girişimler yoluyla 'sorumlu' oldukları yönündeki tüketici algılarını iyileştirmenin ve güçlendirmenin önemini göstermektedir.

  • Çin ve ABD ticaret savaşları, son 12 ayda +%7'ye gerileyen İlk 100 sıralamasının büyümesini etkiledi. Ticaret tarifeleri Otomobil, Lojistik ve Bankaların en çok acı çektiği birçok marka kategorisini etkilediğinden tüketici güveni arttı.


BrandZ En Değerli 100 Global Marka Sıralaması hakkında

Şimdi 14. yılında ve WPP tarafından görevlendirilen BrandZ ™ En Değerli 100 Global Markasının arkasındaki değerleme, marka değeri araştırma uzmanları Kantar tarafından gerçekleştirildi. Sıralama, Bloomberg'in titizlikle analiz edilen piyasa verilerini, dünya genelinde 3.7 milyondan fazla tüketiciden gelen geniş tüketici analizleriyle birleştirerek 50'nin üzerinde pazarda 166.000'den fazla farklı markayı kapsamaktadır.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page